По - добре си налейте чай със сладкишче! :)
Хареса ми идеята с рецептите от детството и реших да направя елхички. Шоколадно орехови - много вкусни!! Безумни!!!
за 10 елхички
бисквитено тесто (вижте рецептата за "скаличките" )
200 гр крокан (направете карамел от 150 гр захар и 40 мл вода, добавете 50 гр орехи, изсипете в тавичка, изпечете и после смелете в блендер)
2 с/л какао
2 с/л смлени малини или други плодове със захар или просто сухи плодове
100 гр масло
60 гр пудра захар
2 с/л течна сметана
1 ч/л ванилия
2 с/л коньяк или няколко капки есенция
глазура
100 гр черен шоколад
30 гр масло(или масло - какао)
Правим бисквитеният блат по рецептата за скаричките. Смиламе в блендер.
Смесваме с крокана .
Маслото разбиваме с пудра захар, прибавяме коняка/ есенцията, какаото, плодовете, ванилията и се поручава крем.
С ръце оформяме конуси и ги изпращаме за 30 минути в хладилника.
Разтапяме шаколада с маслото на модна баня. Пръчките топим в шоколада от всички страни и забучваме на тях конусчетата.
Топим елхичките от всички страни в шоколад и ги оставяме- прави- да се глазират.
Готовите сладкиши могат да се украсят с тънка струйка бяр шокорад, могат да се овалят в кокосови стърготини, смлени орехи или декоративни пръчици.
Преди да ги предложите, оставете в хладилника минимум за час.
Приятен аппетит !!!!!!!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар