Представям ви беземулгаторна технология за приготвяне на такава емулсия за сметка на емулгиращите свойства на ДМС-съставките.
Първо съставяме рецептата:
Маслена фаза-МФ 20%
10% арганово масло
5% масло от макадамия
5% масло от бял трън
СО2 от розмарин в качеството си на а/о за маслата според нормата за добавяне
ДМС образуватели - 16%
3% фосфолипон
3% мембранно - липиден комплекс(МЛК)
9% комплекс серамиди INFLUX
1% суха восъчна пита
Активна фаза(АФ) - 9%
5% лизати ( от тях 2% бифидо, 2% лакто,1% -пропион)
2% Натурален овлажняващ фактор(Япония)
2% глицеринов екстракт от роза
Водна фаза- Хидролат от роза дамаскена до 100%
Консервант спорд нормата за добавяне.
1. Подготвяме работното място: съставките за приготвянето на крeма ( стайна температура), везна, водна баня,стерилни съдове и инструменти, контейнери и рецептата.
4. Разбъркваме МЛК в хидролата
5.Поставяме термометър във ВФ и оставяме настрани.Водната фаза е готова.
6.Приготвяме МФ: В по-големият лабораторен съд
дозираме маслата според рецептата.
7.Подготвяме МФ: в маслата добавяме като
антиоксидант- СО 2 от розмарин.
8.В МФ добавяме фосфолипон, поставяме термометър. МФ е готова.
9. Поставяме двете фази за нагряване до 75-80 градуса.
10.Докато фазите се нагряват подготвяме инструментите за емулгиране и смесване:дрелка с дисков накрайник, шпатула, стъклена лабораторна пръчка и миксер-капучинатор.
11. Докато се нагрява периодично разбъркваме МЛК във ВФ.
12.Когато МЛК стане мек и на практика се е разтворил го смесваме във ВФ с помоща на капучинатора.
13.Разбъркваме фосфолипона в маслата.
14.След като фазите са добре нагрети добавяме в МФ нужното количество от пчелната пита и оставяме фазите на водната баня до температурата за емулгиране - 75 градуса.
15. В горещата ВФ дозираме комплекса от серамиди и обратно връщаме на водната баня докато не се нагрее до 75 градуса.Когато температурата се приближи до температурата за емулгиране отново разбъркваме фазата с капучинатор.
16. Температурата и на двете фази достигна температурата за емулгиране.
18.Изваждаме термометрите и се готвим да емулгираме.
ВАЖНО:
-температурата на фазите трябва да бъде еднаква.
- диапазона на температурата е от 73 до 79 градуса.
-двете фази са добре нагрети в течение на 5-10минути.
- пчелната пита е разтопена, фосфолипона се вижда като дребни люспички в МФ.
- водната фаза изглежда като бяла, негъста"слуз".
-при емулгирането ВФ се влива в МФ.
19. ЕМУЛГИРАНЕ
Етап 1
- поставяме накрайника на дрелката в МФ.
- включваме дрелката на минимална скорост, в даденият случай - 5000 оборота.
- накрайникът е потопен на дъното и се върти в центъра на чашката.
ВАЖНО: Процесът на емулгиране се произвежда на водна баня.
Етап 2
При смесването МФ придобива вид на равномерна суспензия.
Етап 3
На малки порции прибавяме ВФ в МФ при постоянно разбъркване.
ВАЖНО:
По време на разбъркването на емулсията във МФ след поредното добавяне на порция от ВФ чашката отново се връща на водната баня.
Заключителен етап:
- След като цялата ВФ е влята в МФ изключваме дрелката и я изваждаме от емулсията.
- В охладената до 40 градуса емулсия добавяме лизатите и глицериновият екстракт от роза.
- Дозираме консерванта и Натуралният Овлажняващ Фактор. Добавяме го последен, защото емулсията значително се сгъстява.
- Хомогенизираме емулсията с капучинатор.
Нашият ДМС крем е готов. Има консистенция на сметана, лесно се нанася и бързо попива.
Забележки:
1.Кремът е създаден като базово козметично средство за собственичка на нормална, не млада кожа,склонна към изсушаване(атопичен дерматит в ремисия).
2.Класическата ДМС емулсия се създава върху основата на пропорцията 1:1:1 от следните съставящи: фосфатидилхолин - холестерол- серамиди.
3.В нашият случай за формирането на ДМС отговарят: фосфолипон - МЛК+ арганово масло - комплекс от серамиди.
4. ДМС пропорцията 1:1:3 е взета поради не младата възраст и наличието на атопичен дерматит в анамнеза.
Бъдете здрави и красиви!
Много Благодаря! Въобще за блога Ви, Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеУдоволствието е мое. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Кажете ми, моля, откъде мога да си купя лизати?
ОтговорИзтриване