неделя, 24 март 2013 г.

Водно - глицеринов екстракт ( ВГЕ) от Женско биле (сладък корен, сладник)















Обичам да  го използвам, защото е богато на флавоноиди и глициризинова киселина, което го прави много действено за    успокояване на чувствителната ми и раздразнена кожа, както и за избистрянето на  цвета на лицето.




Глициризиновата киселина    е характерен и основен компонент на женското биле. Добре познат за подслаждане 30 пъти до 50 пъти по-висока от тази на захарта.  
Последните проучвания показват също, че   18-бета-glycyrrhetinic и liquiritigénine, съдържащи се в корена на женското биле  притежават мощен анти - противовъзпалителен и анти-алергичен потенциал, успокояващ кожните алергии.
 Мацерата от      женско биле, стрито  на прах, е идеален актив за успокояване на раздразнена  и чувствителна кожа .
Женското биле съдържа много флавоноиди, известни с тяхната антиоксидантна активност и способността им да отстраняват свободните радикали и да се борят срещу пероксидацията на липидите, което е много интересно в контекста на анти-стареене и успокояването на възпалена кожа. .
И накрая, съдържанието на glabrène и isoliquiritigenin -  инхибиторната активност на tyrosinases, ензими, участващи в биосинтеза на меланин,  поставя женско биле като съставка за     избелване на кожата .    
Важно е да се отбележи, че редовно приемането на глициризинът в големи (повече от 1 г / ден) се препоръчва при случаи на хипертония.


Флавоноидите и глициризиновата киселина са разтворими във вода. За да се възползвам напълно от предимствата на   праха от женското биле, си правя водно - глицеринов екстракт (ВГЕ):


Съставки:
                              общо количество    
 
50 мл
100 мл
- Растителен Глицерин:
5 мл
10 мл
- Минерална вода:
45 мл
90 мл
- Прах от женско биле:
5 грама
10 грама

Изсипвам праха във водната смес ( вода и растителен глицерин).
Оставям го да престои 24 часа, в добре затворен съд на тъмно (аз го държа в хладилник). Колкото пъти отворя хладилника, толкова пъти     леко разклащам бурканчето   (за да се избегна образуването на пяна, от глициризиновата киселина).
След 24 часа,   филтрирам през филтър за кафе или    чиста кърпа( многослойна марля.
  
Внимание ! ! Този екстракт е много чувствителен към микробно замърсяване. Не забравяйте да го използвате бързо и да го съхранявате в хладилник. 
Ако искате да го запазите по-дълго, то ще трябва да добавите консервант: 10 капки екстракт от семена на грейпфрут   за 50 мл и 20 капки до 100 мл. 
  
И така, моят  активен препарат за водна фаза, който  ще  използвам за приготвяне на козметични продукти и   паста за зъби е готов!



 Козметичните  рецепти ВГЕ от  женско биле, очаквайте в следващите публикации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар