събота, 8 ноември 2014 г.

Как се чувстваш сега?...или за чувствата и емоциите :)








Тантра е моето пътешествие от ума към тялото, от мислите, към чувствата.


Когато се потопих  в света на чувствата, разбирах, че те се делят на две категории. 

Има чувства – емоции, например, тъга или раздразнителност  и има чувства, предизвиквани от движението на енергията, вътре в тялото.
  




            

Абсолютно друго нещо – са емоциите.Те могат да превърнат живота ти, както в рай, така и в ад.
Скандалите и любовта, отново и отново си сменят местата, и на  теб ти   се струва, че  никога няма да намериш спокойствие.Безспорно емоциите те  лишават от душевен покой.

Прието е думите „емоции”  и „ чувства”, да  се използват като синоними.

Това е – грешка, защото между преживяването на емоции и чувства, има пропаст. Много е важно  да се види   в какво се състои тяхното различие, особенно, когато става дума за любов, защото тогава можеш да надникнеш в собствената си психика и да започнеш истински  да отговаряш сама за себе си.

 Когато разбереш  разликата между емоция и чувства ти би могла да разбереш какво се случва с теб.

Чувствата  - са израз на това, което става тук и сега, а емоциите – са безсъзнателното ехо от твоето минало, т.е. изразяват  събития, които вече са се случили. 

Чувствата са осъзнати, а емоциите се проявяват на безсъзнателно ниво.

Движимият, от емоциите си човек, е склонен да обвинява:  „Ти  винаги..Това е твоя вина..” Чувствата, от своя страна, ни предлагат да поемем отговорността, върху себе си: „Аз чувствам, че ми е нужно...” Чувствата дават сила на сърцето, а емоциите усилват – егото.

Чувствата  те сближават с този, когото  обичаш, а емоциите – те отдалечават.

От  тук става ясно, че чувствата и емоциите, имат абсолютно различна природа и ни дават противоположно виждане на реалността. Посредством чувствата, ние разширяваме енергията си и се усещаме леки и пълни със сили.Чувстваме близостта, с онези, които обичаме и това, че живота ни подкрепя.

Когато изпитваме емоции, става обратното – стягаме се, напрягаме се, усещаме тежест и страдаме от отчаяние.Това е съсипващо.Струва ни се, че света ни е обърнал гръб, а този, когото обичаме, ни е изоставил.

        Как игнорираните от нас чувства, се превръщат в зомбита

В нашето общество, където на първо място стои рационалност и здрав смисъл, чувствата, каквито и да са те, почти нямат значение. И за съжаление, в повечето случаи, се опитваме да ги подтиснем, за да не покажем своята уязвимост или слабост.Започваме да игнорираме чувствата си, още от ранно детство, когато ни учат да се сдържаме.Това, се отнася особено, до мъжете, защото преживяванията от различен характер, се считат за изключително женски перогатив. Английският израз „Keeping a stiff upper lip”(дръж горната си устна неподвижно) или българския му вариант: ”Вземи се в ръце”, не са шега, защото, когато човек изпитва чувство на неувереност в себе си, неговата горна устна и брадичката, започват предателски да треперят.

 Ако чувството се подтиска и остане неизразено, то се изражда в емоция.Постепенно натрупващите се емоции, нарушават хармонията на ума и тялото. Ревността, гнева, страха и яростта, се натрупват в нас от детството (и често те се отнасят към сексуалните изживявавния). И колкото и да се опитваме да им обръщаме гръб  не можем да го направим твърде лесно..Болката и разочарованието, които на време не сме изплакали и изридали, ни правят твърди, нервни и подозрителни.Предизвикваното от тях напрежение, коварно разрушава тялото и психиката ни.

Това обяснява  защо струващия ти се, спокоен и уравновесен човек, изведнъж може да избухне в отговор на нищожна провокация и да изпадне в ирационален бесен гняв.Така той отпуска натрупаното в него напрежение, което няма сили да задържа повече в себе си.Като правило, накаляващата се   ярост и злоба, изглеждат неадекватна  причина за подобен срив. Обаче, в даденият случай, следва да се говори по-скоро, не за неадекватност, а за безсъзнателност на проявяваните  емоции.

Когато започнеш, да осъзнаваш емоционалното влияние на миналото ти върху теб в настоящето,ти  се учиш да разделяш изпитваните от  теб емоции и своите реални чувства.

           Изразяваме чувствата си, когато идват 

 Изразявай чувствата и емоциите си, особено в момента, когато ги изпитваш.

Ако изпитваш гняв или отчаяние,  започни да  ръмжиш, от дълбочината на корема си, няколко секунди.Това оказва благотворен ефект и облегчава.. Гневът моментално си отива, и в   теб няма да остане и следа, от гризящото те вътрешно недоволство.    Напротив, ще се почувстваш бодра и ще усетиш, че си пълна с живот. Ако сърцето ти е разбито от мъка, вий като звяр и излей болката си с ридание.Вътрешното напрежение, ще излезе навън  и ще ти стане по-леко.Тъгата се изразява  посредством сълзи. Давайки воля  на съкровенните си чувства  в момента, в който те възникват вътре в теб, ти ги трансформираш  в жизнена  енергия...В противен случай, дори неизразената любов или радост, могат скоро да се превърнат в депресия и тъга.

Същественото е в това, че твоите  осъзнати чувства ти откриват раят , а безсъзнателните емоции те хвърлят – в ада.

И ние сами  създаваме своят ад, ако открито не изразим  своя рай.

Да, понякога, раят може да изглежда като ад, намирайки своя израз под формата на жизнена драма.

Но ако осъзнато си позволиш, да проявиш истинските си чувства  дори тогава, когато ги усещаш като са душевни мъки, това буквално може те  преобрази.

Неизказаните чувства, в течение на много години се превръщат  в безсъзнателни емоции които подтискат духа ти и разяждат сърцето. .. което означава, че най-доброто, което можеш да направиш за себе си  - е да се научиш да споделяш чувствата си и по този начин  да избягваш – емоциите. 

      Пазим чувствата в тялото си

Нашето тяло, е домът на неизразените ни  чувства.

И те създават в него вътрешно напрежение: хроничен стрес, който ако стигне предела си  може дори да повлияе на физическия строеж на тялото и състоянието на мускулите. Ако чувството, не е изразено, тялото го запазва в своите тъкани.Как човек държи челюста и главата си, как движи раменете си, как носи таза си – всичко това зависи от наличието или отсъствието на вътрешно емоционално напрежение. Когато емоционалното напрежение буквално стяга  сексуалният център, което е характерно за болшинството от нас, това  става забележимо при ходене – по осанката, по това, как местим краката си и свиваме коленете си.Обаче, голямата част от неизказаните и подтиснати чувства, се пазят в слънчевия сплит.

Ако понаблюдаваме усещанията си в слънчевия сплит, в момента, когато емоциите те обхващат, ще усетиш в тази област нагнетяващ дискомфорт и тежест; възможно е  да ти се стори, че там всичко се преобръща наопаки. По състоянието на слънчевия сплит, може да проследиш емоциите си в ежедневието.В момента, в който почувстваш, че там нещо те натиска или дърпа, имай прд вид, че вътрешният ти баланс е нарушен.Ти си обзета от емоции!

Слънчевият сплит  никога не греши  и съвсем не е задължително, това състояние да е свързано, с някакви безумно трагични събития.Това може да е някаква дреболия, - например,  приятеля ти не  те е забелязъл в кафенето, или съседа ти е казал нещо пренебрежително за  детето ти, или партньора ти толкова е бързал, че е забравил да те целуне на тръгване...И вече по-късно, след известно време, ти може да почувстваш дискомфорт, особено в областта на корема.

        Осъзнаване, приемане и сваляне на напрежението

Вместо това, цял ден да носиш в себе си   физическият дискомфорт, свързан с изпитаните от теб негативни емоции, честно си признай , че се чувстваш незащитена или изоставена, - просто прочувствай това. Осъзнай  слънчевия си сплит и се вслушай във  физическото проявление на своите преживявания. Остани  вътре в себе си за известно време  представяйки си, как в основата на корема ти, се разгаря пламък.След това, провери  как се чувстваш сега. Стана ли ти по-леко?

Признавайки емоцията си и внасяйки осъзнатост в нейния корен, ти  вероятно, ще почустваш значително облегчение.
Когато осъзнато приемеш емоцията, ти разсейваш свързаното с нея напрежение и тогава усещането за физическа тежест изчезва. И ето,  ти отново чувстваш, че стоиш  стабилно на краката си и можеш с леко сърце  да се занимаваш с нещата си.

Може би, в подобни случаи, ще ти е нужно да позвъниш на партньора си и да му кажеш колко ти липсва, или да поговориш с приятеля си и   да го попиташ как е и да споделиш с него преживяванията си. Възможно е дори,  да си изясниш, че той не те е забелязал в кафенето, просто защото от сутринта е бил погълнат от проблемите си. И внезапно, цялата тази драма се разсейва, като облак дим. В реалноста, в теб  е говорила твоята неувереност, засегнатото желание да бъдеш призната и оценена по достойнство.

Точно те са те довели до кипването на емоциите, които и без това врят нас.Ако чувстваш, че признаването на  емоцията, ти  е недостатъчно, вероятно е нужно да направиш още нещо за да премахнеш дискомфорта си.

Пробвай някакви физически действия: няколко минути поскачай на място, потропай с крака по пода, вземи и „набий” една възглавница с юмруци или като скороговорка се изкажи сама пред себе си.Всякакви движения и звуци  много силно помагат за отслабване на губителното влияние на емоциите върху тялото.

Когато постепенно усилваме  възприемчивостта  си, ние започваме да улавяме собствените си емоции, настроения и да осъзнаваме нашите ежесекундни емоционални подеми и спадове.Да погледнеш на емоциите си от страни е достатъчно трудно, защото   ги възприемаме като част от себе си. Много е полезно, да задържаме осъзнаването в слънчевия сплит защото това помага да разпознаем най-фините емоции и   ни избавя от напрежението, което те внасят в тази област.

Винаги е полезно, да изразяваме емоциите си, защото това отстранява вътрешното напрежение.

Истинското решение на проблема, обаче,  е в осъзнаването на емоциите, а не в тяхното изразяване.

Осъзнавайки емоциите си, ние ги лишаваме от мотив  – миналото си остава в миналото. И когато в настоящия момент, възникнат нови чувства, те вече не са отровени от неприключили преживявания от миналото и могат да се изразят в своята свежест и чистота.

       Любов, емоции и сексуално лечение

Обикновенно внасяме в половия акт всички свои неизразени и подтиснати емоции.

Оказвайки се на сексуалната арена, те неочаквано се активират и встъпват в игра.Това води до катастрофални последствия в любовта  и ние  все едно  вървим по кръг, всеки път започвайки един и същ спор  със своя любим или изпитваме недоволство по едни и същи причини.

Или, може би, ти вече си се разделяла с редица партньори и  при това - по една и съща причина, или с други думи  – сюжета се повтаря. 

По причина на нашето невежество по въпросите на любовта, ние сме свикнали да считаме, че всичко това е напълно естествено.Обаче, когато разберем, какво влияние ни оказват емоциите, и виждаме корените им в нашето минало, ние започваме да поемаме върху себе си по-голяма отговорност към любовта си и да я отделяме от сферата на емоциите.И нашите емоции, започват да губят властта си над нас.Тогава, ние внасяме в половия акт вече не тях, а осъзнатост, и открито изразяваме чувствата си.

Както при мъжете, така и при жените, гениталиите са претоварени със срам и други натрупани негативни емоции, нарушаващи техните природни полярности, въпреки, че това се изразява при мъжете и жените, по различен начин. Избавяйки се от движещата ни потребност, постоянно да правим нещо в секса, ние по този начин, отпускаме напрежението в члена и влагалището, и тогава, в хода на релаксацията, става пробуждането на гениталните полюси.

В момента в който се включва този процес, подтиснатите емоции започват да излизат на вън, по най-различни начини.

Мъжът не трябва да се срамува да плаче и да показва чувствата си. Неговата задача е – да бъде максимално честен и открит,а партньорката му ще бъде благодарна, за това, че е споделил с нея своята слабост, още повече, че давайки воля на сълзите си, той  ще почуства как  членът му става по-възприемчив и осъзнат.

Един мой познат  още като момче   в периода на половото си съзряване, забелязал, че на пениса му са  се появили някакви петна.Той  вътрешно преживявал случилото се и си мислел, че нещо с него не е на ред.И не можел   да раскаже за това на никого. Понеже никога не бил виждал други пениси, на него не му било ясно, че такива петна са абсолютно нормални.Той искал да отиде на лекар, но преди това знаел, че ще трябва да поговори с родителите си, което за него било неприемливо.Така, че той просто подтиснал тревогата и страха  си, натикал ги дълбоко вътре в себе си и вече почти четиридесетгодишен, напълно закрепил мнението си, че неговият член е „болен”.

Този мъж, успя да пусне на воля подтиснатите си преживявания и да освободи от тях собственото си тяло само тогава, когато започна да прави любов осъзнато.Тогава той видя, че тези емоции са оказвали влияние на всички негови сексуални контакти с жени. 

Лечението започва тогава, когато ние си позволим  отново да почувстваме това,  което сме си отказали да почувстваме преди много години.Сълзите се устремяват на вън с бурен поток, вземайки със себе си цялата ни болка, тялото се освобождава от вътрешното напрежение, стреса и токсините, а в гениталиите се заражда нова чувствителност.Тялото възстановява своята природна полярност.И тогава мъжът – става мъжествен, а жената – по-женствена.

       Как миналото, може да пречи на настоящето 

На мен, често ми се случва да научавам доста печални неща. Например, известно ми е, че процента на жените които някога са били подложени на сексуално насилие (при това много от тях – още като момичета) е катастрафално висок.Удивително е, че това касае и мъжете, въпреки, че степента е по-малка.Такива хора, носят болката и шока на травмиралите ги събития в миналото, през целия си живот. В повечето случаи, те дори не са имали възможност, да разкажат на някого за случилото се, да споделят преживяванията си и да изразят чувството си на страх и ужас.Майките, в такива ситуации, често обвиняват дъщерите си за това, че самите те са се държали провокативно – те по-скоро ще обвинят детето си, отколкото да повярват на официалните данни за сексуални посегателства.Това оставя тежък отпечатък върху тялото и психиката на човека, оказва негативно влияние на всички негови бъдещи отношения.Години след миналите събития подтиснатите чувства стават емоции, които после се издигат на повърхноста и търсят изход.

За да се излекуваш сексуално, трябва да изкараш на повърхността  и след това да освободиш миналите си чувства – гнева и болката, отпечатани в гениталиите.Релаксацията, към която се стремим, изтегля болезнените спомени на повърхността, освобождавайки  тялото от напрежението пречещо на енергията да тече спокойно.Разбирайки това, ние можем да приемем и да пуснем нашите стари обиди и натрупани негативни преживявания на свобода като по този начин усилваме осъзнатостта в   гениталиите си с което им помагаме  да се излекуват.

Когато аз, по такъв начин се добрах до моята собствена болка, от очите ми като град капеха сълзи, излизащи, както ми се струваше, от дълбочината на сърцето ми; това понякога се съпровождаше от резки и безконтролни движения на тялото. Аз треперех и се покривах с пот. И  до сега не зная, какви събития са ми  причинили тази болка, но за мен по-важно беше да се освободя от нея, а не да намеря причината.И когато, най-накрая, пуснах дълго сдържаните си чувства на свобода ,в моето влагалище се появи едно разтапящо и сладко усещане, свидетелствуващо за моето излекуване.

Аз винаги съм твърдяла, че леглото – не е място за психоанализ; секса – е любов, а не терапия.

Така, че, предпочитах, да не спирам, да не обсъждам или да се опитвам да обясня, какво става с мен, а продължавах да правя любов дори със сълзи в очите.Аз продължавах да се отварям за среща с члена, който събуждаше чувства от миналото. Ако се отдръпвах и ничком падах на леглото или се опитвах да поговоря за преживяванията си, сълзите ми моментално изсъхваха и аз се усещах в  някаква празнота и незавършеност.Но когато  оставах в настоящето и продължавах да правя любов, съзнавайки интенсивноста на преживяванията си, дишайки дълбоко и давайки воля на собствената си слабост и сълзи, в мен се откриваше още по-дълбоко ниво на подтискани по-рано чувства. С всяко ново ниво, моето влагалище ставаше все по-възприемчиво, и аз изпитвах все по- дълбоки сексуални усещания  на които  членът на моя любим  се отзоваваше.
  
      Забелязвайте емоциите, когато се появяват


Важно е да се научим, да забелязваме, в кой момент в нас изплуват свързаните с нашето минало безсъзнателни преживявания и какви именно емоции чукат на вратата ни.

От това, че ти започваш да общуваш с тях  много неща се променят.

Например, грубото и невнимателно докосване на любимият ти, по време на любовни занимания, може да ти напомни за някой, който не те е обичал и те е докосвал по същия начин  когато си била малко момиче.Това може да събуди в теб предишни преживявания. Дори най - малкото им движение може да ти  каже много.Внезапно   могат да те залеят спомени от детството  внасяйки отвращение, любопитство, страх, чувство за вина, влечение или болка. Миналото стъпва с уродливото си, изранено стъпало върху прекрасната любов в настоящето и ето, без предупреждение, между теб и   партньора ти се разтваря пропаст.Общуването с него ти се струва  практически  невъзможно. Ти  се  обособяваш, затваряш се в себе си...и имаш усещането, че все едно си станала друг човек. Ти  съвсем не се познаваш, да не говорим за това,  че такава не те познава и  твоя любим.Само преди няколко секунди той е бил тук, пред теб, но сега, ти дори не можеш да го погледнеш в очите,  все едно,че гледаш през него  като през дълга тръба. Активизирала се е тежеста от неизказани емоции и ти можеш внезапно да усетиш желание  да направиш скандал и да обвиниш партньора си в своите нещастия.

Това е верен знак, че емоциите от миналото са се включили и макар временно, развалят  настоящият момент. И въпреки, че ти може да се чувстваш просто отвратително, истината е в това, че приемайки тези емоции ти си помагаш напълно да се изчистиш от тях. 

Аз ти предлагам следното: в момента в който разпознаеш (а това ще ти се удава все по-лесно), какво именно се случва, се опитай   да проникнеш в чувството, което се крие зад изпитваната от теб емоция. 

Ако твоята емоция – е страх, то под него може да се крие чувството, че си   абсолютно самотна и изоставена;  ако  изпитваш  гняв е възможно зад него да стои неизразима  тъга.

Позволи на това старо, забравено чувство да се изрази, нека буквално те залее, или както казва един приятел:”Посипи обилно раната със сол”.

Ако чувствата, изпитвани в такива ситуации не ти дават възможност да се върнеш в настоящият момент, веднага си признай – на себе си и на партньора си, например: „ Знаеш ли, аз сега съм  в чувствата си, а не с теб”. Само не започвай да го обвиняваш в нещо или да си мислиш, че той е направил нещо неправилно. Ако ти се струва, че разговорът, ще подобри ситуацията, тогава е полезно да поговорите.Но ако чувството за обособеност  е запазено е по-добре за известно време да останеш сама.

       Какво наистина чувствате? 

Много неприятната черта на емоциите, се съдържа в това, че когато един човек се окаже във власта на силна емоционална възбуда много скоро и вторият човек също започва да се гневи и от своя страна  започва да обвинява първия в това, че  именно той е източник на неговите безкрайни разочарования. В резултат на това, ситуацията  от лоша  става –непоносима.

Емоционалният изблик на единия човек  предизвиква резонанс в другия като разбутва в него неговите скрити емоции и това неизбежно завършва с конфликт.Подтисканите по-рано емоции  внезапно запчват да преливат извън краищата  си  и хората се обвиняват във всички смъртни грехове. В такава ситуация общуването става невъзможно защото събеседниците са просто неадекватни.

Когато те заливат емоции е по-добре да се удържиш от разговори, защото от тях рядко има смисъл, а взаимното неразбиране и обособеност един от друг  много често  дори се усилват.Би могла да  продължиш разговора  само когато и двамата сте готови открито да обсъдите своите слабости.В противен случай  е по-уместно да си признаеш, че ситуацията не е от най-добрите и за някакво време е добре физически да се отдалечите един от друг.Ти можеш просто да се разходиш и  понякога е достатъчна дори едночасова разходка. Или  за да да отработиш старите емоции  ще ти бъде нужно повече време – цяла вечер, или няколко дни.  Можеш да изразиш чувствата си, като си поплачеш добре, или да освободиш гнева и обидата си, като „набиеш” някоя възглавница.Когато върху теб се стоварват емоции  е важно да извършваш всякакви физически действия    – например, да потичаш, потанцуваш или да направиш физически упражнения.

В такива случаи, не се страхувай да си дадеш толкова време, колкото ти е нужно.Тогава в края на краищата ще ти  стане ясно:   дали за това, че се чувстваш изоставена, отхвърлена и предадена  е виновен твоят любим. Бъди честни със себе си и   най-вероятно ще разбереш , че си изпитвала аналогични чувства и по-рано. Нищо ново, просто се е сменил сценария.Ти  дори можеш да забележиш, че подобни неща  се случват всеки път  когато се сближаваш с някой.

Това наистина е непоносимо болезнено чувство – сърцето ти  иска да се разтвори, но му пречи обидата от миналото, тогава когато си обичали, но теб не са те обичали . Тази обида те държи на разстояние от сегашният ти партньор.

Ние всички отново преживяваме нашето минало в настоящето  и разбира се,  твоят партньор пряко  не е виновен за това което изпитваш.Така, че вземи върху себе си пълната отговорност за емоциите си  и  тогава нещастията от миналото няма да тровят любовта ти.Просто си дай време, за да си поемеш въздух  и  сливането ти с партньора ти  ще се случи от само себе си  без излишни думи в момента в който се върнеш в настоящето.

Тук, в настоящето, ти можеш да усетиш на физическо ниво как подтисканите по-рано чувства се вдигат от гениталиите, през слънчевия сплит към сърцето, преживяваш ги отново за да ги пуснеш на воля след това. Те минават по фасциите  като по лъкатушещи лабиринти и обхващат от вътре тялото ти. Сърцето ти, неочаквано започва да бие по-силно, дишането става участено, а цялото тяло може да затрепери и да се покрие с пот.Това се случва, защото ти встъпваш в реалността на онези усещания, които си преживяла преди много години. И внезапно стената между теб и твоят любим рухва.Преживяната болка,която те  отделя от него  се разсейва. Вашите очи се срещат отново и усещането, че   живеете в различни реалности се разтапя.

Помни, че в дълбочината на свързаните с миналото чувства, лежи зърното на нашата хармония със себе си и с любовта, която е вътре в нас.

Момичета! Вие сте повече, отколкото вашите емоции! 

Когато емоциите ви звалдяват, е много важно, да помните, че вие – не сте вашите емоции.

Казано с други думи, не  отъждествявайте себе си с болката   и мъките си  дори и да ви се струва, че сте в ада. Освен това, не вярвайте на нищо, което правите и говорите когато сте се поддали на емоционалния порив.Емоциите обичат да си отмъщават и за това се пазете да не ви дърпат юздите. Не извършвайте инпулсивни и потенциални действия.Осъзнавайте ставащато давайки си сметка, че са ви затрупали емоции.И им позволете да излязат от тялото ви. Така вие ще изхвърлите тежък камък от сърцето си.Това ще ви придаде свежест; ще се почувствате по-живи, ще станете по-близки с   любимия и със самите себе си.

Умението да различаваме емоциите от чувството ни избавя от много потенциални проблеми.

Ние разбираме, че нашето безпокойство, изведнъж избухналата раздразнителност и дори, физическата възбуда, са предизвикани не от нещо друго, а от подтисната емоция.Именно за това, секса е толкова горещ и страстен, когато се карате  - драмата го подклажда!

Много двойки, използват секса като последен опит да   поправят отношенията си и за да могат поне някак си да преодолеят болезненият крах, но Тантра, не съветва да правите любов когато сте скарани.Това може много лесно да предизвика още повече емоции и съответно да доведе до по-безсъзнателен секс. Почакайте, докато емоциите се уталожат и едва тогава правете любов.Иначе, ще ви бъде трудно да запазите осъзнатост и да останете в изпълненото с любов, лечебно пространство на настоящето. Ако не бъдете нащрек  вие отново ще паднете в познатата емоционална яма  и тогава – ще се повтори същата история със същите проблеми.

 Използвайте всяка възможност, за да разширите хоризонта си

Когато възникват чувства вашият ум може да се опита да ви разубеди да ги изразите  защото така вие показвате слабите си места. 

Веднъж, погълната от любовен екстаз  аз исках да кажа  простите дълбоки думи:”Обичам те!” – но не можах да се събера с духа си и да ги кажа. Аз просто ги преглътнах. В този момент  това беше    прекалено интимно  и умът ми ме разубеди.Тогава ми се стори неразумно  да признавам любовта си, слабостта и  зависимостта си.След няколко секунди  почувствах, как тялото ми се сконфузи, как моето настояще рухна и ме обзе невъобразима тъга. Аз се разплаках, чувствайки, че  сексуалната ми енергия и чувствителност постепенно спадат.Свита и измъчена, лежах и мислех за всички минали моменти, когато по същия начин не можех да изразя любовта си. Мъчеше ме мисълта  за това  колко много възможности съм пропуснала.

Сега   ползвам  безценните дарове на тези възможности  и сърцето ми лети на крилете на любовта.

По пътя от собственото его   към битието ние се сблъскваме с много прегради (със своята болка и защита), които не ни позволяват да се докоснем до истинската си същност, за това, когато правим крачки към своето личностно ядро е нужно да ги разпознаваме и пускаме да си отидат на воля.

Следващите препоръки ще ви помогнат да отличите, емоциите от чувствата, според техните различни характеристики:

- Емоцията предизвиква усещане за разединение;
  Чувството – обединява.

- Емоцията е несъзнателна;
 Чувството се изразява  осъзнато.

- Емоцията, обикновено е свързана с миналото;
Чувството се преживява в настоящето.

- Емоцията обвинява и напада:” Ти винаги/ ти никога...”;
Чувството признава:”Аз чувствам, че ми е нужно..”

Емоцията еднакво се повтаря от година на година;
Чувството винаги се изразява по нов начин.

Емоцията  измъчва;
Чувството, бидейки изразено, пробужда в нас живот и придава сили.

-Емоцията – е представител на егото;
Чувството е представител на сърцето.

- Емоцията остава вътре много дни;
Чувството се изразява много бързо.

Ключови точки :

- Чувствата ни разширяват и обединяват, докато емоциите ни ограничават и разделят.

- Емоциите са безсъзнателни и се отнасят към нашето минало, чувствата са осъзнати и възникват в настоящето.

- Изразявайки чувствата си, ден след ден, може да се предотврати натрупването на емоционален товар.

- Умението за разпознаване на емоциите, дава разбирането на моделите за строеж на отношенията.Помнете, ние и нашите емоции –съвсем не сме едно и също.

- От неосъзнати и подтиснати емоции, може осъзнато да се освободим в процеса на правене на любов, просто е нужно да ги приеме и пуснем да си вървят.

Жените, емоциите и сърцето

Смята се, че жените са постоянно препълнени с емоции.И това често води мъжете до отчаяние.Необяснимите настроения на жената, нейното мърморене и мрънкане, въпросите и провокациите и – са просто кошмар.Мъжът има чувството , че жената, която той така обича, от време на време полудява.

 Причините за емоционалната нестабилност на жените се коренят в секса.

Тантра  учи, че онези емоционални прояви които най-много дразнят мъжа в жената по същество той създава сам с настойчивия си стремеж за постигане на оргазъм.В резултат на това, жената остава на низшето ниво на изразяване на своята сексуалност и не може да реализира истинския си женски потенциал. Тя с векове е използвана като сексуален обект, като източник за мъжко удолетворение. Това я ограничава и възмущава. Постепенно нейната недокосната божествена енергия се заравя все по – дълбоко и престава да се движи.

Като следствие, всяка клетка на тялото и се изпълва с дълбока неудотвореност, разочарование и усещане за недостиг на любов; жената става емоционално нестабилна. Обичайният секс, страстен, бурен и нацелен на самоудолетворение разпалва в нея емоции, включвайки процеса на сексуалната възбуда.И това отнема възможноста на жената да бъде възприемчива.

Емоционалният секс и нестабилността

Вследствие на повтарящото се възбуждане, в тялото на жената се натрупва остатъчно напрежение, което влияе на нейното физическо и психичиско състояние и  тя става избухлива и нестабилна.Това обяснява, защо веднага след секс двойката лесно може да започне кавга.Сексуалното напрежение рано или късно излиза на вън като статично електричество, а след него следват проблеми в отношенията.И действително, корените на повечето проблеми във взаимоотношенията трябва да се търсят в неудолетворителният секс.

Такъв емоционален секс, както  го наричат понякога, може да донесе невероятно удоволствие, обаче то продължава само няколко секунди и в края на краищата води до изтощаване на жизнената енергия.Това създава чувството за неудолетвореност  и отдалечаване и вашия любим престава да ви бъде  вече интересен. В дълбочината на душите си, ние разбираме, че просто сме се поползвали един друг и не сме правили никаква любов и това ни обърква.Като резултат, емоционалният ни багаж става все по-тежък  правейки ни неспособни да споделяме любов в настоящето, защото живеем в сянката на миналото.

Подобна емоционална нестабилност до такава степен дълбоко се вкоренява в жената, че тя започва да си вярва, казвайки : такава съм си. Жената започва да се асоциира със своята емоционалност и предполага, че определена доза емоции придава на живота и смисъл.

Тя си мисли, че ако сега започне скандал,  то после ще следва любов.И обратното (отново погрешно),  когато в отношенията между жената и нейният любим настъпва период на мир и спокойствие, тя изведнъж започва да си мисли, че любовта по всяка вероятност е изчезнала.Често жената изказва недоволство само за да привлече вниманието на партньора си и да върне малко живот в отношенията  помежду им.Тя, така да се каже, започва да опъва въжето като периодично започва малки войни, което и дава усещане за движение и живот.

Когато жената е прекалено емоционална тя става по-сексуално възбудима в резултат на което и на нея, и на мъжът, е сложно да могат да се отпуснат в правенето на любов. 

Оргазмът става неугасимият фар който отвлича вниманието от   другото – от духовното измерение на секса.

Когато на сексуалната енергия се позволи да тече свободно, вместо да бъде накалявана до връхна точка, емоциите в жената постепенно започват да утихват.Тя става доволна, умиротворена и спокойна.Това е преход от линейното събитие -изхвърлянето на сексуалната енергия към кръговото (съхраняването на сексуалната енергия), което преобразява жената правейки я по-женствена, сияеща и любяща.

Именно тук, в кръговрата на енергията, в единението на секса и сърцето е скрит истинския източник на женската сексуална енергия и екстаз.

За съжаление, редки жени реализират своят истински женски потенциал защото най-важната женска полярност не се разкрива и не се използва от самата нея и нейния възлюбен в секса. Имам пред вид, пробуждането на сексуалната енергия, което става благодарение на женските гърди и сърцето.Интуитивно жената се досеща, че може да получи от секса много повече.Тя жадува да изпита дивното оргазмично преживяване на божественото сливане в което цари истинска любов.Обаче, тя остава дълбоко неудолетворена поради което идват и нейните емоции.

Докато в живота на жената  доминира секс, построен на възбуждане  и постигане на цел, тя си остава чрезвичайно емоционална личност.

Тя изисква любов, но не чувства истинско удолетворение от правенето на любов.И за нея това е трагедия, защото е изгубила естествения си источник на любов.

Секс, подразбиращ на първо място възбуждане и удолетворение на мъжките потребности никога не води жената в състоянието на истински оргазмичен възторг, когато цялото и тяло пулсира от любовната енергия и тя самата става въплъщение на любовта.

Нещо повече, последствията от такъв секс започват да се проявяват физически в тялото и, защото сексуалното възбуждане създава напрежение, което се струпва около яичниците и матката.

Много жени, дори не се досещат за това, но форсирането на оргазма в течение на много години, се отразява зле на техните яичници.В резултат на това, жената започва да страда от непрекъснати вагинални инфекции и раздразнения.Гърдите, ако не получават дължимото от гледна точка на тяхната полярност също се подлагат на заболявания.Освен това  се нарушава хормоналният фон и менструационния цикъл.И всичко това оказва върху жената негативно влияние на личностно ниво  пораждайки емоции  водещи както самата жена, така и нейният партньор до психоемоционално изтощаване.Любовта започва да се асоциира в  двойката с нестабилност от постоянните подеми и спадове и с вихър от емоции.

      Отстъпваме от емоционалните  шаблони

Тантра  учи, че любовта не е емоция.

Любовта е качество, състояние, което е винаги в нас.

То е прохладно - а не горещо, приемащо - а не изискващо, отпуснато - а не възбудено или  напрегнато, щастливо -  а не подтиснато.Това не е изискване и не е очакване и не травмира сърцето.

Любовта свети, изпълва ни и сияе вътре в нас.

Много е ценно   жената да   може да разпознае кога започва да действа водена от емоции, независимо от разочарованието, злобата или ревноста, които я обхващат в даден момент. Само тогава ще и се отдаде възможност  да се освободи от задушаващите я емоции и да започне да създава за себе си нова реалност, в която тя вече не е жерва, а победителка.

Жената може да каже на любимия си, че сега е прекалено емоционална и за това не е в състояние трезво да мисли.

Тя маже да направи каквото и да и се прииска в този момент  – една изпълнена с любов прегръдка или, обратното, някакво време за  да остане сама. И осъзнаването на това, че в този момент в нея говорят емоции става за нея ориентир, сигнал, че пред нея има опасност.Това и позволява на време да разкрие хода на събитията и да избегне множество проблеми.По такъв начин, тя взема върху себе си отговорността за живота   и отношенията   с партньора си.

Съзнателно, стъпка по стъпка, отдалечавайки се от емоциите, с   отказ    от безсъзнателните си модели на поведение обусловени от миналото, жената започва да опознава истинската си природа  изпълнена с любов.

Ако мъжът  е достатъчно решителен  постоянно да поддържа в себе си  сексуалната  температура на ниво равен и спокоен огън, без да я превръща в жаден плъмък, тогава жената разцъфва, получавайки възможност да изразява в пълна степен женската си сексуалност.

Когато не пришпорваме любовта  и я оставим  да се прояви чрез полярностите, започваме   по нов начин да правим секс.

Това не става просто така, за секунда  и тук, от страна на мъжа е нужно разбиране, осъзнатост и любов.Така той ще може да помогне на любимата си да се съедини с божественния  източник в нейното тяло.А мъжът, от своя страна, ще почуства в себе си истинската си мъжка сила!

  Правим любов осъзнато 

Когато правим любов осъзнато, емоциите идват и си отиват, като прилив и отлив.

Нека те излязат от теб, не ги задържай   в себе си.

Това е неотменима част от процеса на вътрешното хармонизиране. При жените, във връзка с тяхната физическа уязвимост, с повечето свързани със секса душевни рани е естественно те да  изпитват болезнени емоции по-често. Дори след осъзнат любовен акт, жената може да бъде обхваната от див, необоснован гняв, който с удоволствие да излее върху любимия си, когото само преди час, нежно е обичала.

Внеси в тялото си осъзнатост. 

Тишината, с която осъзнатоста изпълва тялото,  освобождава натрупаните в теб безсъзнателни емоции. Обаче не ги насочвай към партньора си, по-добре изобщо не го въвличай в тях. Иди в друга стая  и  от душа „набий” една възглавница.Скачай, танцувай, движи се! Направи колкото се може повече физически упражнения.

Помни, че по време на правене на любов, когато внасяш осъзнатост в члена и влагалището, се случва твоето  емоционално и сексуално лечение.

И благодарение на такъв медитативен подход към секса,мъжът може да пробуди гениталиите и сърцето на жената и да отвори в нея истинската и природа, името на която е – любов.

Осъзнаеш ли секса, телесната ти чувствителност и възприемане, се усилва.Чувственният ти спектър се разширява, появява  се  усещането за мекота, копринена кадифеност, топлина и жар, боцкане,нещо като бълбукащи мехурчета, лекота,прохлада, движение на сияещ поток и едва ли не – разтопяващо се злато, а физическите ти обвивка, все едно се разтваря.


Когато изпитваш по-малка потребност от емоции в секса, се разкрива природната ти чувствителност и можеш да опознаеш един свят от непознати преди  вътрешни усещания. В  теб започва да тече енергията и ти изпитваш сексуален възторг. Сексуалните чувства, стават съвсем други и от начало  биха могли да бъдат описани  като не съвсем сексуални. 

Един приятел, след като ги изпита за пръв път, ми сподели: ”Това ме трогна, до дълбините на душата ми.. такова нещо, не бих могъл  да видя дори на кино!”

Ключови  точки: 

- Мъжът носи отговорност за емоционалните промени в настроението на жената.

-Източник на емоциите е напрежението, възникващо в резултат на традиционен полов акт.

- Осъзнатият секс, понижава емоционалността на жената, избавяйки я от усещането за пропаст, простираща се между секса и любовта.

- Признаването на емоциите – е важна крачка към възстановяването на баланса.

- Когато прави любов с жена, мъжът може да открие  цял нов свят от любов.


Как се чувстваш сега? :)



Бъди здрава и красива!














Няма коментари:

Публикуване на коментар