неделя, 16 ноември 2014 г.

Корнеотерапията - съвременният подход в козметологията






Днес искам да поговоря за все по-популярната съвременна посока на козметологията - Корнеотерапията.

 Първо за пореден път ще се върна към съвременната козметология, и по-специално към промишленото производство на козметични продукти. Какво е в основата на най-големите (и не само големи) производители на козметика? Точно така - задачата да продава стоките си възможно най-бързо и колкото се може повече.

 И за това основното внимание се фокусира не върху ползата от продукта, а от популяризирането му на пазара, очевидният и бърз ефект от използването му и на приятните тактилни усещания при нанасяне. И, разбира се, не по-малко важна роля играе хипоалергенността на продукта, устойчивостта на емулсията към различни фактори и дългият срок на годност.

 Всички тези условия водят до нула ползата от козметичните продукти тъй като натурални природни съставки и различни ефективни вещества в тях практически не остават. И това е тъжно.

 Какво представлява корнеотерапията?

 Корнеотерапията е ново направление в съвременната козметология. Думата „корнеотерапия” е образувана от двете латински думи corneum – рогов, и therapy – лечение.

 Малко история: понятието корнеотерапия се появява в края на миналия век, благодарение на проф A.M.Клигман, който доказва в изследванията си, че съответната влага и липиди не само поддържат цялостта на роговия слой на кожата, но също така  допринасят за по-нататъшното възстановяване на по-дълбоките слоеве на кожата.

 А възстановяването на кожата я предпазва от преждевременно стареене!!!

 Философията на корнеотерапията се съдържа в разработването на ИНДИВИДУАЛНИ козметични препарати (приготвени след точна диагноза), не съдържащи вредни за кожата вещества.

 Идеята на тази козметика е възстановяване и поддържане на бариерните свойства на кожата. Ако кожата е незащитена, тя е подложена на атаките на микробите, токсините от обкръжаващата ни среда, тя боледува. Основно внимание в корнеотерапията се отдава на роговия слой на кожата. Корнеотерапия е съвкупност от методи за грижи за кожата, насочени към възстановяването и защитата на нейните бариерни системи.
Структура на кожата

 
Липидната бариера виж тук:https://yadi.sk/i/3ZIysuijcjxzE

Човешката кожа е надеждна бариера, която предотвратява достъпа на микроорганизмите, токсините, алергените, чуждите вещества. Кожата съхранява влагата в телесните тъкани, като не и позволява да се изпарява.

Интересното е, че практически всички бариерни свойства на кожата са съсредоточени в най-горния и най-тънък слой – роговия. Реално той е с дебелина около 13-15 микрона и само на стъпалата и дланите дебелината му може да достигне 600 микрона.

Роговият слой изпълнява бариерна функция благодарение на уникалната си структура. Той се състои от рогови люспи, които представляват механична бариера (подобно на тухлите в стената) и многослойни липидни пластове, които играят ролята на цимент между тухлите. Този цимент обаче не е просто аморфна маса от мазнини, а строго подредена структура, подобна на течния кристал.

Именно затова тя толкова добре защитава кожата от обезводняване и проникване на чужди вещества. Липидният слой на кожата е изключително важен. Когато той се разрушава, в кожата се образуват отвори, през които бързо се изпарява водата, което, от своя страна, води до нейното обезводняване (появява се сухост, лющене, дребни бръчки, порите се разширяват, кожата става слаба и отпусната). Освен това през тези отвори в кожата проникват токсини и алергени от козметичните средства, от водата и от въздуха.

Липидите на роговия слой участват в синтезата на молекулите, които отговарят за локалния имунитет.

 Всичко това довежда до възпалителни и алергични реакции, непоносимост към козметиката, водата, парфюмите, развитие на заболявания като атопичен дерматит, псориазис, екзема, контактен дерматит, предизвиква постепенно натрупване на увреждания в генетичния апарат на клетките и в междуклетъчното вещество, а това е една от причините за стареене на кожата.



Съгласно принципите на корнеотерапията тези симптоми могат да бъдат намалени като върху кожата се нанасят  физиологични липиди  които по състава и структурата си съответстват на липидите разположени в междуклетъчното пространство на роговия слой. Такива липиди включват серамиди, растителни стероли и фосфолипиди, които осигуряват на кожата незаменими мастни киселини.

Благодарение на съвременните биологично активни вещества, козметичните продукти могат да решават множество проблеми: да забавят стареенето на кожата, ефективно да я овлажняват и да повишават еластичността й, да компенсират дефицита от жизнено важни вещества.

Повечето козметични средства обаче съдържат не само полезни съставки, но и, за съжаление, вредни за кожата вещества.

Съвременният човек е обкръжен от вещества, които оказват разрушително действие на липидните структури на роговия слой. Той се мие със сапун, измива съдовете с миещи препарати, взема си вана с пяна, ползва шампоани за коса, използва всевъзможни козметични продукти с най-различно предназначение.

При създаването на всички тях се използуват химически вещества и компоненти в огромно разнообразие, които до скоро никой не беше изследвал по отношение на тяхното влияние върху бариерните функции на кожата.

Оказва се, че една доста голяма част от тях поотделно и в комбинация помежду си нарушават фините механизми на липидните структури или пречат за тяхното възстановяване, а всяко тяхно увреждане застрашава с много сериозни последствия.

Една от най-важните задачи на съвременната козметология се състои в разработване на методи за меко въздействие върху кожата, в основата на които трябва да стои укрепването на собствените защитни структури на кожата и възстановяването на естественото й здраве. Тази задача не е толкова лесна за решаване, защото повечето вредни за кожата вещества се използват в козметиката, за да се създават леки, въздушни съставки, които миришат приятно, бързо се попиват и които могат да се съхраняват дълго време.

Става дума за емулгаторите, различните аромати, консервантите, оцветителите и други вещества. През последните години се появиха научни разработки, които позволяват да се създава козметика, която не съдържа вредни за кожата вещества.

В теоретичната основа за нейното създаване е залегнало най-новото направление на съвременната козметология – корнеотерапията.

Главният обект на внимание на корнеотерапията е роговият слой на кожата. Роговият слой, който традиционно се е смятал за «мъртъв», изобщо не е пасивна механична бариера според съвременните научни представи. Многобройните сигнали, които той изпраща, са неразделна част от метаболитните процеси, които протичат в епидермиса и дермата.

Действието на козметичните средства се определя не само от това дали те проникват през роговия слой, но и от това по какъв начин те взаимодействат с него. При това реалната вреда от съставките на козметичните средства, които разрушават роговия слой, може да се окаже по-сериозна от предполагаемия положителен ефект, който се съдържа в същите тези средства на биологично активните вещества.

От друга страна, веществата, които защитават роговия слой от разрушителните фактори и ускоряват възстановяването на липидната бариера, могат да се окажат по-полезни от активните добавки.


 Основната особеност на корнеотерапевтичните препарати е имитацията на действието и/или    възстановяването на дефицита на онези вещества (структури), които присъстват в роговия слой и отговарят за неговата цялост, нормално функциониране и влагозадържащи свойства.

Корнеотерпията включва използването на: натурален овлажняващ фактор като един от естествените компоненти който поддържа необходимото овлажняване на кожата; липидни композиции   сходни с роговият слой както по количествен  и качествен  състав, така и по възможността си да образуват подобни пространствени структури; определени количества ненаситени мастни киселини.

Важно условие в козметиката създадена по принципа на корнеотерапията е отсъствието в нейният състав на продукти затрудняващи, забавящи и извращаващи нормалните процеси на регенериране и обновяване на кожата; свеждане до минимум  съдържанието на вещества, притежаващи дразнещ потенциал.

В обичайните традиционни козметични емулсии се използват емулгатори - вещества, които се свързват маслената и водната фази в емулсията. Най-ефективните емулгатори са повърхностно активни вещества (ПАВ)  - това  са много агресивен емулгатори, които нарушават липидния слой на кожата. Системното прилагане на кремове с такива емулгатори, особено за проблемна  кожа, чиито бариерни механизми често са нарушени само задълбочават проблема.


През 1990 г. немският химик Dr. Hans Lautenschlager патентова  липидна композиция,която по качествен  и количествен  състав прилича на роговия слой и е способна да образува сходни пространствени  структури.

 Тя се нарича дерма-мембранна структура (DMS - Derma Membrane Structure).

Предимствата на системите  DMS са в това, че не съдържат емулгатори, т.е. максимално са сходни с нашата кожа, не разрушават липидната бариера, а напротив -  възстановяват и поддържат.Важно предимство е възможността за безопазно използване на такива системи при много слаба бариера( като например, при хора с атопичен дерматит и псориаз, при които дори минималното количество емулгатор може да предизвика изостряне на заболяването).

Такива системи съдържат в равни пропорции:

-фитостероли;

-церамиди;

-хидрогениран фосфатидилхолин (фосфолипид, който е структурен компонент на всички биологични мембрани, и се намира във всички живи клетки. Суровината за производството на фосфолипид е соев лецитин или яйчен лецитин).


 Основното изискване за вещества, използвани в корнеотерапията е отсъствието на негативно влияние върху регенерацията на кожата и дразнещ ефект.

Затова в корнеотерапевтичните средства не се включват:

• ароматизиращи - синтетични ;

• спирт, ацетон -  които са универсални органични разтворители "измиващи" липидната структурата на повърхността на кожата и  междуклетъчните пространства в  роговия слой;

• минерални масла,не летливи силикони - във високи концентрации могат да попречат на процеса на регенерация поради запушващи  действия водещи до хипер  хидратация на роговия слой на кожата;

• емулгатори -  които се вграждат в междуклетъчните липидни слоеве и могат да нарушат тяхната структура.

Използвайки  в  ежедневните си грижи продукти, създадени  по принципите на корнеотерапията вие се грижите за   вашето здраве и красота.

Кожата получава грижите, които й позволяват да възстанови естествените си защитни сили, да хармонизира физиологичните процеси  за да бъде здрава.

Ето защо освен, че изглежда по-добре, тя става все по-устойчива на вредни влияния, по-малко предразположена към заболявания   и по-добре изпълнява функциите си.

Корнеотерапията може да се разглежда като важна част от цялностна анти-ейдж грижа за да може да запазите кожата си възможно най-дълго красива, млада и здрава.

Основната формула на корнеотерапевтичен продукт се създава ВИНАГИ ИНДИВИДУАЛНО ИЛИ СЕ КОРЕКТИРА СПОРЕД ПАЦИЕНТА/ КЛИЕНТА.


Как да определите дали Вашата липидна бариера е нарушена?

Отговорете на следните въпроси:

Усещате ли, че кожата Ви е суха и стегната?

Лющи ли се кожата Ви?

Често ли имате ранички в ъгълчетата на устата?

Усещате ли, че кожата Ви е суха и стегната след като сте се измили?

Склонна ли е кожата Ви към раздразнение?

Зачервява ли се кожата Ви след измиване или нанасяне на козметични средства?

Усещате ли сърбеж след измиване или нанасяне на козметични средства?

• Често ли се сблъсквате с непоносимост към кремове и други козметични средства?

• Усещате ли сърбеж или парене, сухост, стегнатост на кожата, появяват ли се червени петна върху кожата Ви след пръскане с парфюм?


Ако можете да отговорите с «Да» поне на един от тези въпроси, то това означава, че Вашата водно-липидна бариера е нарушена и вие се нуждаете от корнеотерапия.

Какво може да направи за вас корнеотерапията?

Първо е необходимо да започнете да поддържате хигиената и здравето на кожата си само с продукти, разработени съобразно принципите на корнеотерапията.

Внимание!!!!  Козметиката, с която се къпем и мием в най-голяма степен влияе върху нарушаване (съответно възстановяване и запазване) на бариерните функции на липидния слой на нашата кожа поради факта, че с нея ежедневно се обработва цялата кожа.

И още нещо. Когато купувате продукт със знак DMS - Derma Membrane Structure, задайте си въпрос: Специално за мен ли е приготвен? От хладилник ли го вземам? И защо срокът му на годност е толкова дълъг?

 Бъдете здрави и красиви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар