петък, 8 декември 2017 г.

60% от козметичните средства проникват в кожата?



Отново и отново в интернет се сблъсквам с твърденията, че козметиката прониква в по-дълбоките слоеве на кожата и хранителните вещества попадат "в 10-ия слой на епидермиса."

Щом толкова много хора говорят за това, може пък да се окаже вярно?

Звучи много правдоподобно, защото кремът, който нанасяме върху кожата си, изчезва.

Нека пак да разгледаме структурата на кожата: най-горният слой, известен като stratum corneum ( рогов слой), е силна бариера. Въпреки това, водата се изпарява непрекъснато от повърхността на кожата, издигайки се от дълбоките и слоеве през тесни канали или през клетките благодарение на протеините аквапорини.
 
Теоретично, водата, съдържаща се в крема (а тя обикновено е около 70%) може да проникне през роговият слой, но на практика тя просто засяда в непрекъснатия поток на водата излизаща от тялото. Т.е. всяко вещество, което искате да плъзнете вътре, е всъщност частица, плаваща срещу течението.

Друга особеност на кожата е голямата и повърхност - множество малки клетки са плътно пришити заедно. Тя прилича на гъба, която може да задържи много течност сама по себе си. Именно така действат хигроскопичните овлажнители, защото намаляват скоростта (свързването) на изпаряващата се вода.

И тъй като роговият слой редовно се обновява, необходимостта от овлажнител си остава.

Следва да се отбележи, че все пак част от веществата попада в организма чрез кръвта - но това далеч не са 60%. Милиони  средства са изразходвани за изследване на проникването на веществата през кожата, обикновено това се прави с така наречените патчове. И според тези  тест - патчове ефективно проникват в кожата само кофеина, никотина и нитроглицерина. Всички останали имат шанс да бъдат блокирани от роговия слой.

Кожата има  още една отбранителна линия  и това са нейните ензими. Ако някой от компонентите е преминал през роговият слой то той е подложен на въздействието на ензимите,  които го разделят на по-малки химически вещества, които могат да бъдат извадени навън или да бъдат включени в живота на клетките. Така че дори веществата, които попадат в кръвта са модифицирани.

И ако обобщим казаното до тук, цифрата от 60% изглежда просто фантазия, митична. Колко вещества всъщност проникват? - Мисля, че до 1%.


Можете обаче да направите собствен експеримент: вместо да приемате храната през устата просто я нанесете върху кожата си. Ако през нея проникне поне 60%,то вие ще се чувствате сити. Успех!

Бъдете здрави и красиви!





  

1 коментар: