събота, 25 октомври 2014 г.

Маска-пашкул за лице или «baby sleeping mask»





Ох, отдавна не бях чела бююти-блогърите… отдавна… и, напразно!

 Вчера лежах на дивана след не съвсем приятно посещение при стоматолог :) и мързеливо разлиствах известните бюти - блогъри, и знаете ли, направо се възбудих!! :) Не, не в онзи смисъл :) :), а поради това, че страхотно ми се прииска да си "сваря" овлажняваща маска за лице, защото като започнеш да четеш за любимите и "супер - ефективни" средства от елитната козметична индустрия, вече не искаш да плачеш, а страстта ти кипва в душата! :))

Представяте ли си колко овлажняващи маски, кремове, серуми и прочие трябва ежедневно да измазва върху себе си популярен бюти -блогър за да може всеки ден да пише"отчети" за тяхната ефективност...( а аз се притеснявам, че веднъж месечно си правя нов крем или серум което ме кара да мисля, че съвсем съм се разглезила :) ). Е, разбира се, би трябвало да има "най- добри носове"от козметичното производство...но най - малкото което трябва да правят  такива специалисти от народа  е да четат състава и да разбират кое в него работи дотолкова, че можеш да припаднеш и да викаш, че това е "най-добрата маска от всичко което съм пробвала", защото има с какво да сравняваш..

И така, когато чета, че "тази" овлажняваща маска за лице от Clarins е най- добрата от най-добрите, според мнението на известните бюти-блогъри и, че тя идеално пасва за проблемна кожа с акне: "не предизвиква никакви усложнения, не запушва порите, моментално попива и не оставя никакъв  повърхностен  филм !"  ми се иска да аплодирам вълшебството от синята тубичка с още по-вълшебен надпис «Clarins» която както се оказва звучи гордо и сама по себе си е способна да твори такива чудеса с човешката кожа...
 http://www.parfimo.bg/hidratirashta-maska-clarins-hydraquench-cream-mask-46723.html

И така, ето съставът на "най-добрата от най добрите" овлажняващи маски:

Aqua (Water), Glycerin, Stearic Acid, C12-15 Alkyl Benzoate, Cyclomethicone, Pentylene Glycol, Cetearyl Ethylhexanoate, Cetyl Alcohol, Ceteareth-12, Titanium Dioxide, Polyacrylamide, Parfum (Fragrance), Tromethamine, Carbomer, C13-14 Isoparaffin, Ethylhexylglycerin, Tocopheryl Acetate, Pyrus Sorbus Bud Extract, Cedrelopsis Grevei Bark Extract, Disodium Edta, Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer, Laureth-7, Sodium Hyaluronate, Phenoxyethanol, Sodium Dehydroacetate

Разшифровам. Обикновена крем-гелева емулсия, натъпкана със силикони и акрилати, вода с глецерин, сгъстена с карбомер. Ефекта на "овлажняване" тук е сменен с ефекта от създаването на обикновен оклузивен филм за сметка на силиконите и акрилатите които никъде не попиват, а създават "недишащ" филм върху лицето под който се натрупват  пот и маслен себум и се създава"парников ефект".Реално и силиконите и акрилатите( щом като в промишлеността не може без тях) трябва да бъдат в съвсем малки количества, защото "вървят" за по-лесното разнасяне на крема т.е. за по-добър тактилен ефект, който толкова много се харесва на купувачите:(колкото крема е по-гладък, по-бял и приятен за нанасяне, толкова е по -вкусен за кожата:)...

Ароматизаторът (Parfum) стои в средата на състава, т.е. е много, както и голямото количество титанов диоксид( тук явно е заради белоснежността на емулсията, защото в такова количество е по - подходящ за слънцезащитен крем:)))  След ароматизатора, е фунгицид трометамин, който предпазва от образуването на гъбички в маската и някак си осиротял в ъгъла се е приютил  витамин Е, екстракт от арония и екстракт от катрафрай… В такова сборище от силиконо-акрилати те са просто незабележими, както е незабелижимо и това, че в състава има и хиалуронова киселина( не става ясно каква -ниско или високомолекуларна?)

Ще ви кажа честно: със същият успех можете да се мажете с чист вазелин за стотинки от аптеката, ефекта на оклузия и парник върху лицето ви ще бъде същия, а овлажняването със съмнително качество: измивате маската -измива се и овлажняването..

С една дума, ставам и си правя напълно натурална, много-много полезна, овлажняващо-подхранваща маска, ухаеща на свежа зелена трева и лавандула....


1. Овлажняваща маска - пашкул "Skin Reborn"

Състав: вода, масло от коноп,карите(ръчно - нерафинирано) восък канделила-органик, полизахариден гел от морски водорасли и био -сяра -флуид .



 Маслото от коноп и шеа, плюс полизахаридният гел от водорасли са прекрасни натурални овлажнители действащи повече отвътре отколкото на повърхността на кожата.За да има дишащ натурален филм върху повърхността на кожата, добавих восък канделила.
 
 Маслото от  коноп е едно от най-добрите масла за проблемна кожа с акне т.к. съдържа каротиноиди в голямо количество, целият списък от токофероли(витамин Е), сяра, магний и цинк, а също   60% ненаситена  линолева киелина, която буквално реставрира клетките на  кожата на лицето отвътре, правейки кожата гладка и равна.Но най-главното и което е по-ценно в милион пъти от всякакви акрилати с техните оклузивни филми е това, че маслото от коноп съдържа най-висока концентрация на фитостерол (70%) — ситостерол заради чиято загуба в липидния слой кожата се обезводнява!   И не акрилатите овлажняват кожата покривайки я само отгоре с химозен филм, а именно изпълването на кожата със ситостерол отвътре я спасява от обезводняване и я насища с влага.

Восъкът канделила е натурален восък от мексиканското растение канделила.Той създава върху кожата тънък филм като я предпазва  от повреждания свързани със сложни природни условия) вятър, студ, жега) и от обезводняване.

 И за да има още един полезен "филм" - полизахариден, взех гел от морски водорасли богати именно на тези полизахариди които са крайно полезни за нашата кожа.

Полизахаридният гел получен от кафяви и червени водорасли от крайбрежието на Бразилия притежава не само защитно и филмообразуващо действие върху кожата, но оказва и имунозащитно действие  активизирайки собствените защитни свойства на кожата и прекратява зачервяването и кожните възпаления.

И моята любимка за кремове и маски -био-сярата! Обичам сярата във всичките и проявления защото тя твори с кожата чудеса. Пия е на курсове във вид на таблетки, всекидневно ползвам измиващо средство със сяра, ползвам сярно-катранена маска и добавам сяра в козметиката си.

Сярата потиска образуването на комедони и отстранява кожните възпаления, изглажда кожата, стимулира образуването на нови колагенови и еластинови влакна, реставрира старите, изравнява цвета на лицето, прави кожата гладка и понижава отделянето на себум.

Извод :   Маската, която направих  за овлажняване на лицето ми действа истински, а не рекламно.

Какво "работи"в маската на Кларинс за да се нарича"овлажняваща"? Може би"парниковият" ефект на запушване, който се създава в резултат на непроницаемият филм от акрилати, при което наистина се натрупва кожна влага (пот) и себум..

Какво "работи" в моята маска? Натуралните масла и дишащия филм от морски полизахариди, както и тънкият филм който образува канделиловия восък, овлажняват кожата както отвътре, насищайки я с влага и реставрирайки клетките, така и отвън създавайки не ефекта на парник и химическо запушване, а подхранваща, дишаща среда стимулираща кожният имунитет и наистина спасяваща от обезводняване.

Маската се нанася вечер, за 30-40 минути, след което се попива с хартиена кърпа...А на сутринта...лицето е като праскова или кайсия :)
 

 2.«Baby sleeping mask»


Идеята да направя за себе си такава маска дойде от прочетеният преди да заспя състав на доста популярната сега маска от корейско- френската компания Erborian.

  Нощните маски са трендови сред известните корейски козметични марки. Смисълът им е в това, че върху лицето се слага специална маска за дълъг промежутък от време( минимум за три часа, максимум за цяла нощ).
Върху маската се слага найлонова или направена от плат маска, които се продават в аптеките или които може да изрежете сами.

И така видях този любопитен екземпляр —
Sleeping BB mask Erborian  и започнах да чета красивото описание за това, че тази старинна рецепта е наследство от древно-корейската медицина и съдържа много действени съчетания от особени билкови екстракти.А към достойната" побеляла коса"на корейската медицина производителите са добавили "свежестта" и иновациите на съвременната френска козметология и в следствие на тази симбиоза се е получило нещо от рода"да паднеш и да не станеш"...

Аз съм много впечатлителна и още в първият момент на "запознанството" ми с тази   маска и веднага"хукнах" да търся състава.

Ето го :

Дааааа...Не"мирише" особено на френски иновации пък и корейските чудо-екстракти също не се виждат. За това пък се виждат купчина силикони, които после търкаляш по кожата си или в противен случай те сами ще се "изтъркалят"  по възглавницата ти и събират праха от въздуха.

Миксът от масла - бадем, сусам, царевично и пшеничен зародиш е много спорен за кожата за дълъг период в качеството си на  "пашкул". Сусамовото масло е затоплящо масло и е идеално за кожата на тялото - масажи, антицелулитни средства, бадема е по същият начин идеален за масаж на тялото, но за кожата на лицето може да предизвика комедони, за това се добавя съвсем малко в маслената фаза при условие, че нямате други масла или изобщо не се добавя в козметични средства.  Царевичното аз просто не ползвам, по същият начин не ползвам и слънчогледовото.Единственото масло с което ще се съглася в малки количества  е маслото от пшеничен зародиш, защото това е чист витамин Е и за това се добавя съвсем мъничко  при това най- добре в активната фаза.

Всичко останало са обикновени екстракти, нищо особено.

За себе си избрах смес от маслата шеа и гроздови семена. Шеа обичам  вече много години заради микса от подмладяващото и противовъзпалителното действие и заради това, че не запушва порите и не предизвиква образуване на комедони за разлика от прозрачното, течно масло като бадемовото, например...

А по-нататък избрах смес от различни екстракти според свойствата им  важни за кожата ми: изравняване на цвета на лицето, премахване на възпаленията, продължително овлажняване и изглаждане на ситните бръчици.

Ето и пълния състав:

• шеа върджин
• масло от гроздови семки
• базов  емулгатор

• Лавандула -хидрозол
• Алое вера гел



• Биосяра флуид
• Екстракт от зелен чай
• Екстракт от краставица
• Екстракт от див кестен
• Екстракт от хвощ
• Екстракт от дъбова кора

• Етерично масло от розмарин
• Лавандула - етерично масло
• Етерично масло от лайм

Какво исках да постигна:

• пълно
 антиоксидантно почистване на клетките на кожата

• отстраняване на възпалителни процеси
• продължителна и дълбока хидратация
• насищане на кожата с ценни витамини и микроелементи
• избелващ ефект
• укрепване на стените на кръвоносните съдове, изглаждане на видимите прояви на розацея
• подобряване на еластичността на кожата
• стесняване на порите
• деконгестант( противооточно)

Извод: След свалянето на маската, кожата на лицето е като кадифе, сияеща, еластична, стегната  с ефект на «baby-skin».

 И много обичам сутрин, когато отида до огледалото да видя лицето си точно както след курс от мезотерапия, който е приключил преди два дни :)) -стегнато, сияещо и здраво, с изравнен цвят..

Съвет! Тази маска е много ефективна за зряла кожа, след "40", т.к дори сухата и релефна кожа се изглажда  и овлажнява ,изглежда  добре поддържана и визуално по-млада. Споделете подобна маска с майките си!


Това е моята красавица.Пазя я в хладилника.Спя с нея цяла нощ(нанасям я след като съм нанесла продуктите от основната ми нощна грижа) или вечер слагам по-дебел слой за 5 часа, след което я попивам с хартиена кърпа.

Между  другото,   маските-пашкул или  baby sleeping mask - са много популярна тенденция в козметиката сега. Особено добре "движат"тази  тема   корейците. )))

3.Намерих още една такава маска  Holika Holika Wine Therapy Sleeping Mask.   


Съставът е също «слабичък»: на първа линия са силикони и акрилата (петте първи линии от състава..(да откачиш просто!), после - рициново масло, екстракт от розмарин и лавандула( пише екстракт, но подозирам, че се има предвид етерично масло), още два екстракта и на края ( т.е. някъде  0,1% от общата маса…), масло от какао и аденозин. Но главното е, че това е ВИНЕНА маска и екстракта от вино е добавен във водната фаза. И върху това е построена  цялата " политика" на продукта..:)

И си спомих, че преди седем години си правех отлични кремчета с вино. Може вместо вода да се вземе хубаво червено вино( сухо), а останалата част от рецептата си е по ваш избор. Ефектът върху кожата си видях ясно.

 Можете да си направите нощна  маска - пашкул с вино.

 С една дума, "измазвам" тази  и ще си направя крем и маска с червено вино!

 Главното е да ми  остане от него и за крем и маска... :))) 

Бъдете здрави и красиви!


3 коментара: