понеделник, 15 август 2016 г.

Правим сами: Билкова мицеларна вода




 
Какво е мицеларна вода?

Това е вода, съдържаща мицели.

Мицелите и техните липофилни порции привличат мръсотията, и след това я хващат капан : гримът, прахът, маслото и т.н. са "уловени" в мицелите и след това се отстраняват и изплакват.

Къде е  тайната  на тези мицели? Ами в перилните препарати, които ние купуваме заради хубавата реклама от продавача на сърфактанта.

В зависимост от повърхностно активното вещество което е избрано почистващата вода ще бъде повече или по-малко агресивна към кожата.

Някои повърхностноактивни вещества са дразнещи и видимо  алергични (като SLS).

Някои от тях са " делипидни " и прекалено мощни, те привличат повече мръсотия  и разрушават хидролипидният филм на кожата.

Но по-обезпокоителното е, че тези  мицерални води са без изплакване което означава, че ние продължаваме носим "вкусният"  перилен препарат  върху лицето си.

Очевидно е, че е нужно друго решение!  

Кое растение съдържа мицели? Разбира се, сапуничето.




Широко използвано преди появата на сапуна  какъвто го познаваме, сапуничето отдавна е забравено. Но ние трябва да знаем, че това растение е особено полезно за кожата ни с неподозирани сили. Външно използването на хидролат от сапуниче облекчава сърбежа, възпалената и раздразнена кожа, пречиства мазната кожа и се бори срещу дискомфорта при екзема и псориазис. Хидролата от сапуниче е активен  и срещу гангренни язви и в шампоани.

Моята мицеларна вода със сапуниче:

50 грама хидролат от сапуниче

25 медикаментозна вода от мед и пчелен восък за да успокои кожата

14 гр хидролат от бяла лилия за своя  прекрасен  аромат и ефекта срещу кафяви петна

5 гр  brèdes mafanes заради  своят ботокс ефект

5 гр Naturol за хидратация

0.8g  смес от натриев бензоат и калиев сорбат

0,2 грама натурален аромат



Тази мицеларна вода е напълно натурална. Аз не я изплаквам, защото не се страхувам от това, че оставям перилен препарат върху лицето си!

  Бъдете здрави и красиви!

3 коментара:

  1. Здравейте :) много интересна информация! Хидролатът от сапуниче от коя част на растението се произвежда, листа или корени?

    ОтговорИзтриване
  2. Използвайте цялото растение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Супеееер! :) А как да си направим тази медикаментозна вода от мед и пчелен восък?

    ОтговорИзтриване