четвъртък, 7 юли 2016 г.

Парфюмът - моят старинен красив дом



Открих за себе си искуството на натуралната парфюмерия все едно, че влязох в  красив старинен дом с прекрасен интериор, но абсолютно празен сякаш всички негови обитатели изведнъж са изчезнали.

Когато започнах да изучавам натуралните аромати бързо разбрах защо съвременните парфюми не ме устройват.За мен те бяха прекалено гръмки, прекалено резки,"линейни" аромати.За разлика от тях натуралните съставки са по-лични. Те звучат по-тихо създавайки около тялото невидима аура и сменят аромата си в зависимост от биохимията на кожата.Върху кожата натуралните парфюми стоят само няколко часа и в течение на това време аромата се променя няколко пъти без да отслабва и се разкрива с нови ноти.Настроението, температурата на кожата, окръжаващата среда - всичко това влияее на развитието на аромата.

Те се носят не за да поразиш познатите си, а за да се намираш в приятна за себе си атмосфера. Въпреки малкият си радиус на разпространение, натуралните парфюми могат силно да влияят на окръжаващите: аромата на дърво, смола и мускус носят спомени за началото на човешката история,тогава когато ароматите са били навсякъде и означавали страх, страст, любов и успешен улов.

За мен е важно хората да разберат разликата между натуралната и синтетична парфюмерия. Въпреки, че синтетиката има по-интенсивен аромат и удачно копира натуралните аромати в нея няма сложност, тайнственост и емоционална дълбочина. За това аз не работя с клиенти които просто се стремят към раскош и шик, а с онези, които са чувствителни и осъзнати към това, което избират. Правя парфюмите както бижутера украшенията си; дълго,внимателно полирам  всеки аспект на аромата и влагам в него душата си.

Наскоро ме попитаха:" Ако е възможно да пътешестваш във времето то къде, в кой век и десетилетие би се отправила и с кой от тогавашните парфюмери  би искала да се срещнеш? И ако имаш възможност да се обединиш с парфюмери от онова време за кого би искала да направиш аромат? "

Бих се отправила в XV век, по-конкретно в 1485 година, в Милано. Това е бил периода на Ренесанса в Италия. Именно там тогава е процъфтявало парфюмерното изкуство преди да попадне във Франция през XVI век. Парфюмерията се е използвала изключително от кралски особи и от аристокрацията.Тя ставала все по-комплексна благодарение на изобретяването на нови технологии, например, дестилирането и появата на нови съставки доставяни от арабските страни.

Бих искала да се срещна с личният парфюмер на Леонардо Да Винчи (мисля, че е имал такъв). Леонардо е бил удивителен човек, възможно най-разностранно надареният гений в цялата човешка история: бил е художник, илюстратор, анатом, ботаник, архитект, учен, математик, инженер, изобретател, музикант и писател. Той е архетип на "мъж от Ренесанса".

През 1485 година Леонардо е бил на 33 години е работил за херцога на Милано, Людовико Сфорца. Съгласно с Джорджио Васари, биографът на Леонардо, неговото мнение било уважавано за всичко което се касаело красотата и елегантността и именно за това мисля, че той е бил един от първите които са ползвали парфюмерия.

Повечето ми въпроси биха се отнасяли по-скоро към личността на Леонардо отколкото за парфюми. Днес много малко е известно за личният му живот.Бил е изключително честен човек с морални принципи. Бил е вегетарианец и купувал на пазара птици в клетка за да ги пусне после на воля.Не се е страхувал да изразява и следва мисли различни от тези на болшинството. Бих искала да зная повече за това в какво е вярвал и как е живял. Благодарение на какво този син на нотариус  и селско момиче е станал една от най-известните личности в целият свят, учен, изпреварил времето си? Защо всичко до което се е докосвал се превръщало в образец на вечна красота?

  И ако имам възможност да се обединя с парфюмери от онова време бих създала аромат,разбира се, за Леонардо. Би било прекрасно да можех да направя аромат и за загадъчната Мона Лиза.

 Винаги съм харесвала "Витрувианския човек" на Леонардо. В него изкуството и науката се сливат в едно, това, което се старая да правя и в парфюмерията.

В периода който бих искала да посетя Леонардо точно тогава е работел над тази картина. В замяна бих споделила с него някои от тайните на Вселената (например, тогава той все още е вярвал, че слънцето се върти около Земята), или собственоръчно направени аромати. Във всеки случай, при завръщането си, щях да  продам тази рисунка на Бил Гейтс, за да не се наруши равновесието във Вселената, защото именно на него принадлежи този шедьовър днес.:)  


Не мислете, че парфюма е нужен само за да ухаеш добре. Не съм съгласна с това. Уверена съм, че ароматите много по-дълбоко резонират с хората.

Мисля, че това означава повече отколкото просто добре да ухаеш. Струва ми се, че това има отношение и към това как се усещаш, как се отнасяш към себе си и как това се съотнася с природата и нейните аромати. Огромна дълбочина има зад нашата влюбеност в някакъв аромат. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар