неделя, 21 юни 2015 г.

Грижа за кожата на лицето: Методът на многослойната торта



Как да направим грижата  за кожата по-ефективна и по-компетентно? Като нанасяме козметиката си като"слой от торта"  и   действаме като стриктно спазваме  правилата.  Хареса ми този метод, защото той разполага всичко " по рафтчето" и изяснява какво да правя с шишенцата и бурканчетата без да се страхувам  какво да правя  с тях))

Когато виждаш много и различни серуми можеш да се объркаш от количеството им  и да не знаеш какъв да вземеш най - напред.Специалистите смятат, че трябва да се използват няколко серума и подчертават, че действието им е по - ефективно когато се нанасят заедно.
Основната активна грижа за кожата на лицето е серума и концентрата, а не кремовете. За всяка задача се подбира нейният серум за да може  заедно и ефективно да се разреши .Съвременният крем най - често изпълнява защитна функция за кожата.

 Но как да използваме едновременно няколко серума? Как да ги съчетаваме с кремовете и останалите продукти от дневната грижа? Предлагам ви да видите правилата на специалистите и върху тази основа да създадете своята собствена схема за грижа за вашата кожа.

Грижа за кожата по метода на многослойната торта

Методът на многослойната торта е разделен на няколко етапа и частично е заимстван от корейските ритуали за грижа за кожата които се строят от 6-8 последователни нанасяния на козметични слоеве под вид на фини и леки концентрати, есенции, серуми и флуиди. В метода, който ще опиша всичко е много по - просто и се свежда до няколко правила.

Правило 1.  Цялостно и нежно почистване на кожата.
Преди да нанесем каквото и да е поддържащо средство е нужно цялостно да почистим лицето защото кожата под въздействието на водата става по - топла и попива активните вещества по - добре. 
Правило 2. Решаваме основния проблем на кожата.

Серумите се нанасят на лицето винаги първи защото първо са течни и бързо попиват и второ те по-бързо доставят в кожата активните съставки. И накрая, те са по - активни от кремовете. 

Освен това серумите по - лесно се подбират за решаването на определен проблем. "Изберете два или три серума, всеки от който да бъде насочен към решаването на един от вашите проблеми, казва   Ранела Хирш, дерматолог от Бостънският Университет. Например, това може да бъде формула с избелващи съставки за предотвратяване на пигментацията( която е по - лесно да предотвратиш отколкото после да лекуваш), формула със салицилова киселина за мазна кожа или успокояващ серум сещу зачервявания. 

Примерно: 

Укрепващ серум с просо за контура на лицето 
Серум за чувствителна кожа със серамиди 
Серум за мазна кожа  
Овлажняващ хиалуронов серум 
Стягащ серум 
Пептиден подмладяващ серум. 

Правило 3. Добавяме мощен антиоксидант!

Витамин С е един от компонентите които са жизнено необходими за всеки тип кожа! Той защитава от вредното действие на слънчевите лъчи, изсветлява и усилва синтеза на колаген, казва козметичния химик Никита Уилсън, който препоръчва ежедневното използване на серуми с вит.С.  

Примерно:
Антиоксидантен серум с вит.С 
Избелващ серум с вит.С 
Правило 4. Правим почивка за кафе. 

 "Ако позволите на всяко средство да попие, то няма да заприличате на многослойна торта, казва Фредерик Бранд, основател на козметичната линия   Dr.Brandt и дерматолог в Ню Йорк. А кремовете и серумите няма да се свличат от кожата по време на наслояването им върху нея".  
Аз съчетавам   грижата  за кожата си заедно с рутинните си вечерни и сутрешни занимания.Например, нанасям един продукт и почиствам зъбите,после нанасям втория продукт и пия кафе (чай) и т.н.. с една дума - правя почивка между попиването на всеки един продукт.

Правило 5. Заключваме овлажняването с ключ. 

"Овлажняването е ключът за всяка рутинна прослойка защото запечатвайки серумите върху кожата си ги правим по -е ефективни, казва козметичния технолог  Никита Уилсон. Смело нанасяйте върху серумите крем - лек и овлажняващ за нормална кожа и по - плътен, но овлажняващ за суха кожа". 
Мазната кожа може да мине през лятото само със слънцезащитен крем.Ако кожата не изисква плътен крем не я насилвайте, понякога може да е достатъчен лек флуид със серамиди, който да използвате вместо крем.   

Предложения: 

Овлажнител за мазна кожа  
Дневен крем за защита на колагена в кожата  
Овлажняващ антиоксидантен крем  
Дневен крем при акне   
Лек  флуид със серамиди
Правило 6. Променяме всичко наобратно при чувствителна кожа. 

"Ако чувствителната кожа почервенява дори при мисълта за ползване на един активен серум, опитайте да нанесете обикновен овлажняващ крем без аромат, а върху него един, а после и останалите серуми. Така крема ще понижи активния потенциал на серумите, казва  Ранела Хирш,за това пък вероятността от раздразване на кожата ще бъде по-малка."

Предложения:   

Овлажняващ крем за чувствителна кожа  
Овлажняващ дневен крем за чувствителна кожа 
Лек флуид със серамиди  
Правило 7. Добавяме масла.

В малки дози растителните масла правят кожата сияеща и работят като антиоксиданти ( само в нощната грижа!).
Предложения: 

Укрепващ масллен серум с бисаболол  
Антиоксидантен маслен серум    
Маслен серум за чувствителна кожа с СО2 от нар 
Правило 8. Не забравяме защитата от слънце! 

 " Слънцезащитният крем е вашата последна сутрешна стъпка, казва  Жанетт Граф, дерматолог от Ню Йорк. Нанася се последен след предварителните средства за грижа за кожата защото ако върви първи не позволява на другите съставки да проникнат в кожата и да работят ( ако санскрина е с физически филтри) или може да дразни кожата ( ако санскрина е с химически филтри). 
 Избирайте лек слънцезащитен крем с  SPF 30, това е идеалният вариант за деня".

Правило 9. "Обличаме" за през ноща ретинол!

Това не е толкова красиво като две капки Шанел преди сън. но завършвайки нощната грижа за кожата с ретеноиди позволяваме на кожата да се обнови и да я направим по - млада (ретоноидите са едни от най-добрите и активни подмладяващи съставки за кожата).  
 " Аз използвам ретинола върху серумите и крема - овлажняването помага на ретинола да проникне по - добре и с по - малко дразнене на кожата", казва Фредерик Брандт, който се е грижил за красотата и младостта си като истинска жена.

 Сега са достъпни други форми на ретинол, които имат много по- щадящ потенциал.Например:  
Серум  с ретинил ретиноат 


Такава грижа за кожата по метода на многослойната торта става все по -популярен защото главен акцент в подмладяването се прави върху серумите и концентратите като на крема се оставя първичната му защитна функция. 

 Методът на нанасянето на козметиката е общ, но всеки може да намери нещо интересно лично за себе си.  

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар