понеделник, 31 март 2014 г.

За домашната козметика – какво трябва да съдържа и какво - не



   В светлината на  периодически възникващите разговори на тази тема, както и проблемите, които за съжаление, купувачите регулярно си купуват заедно с кремовете, маските и другите козметични средства, узря необходимостта да напиша този пост.

   Тази информация е  и за тези, които правят домашна козметика и за онези, които си я поръчват.

   Веднага искам да предупредя, че на мен ми е все едно, дали сте уверени в свежестта на лимоновия си сок и това няма да развали вашия крем; или че овесените ядки и яйцето, полети с този сок, не са способни да вкиснат за 3 седмици в хладилника; или че количеството масла в крема трябва да бъде такова, че да напои  тялото ви от глава до пети и да капе от ушите - защото  само такъв крем е хубав и полезен; или че консервантите са вселенско зло, и от тях растат косми на ушите и рога на темето и силиконите предизвикват рак  на третото ухо, а от анти - оксидантите може да ви се развърже пъпа.
Вие можете да сте уверени в каквото и да е – но не и на моята територия.

   Защото съм уверена, че злото е невежество, безотговорност, алчност, завист, неумение да признаваш собствените си грешки, нежелание да се учиш и неспособност да мислиш.  


 Недобросъвестните „кремовари”, незнаещи елементарни неща, са бич за домашната козметика и  са много неприятно явление за клиента и за всички, които подхождат отговорно към работата си, създават качествени неща и се грижат за здравето на своите купувачи.

  Аз нееднократно се сблъсквам с това, че човек след като направи един – два крема, вече предлага изделията си за продан ( същото се отнася и за сапуните), без да знае нищо нито за строежа на кожата, нито за свойствата и действията на едни или други съставки, нито за тяхната съчетаемост, нито пък  за това, защо една емулсия може да се разслои (цитирам: „ако кремът се разслои, няма нищо страшно, разбъркайте и ползвайте” - това е абсолютно невярно заявление, защото не трябва да ползваш крем, който се е разслоил!) ,  определя с пръст температурата на фазите, „забърква” козметично средство без чистота  на работното място (мръсна маса, работи   без ръкавици и дори ръцете не се бършат със спирт, косата е оставена без да е покрита поне с кърпа, съставките се вземат с пръст от буркана)...

 Не е тайна, че домашната козметика днес става все повече – промишлените състави от нивото на мас-маркетите престават да удолетворяват, а луксозната промишлена козметика, произведена, например, от Филдерма, струва прекалено скъпо. Някой се учи да си прави  сам козметика,  а някой предпочита да я купи от друг. И тук възниква въпроса – какво трябва да има какво не трябва да има  в състава на домашния  крем, в какви условия трябва да  бъде приготвен и т.н. И заради това, че мнозина не знаят какъв трябва да бъде крема, който купува, възникват крайно неприятни ситуации.

  Искам веднага да подчертая, че това не е самореклама, не е реклама и анти – реклама. Всичко, което получавам за създаденото със собствените си ръце се харчи за компоненти и материали, и много често това не е достатъчно и се налага да си влизам в бюджета, защото съставките които купувам са скъпи и качествени.

  Първо  - за стерилността и консервирането.

 Целият инструментариум, всички работни повърхности, трябва да бъдат почистени с миещо средство, обработени със спирт или антисептична течност и стерилизирани. Трябва да се работи с боне (или кърпа) на главата, ръкавици или постоянно ръцете да се почистват със спирт или друг анти – септичен разтвор и чисти дрехи. Това се прави за да се ограничи внасянето на микроорганизми в емулсията.

Промишленият крем престава да бъде стерилен в момента в който отворите капачката и си вземате от него с пръст. За това в състав, който се предполага да се съхранява дълго е нужен консервант, подтискащ бактериалната и гъбичната активност.

Единствените два  варианта на козметика без консервант са : ако  си правите крем  всеки 2 дни или   го замразите във вид на микропорции  и размразявате   всеки 2-3 дни нова порция.  Вторият вариант е невъзможен за състав в който има компоненти, които не могат да бъдат замразявани.

   Натуралността е  прекрасна, когато не вреди. А отсъствието на консервант при дълго съхраняване на крем, маска или друга козметика – е именно вреда.  Кремовете или маските в които има вода ( хидролат) , белтъчини, полизахариди и други”вкусотии” са много хранителна среда за бактерии. Срещала съм кремове и маски направени не на дестилирана вода, хидролат или физ-разтвор, а на отвари ( чай) в които бактериите се плодят със страшна сила.

      Консервиране не е нужно само в състави в които няма вода, хидролати и различни органики от типа на яйца, кисело мляко, сметана  и др.( за тях – по-нататък), способни да подпомагат  бактериалната активност.

   Ако на възпалена кожа нанасяте „крем  против  възпаления”, то като резултат ще получите бактериална зараза и няма да се избавите от пъпките. По - точно, от начало пъпките могат да намалеят – докато бактериите не са започнали да се размножават, а после, когато кожният имунитет рухне под напора на размножаващите се микроорганизми, вие получавате    проблем, по-голям от този, който сте имали преди да употребявате съответния крем.За съжаление, аз и моите колеги – кремовари, се сблъскваме  с последствията от именно такива „супер натурални състави. Лично аз имам няколко такива клиенти, които, слава на „хаоса”, успях да избавя от тези последствия .

  За това    ползвам широкоспектърни, специално разработени и еко- сертифицирани, без парабенови консерванти. Не използвам консерванти в сапун, сухи маски, и сухи скрабове ( убтани) при условие, че сапуна не е обогатен с крем. На мен ми е скъпо собственото здраве и здравето на онези, на които правя козметика.

 С какво еднозначно НЕ ТРЯБВА  да се консервира козметика  - с цитросепт, натриев бензоат, калиев сорбат, ПАВ  (изясних си, че някои по някаква причина, смятат, че ПАВ притежават свойството на консервант). И етерични масла.  Цитросептът не е      консервант  въобще, натриевият бензоат и калиевия сорбат са подходящи за сладка, но не са подходящи за крем за лице.   ПАВ, както  и цитросепта , не са консерванти, а повърхностно – активни вещества, чието предназначение е да измиват. И ако ПАВ-ът с който се съставя шампоан вече съдържа консервант, то този консервант е разчетен именно за този ПАВ, а не за шампоана, който правят от него.   В шампоана се прибавя вода и активни вещества и целия състав изисква консервиране с нормален консервант, подходящ именно за шампоан.   Етеричните масла също не са консервант въпреки, че са способни да забавят размножаването на бактериите или  плесенясването на крема или друга козметика, но не могат да предотвратят самият  процес.  Антибактериалните и фунгицидните свойства на етеричните масла не работят за консервиране на козметични средства.

Второ -  за маслата.

Нееднократно  съм срещала"много масла - много полза". Не, за съжаление ползата от крем за лице в състава на който  20-30% са  масла, не е голяма.   А вреда има..при това – доста.

        Първо, голямото количество масла не се поглъща от кожата и 5-6% масла в крема е повече от достатъчно за да може кожата да получи необходимите активни вещества. Ако искате повече масла, то крем – маската е чудесен вариант за това.Нанесете за 15-20 минути и попийте със салфетка. Всичко, от което кожата е имала нужда   е получено, количествената потребност от масло – удолетворена,  вреда за кожата – няма.

        Второ   - при голямо количество масла в състава, получаваме същото, както и при използване на чисти масла – нарушение на хидро-липидният баланс и регулирането на трансепидермалната загуба на вода.  (ТЕПВ),  размекване на роговия слой и като резултат – нарушение на кожния имунитет, увеличаване на комедоните ( запушване на порите) и възпления заради  „парниковия ефект.Крем за напукани пети с подобно количество масла може да бъде напълно прекрасен. Но  лицето не е напукана пета.

       Трето – многото видове масла в един крем – също не е добра идея. Да сбалансираш състав с десет масла е проблематично още повече, че толкова масла означават и техния висок процент.Маслата се подберат не само според техните свойства, нужно е да се подберат и според типа кожа, според тяхната  текучест и т.н.  И не знам защо някои смятат, че смес от масла и етерични масла вече е крем. Не, крем е само   състав в който има маслена, водна фаза и вещество което ги свързва на границите на фазите, т.е.- емулгатор.   Не е нужно да се бърка червеното със сладко. Маслото си е – масло. И без емулгатор не може да се смеси с вода. Единственото изключение прави маслото от шеа-карите, което е способно при разбиване да съемулгира без емулгатор 5-7% течност. Така се правят много бътъри за тяло, които се нанасят на чиста кожа и се използват не всеки ден.

  Трето - състави с компоненти които не се съхраняват дълго. То ест, всякакви маски с яйца, кисело мляко, зеленчукови и плодови пюрета, овесени ядки, и други съдържащи вода.Някой би ли  си хапнал кисело мляко, овесена каша или ябълково пюре след 2-3 седмица в хладилник? Правилно – няма да си хапне ( разбира се ако няма желание да си хапва именно такива продукти).В такъв случай, защо се притесняваме за стомасите си и не ядем развалени  продукти, а на лицето – ги мажем? Това, че  крема не е плесенясъл, не е показател за неговата свежест, плесента може там да не прорасне, но бактериите в него са се разплодили на воля.  .

 Четвърто, като продължение на горното

 – плодови и зеленчукови сокове, отвари, мед, аскорбинова киселина, витамин С на прах -   са компоненти, които могат да се използват САМО в състави направени за незабавна употреба. Цитрусовите сокове, както и аскорбиновата киселина окисляват, т.е.- развалят продукта.Окисленият състав е развален състав. Повярвайте, в случая е по-добре вазелин, отколкото окислен крем.За козметика съществуват специални форми на витамин С – разтворими в масло и стабилни, разработени непосредствено за добавяне в козметичен състав.Тези форми на витамин С  са не само стабилни, но и способни да проникват в дермата и да оказват активно въздействие.  Меда в състав съдържащ вода, способства за усилване на бактериалната активност.Да, използвали са мед за консервиране, но по един единствен начин – консервируемият продукт са потапяли в чист мед ( така са консервирали месо, както и – покойници).  Достатъчно е меда да бъде добавен в течност или мед да бъде добавен в течност и получаваме прекрасна среда за развиване на микроорганизми.С добавяне на мед, например, се приготвя  хранителен разтвор за бактериални одобрения. Апропо, билки добавени в маска с мед, ускоряват появата на плесен. А плодовите пудри в крема го окисляват.Такива компоненти са подходящисамо за сухи маски.
 
 Пето - "колкото повече екстракти, овлажняващи вещества и протеини, толкова по – добре".

 Не, не е по- добре. Това също може да навреди.За това, не е нужно в един състав да се прибавят десетки екстракти и овлажнители.Вие все пак не слагате в овесената си каша едновременно мед, бяла захар, кафява захар, карамел, кондензирано мляко и захарен заместител, нали? И в крема също не трябва..

  Шесто - антиоксидантите.

Те трябва да бъдат в състава – ВИНАГИ.  Изключения правят само състави в които няма какво да се окисли т.е. в безмаслен състав. Имайте пред вид, че витамин Е е оксидант, макар и слаб и в случай, че нямате под ръка нищо друго, добавете поне него.

  Седмо – пчелният восък и всякакви странни за определени състави компоненти.

 Да, пчелният восък е бил използван като емулгатор, когато не е имало други ( както и яйченият жълтък, съдържащ лецитин). И в балсамите за устни, и в кремовете за пети, пчелният восък е добър, както преди, и в състави за ръце и кутикули също може да бъде използван, ако не се прекалява. И дори в масажни плочки в количество 0,5-2%. Но не и в кремове за лице, тяло и коса. Това е много тежко вещество, което ляга върху кожата като замазка (а ако там има и  20-30% масла, то това вече е някакъв цемент). Сега има маса прекрасни емулгатори при това – предостатъчно натурални. Разбира се, че пчелният восък е много по-евтин от тези емулгатори, и меда е по-евтин от качествен консервант, лимоновия сок, еднозначно е по-евтин от специалните форми на витамин С, отварата от коприва е  милиони пъти  по –евтина от пептидите, но да  правиш икономии за сметка не за своето, а на чуждото  здраве – е безотговорно.  

  Осмо – процента на добавяне на компоненти влияещи на ефективността на състава.

 Има вещества, които са ефективни в ниски дози.Има вещества, които се прибавят във високи дози само в лечебни състави. Има вещества, които са ефективни само на горната „граница” на дозировка – в частност, това касае анти-ейдж, овлажнителите и специалните противовъзпалителни компоненти.Ако за пептид е посочена дозировка  0,5-10%, то той ще бъде ефективен   при 8-10%. И изследванията показват ефективността именно на такава дизировка.0,5% -  е даден по „дифолт”.

 Когато купувате или поръчвате крем с анти-ейдж свойства, противовъзпалителен или овлажняващ, не пропускайте да попитате майстора, какви компоненти ще бъдат използвани и в каква дозировка.И ако нещо предизвиква съмнението ви – прочетете всичко за този компонент.

  Девето  - универсални състави „ за всички типове кожа”, „ всички типове коса”.

 Няма такива! Домашната козметика именно за това е хубава, че дава възможност да се подбират и съставят индивидуални рецепти.Дори крем за суха или мазна кожа за няколко човека може да бъде различен.На някой е нужно повече овлажняване, на друг  - повече подхранване, на още някой – е нужно да бъде възстановен хидро-липидния баланс или са нужни допълнителни противовъзпалителни компоненти и т.н.Съставът на етеричните масла, процента на добавяне на един или друг компонент може да е различен  във всеки случай.

 Десето – описанието на състава.

 В описанието трябва да бъдат посочени всички компоненти, влизащи в състава, включвайки емулгатора, консерванта и типа течност (каква именно вода е използвана – дестилирана, хидролат, физ-разтвор).

 Единадесето – майсторът при когото си поръчвате козметика, е ДЛЪЖЕН,

 да ви попита за вашият тип кожа, за степента на нейната чувствителност, за наличието на алергии( всякаква, дори ако това е алергия на крокодил или хипопотам) и специфични реакции на каквито и да е вещества, за наличието на възпаления, раздразвевия, розацея, разширени и запушени пори, за склонност към отоци, за наличие на системни заболявания (това е много важно за подбора на етерични масла), за това, какви аромати са ви неприятни, за това, носи ли клиента контактни лещи   (това също е важно при подбора на етеричните масла, защото някои могат да повредят лещите), както и ако  личната среща е невъзможна, да помоли за снимка на дневна светлина (за жени – без грим). Защото да подбереш състав, без да знаеш особенностите на клиента е – невъзможно! Ако клиентът не знае типа на кожата си, то има тестове, по които  може да я определи  и  майсторът е ДЛЪЖЕН да го помоли за това.

 Скъпи, клиенти, много въпроси задавам не от празно любопитство и не събирам снимките ви просто така. Това е необходимо  и за двете страни, защото по този начин мога правилно да съставя рецепта, като  се съобразявам  с  вашите индивидуални особености.

 Ако майстор, не ви задава подобни въпроси, това трябва да бъде достатъчна причина за да не направите поръчка.

По същият начин, когато  отказват да отговорят на въпросите ми, за мен това е достатъчна причина да не приема поръчката.

  Дванадесето – домашната козметика се съхранява в хладилник.

 И вземането на крем е нужно със шпатулка, а  не с пръст( в аптеките се продават). АЗ се старая да прибавям шпатулки, но има моменти, когато шпатулките ми са свършили, а новите – още не пристигнали.   Попадането на микроорганизми в крема от неизмит пръст или вода, може да се окаже критично и консерванта да не може да се справи с допълнително количество бактерии.

   Тринадесето  - аргументите "нашите баби не са ползвали"

 консерванти, силикони, правили са кремове с восък, яйца и сметана и т.н. – нямат тежест. Нашите баби са живяли при друга екология. Нашите баби са се хранили с друга храна. Нашите баби не са съхранявали кремовете си с яйца и сметана, те са ги правили за 1-2 пъти. И, на края, ако нашите баби имаха компонентите които имаме сега те биха ги използвали. Непременно. Просто нашите баби са ги нямали.      

   Ако ви се иска да използвате бабините средства, като маски с кисело мляко, сметана, мед, плодови и зеленчукови пюрета, овесени ядки, сокове, шоколад – това е прекрасно. Но такива неща могат да се правят в къщи самостоятелно, а не да се поръчват, защото такъв състав не може да се запази. Смесете си такава маска за еднократно ползване , това ще отнеме няколко минути. А козметиката, която ще държите в хладилник, трябва да бъде консервирана..Като моята  – с гаранция за месец( но не повече!).

 Четиринадесето – „евтино и сърдито”

   Да, може да се направи обикновен, не скъп крем за ръце. И за тяло – също.   С несложнен състав – например, такъв: масло шеа, дестилирана вода(или физ- раствор), хидролат от лайка, д-пантенол, алантоин, бисаболол, емулгатор (например, глицерил моностеарат), консервант (например, оптифен), витамин Е, етерчно масло от портокал. Достатъчно подхранващ, не лошо -овлажняващ(д-пантенол, алантоин) и даже с противовъзпалителни свойства(бисаболол). Но ако искате да направите нещо по –сериозно, и процента на дозировката ще бъде сериозна. Да събереш от евтини вещества мощно противовъзпалително средство, или анти-ейдж състав, или с насоченост към отоци и тъмни кръгове под очите  е невъзможно.  Всички средства, с пречислените свойства са скъпи. Погледнете, например, тук:

http://www.lotioncrafter.com/

 И вижте колко струват пептидите за намаляване на бръчки.Или компонентите за отсткраняване на тъмни кръгове и отоци под очите. Или специалната форма на витамин С. Противовъзпалителните съставки. Прибавете към това и доставката. ...

 Хубавите неща не са евтини. А желанието да купиш за „ 5 стотинки” често води до не най - добри резултати.

  Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар