петък, 17 февруари 2017 г.

Правим сами : Натурално средство за измиване на лице и тяло



Нахутът (Cicer arietinum) е добър източник на лецитин, рибофлавин (витамин В2), тиамин (витамин В1), никотинова и пантотенова киселина, холин. Съдържанието на протеин варира от 20.1 до 32.4%. Семената от съдържат много фосфор, калций, калий и магнезий.

Белият равнец има силен противовъзпалителен ефект, успокоява кожата, помага да се стеснят кръвоносните съдове и отстранява мазнините. При акне и пъпки действа антибактериално и и има стягащи свойства,помога за спиране на кожните възпаления и почиства кожата, възстановява нейната свежест и красота. Отварата от бял равнец е добро средство за подобряване на кожата при някои специфични заболявания (екзема, циреи).Съставът на белият равнец съдържа дъбилни вещества, които стягат разширените пори. Поради това се препоръчва да се използва при появата на акне.

Глухарчето почиства кожата и подобрява нейната текстура и състоянието на кръвоносните съдове и капиляри. Коренът му може да се използва за лечение на кожни заболявания като брадавици, блистери, акне, екзема и псориазис.

Магическият ефект на козметичните формули с розови листенца се появява буквално от първия момент на тяхното прилагане: кожата става гладка и свежа, пълна с вътрешна светлина и безупречна истинска красота.
Розовите листенца, от царицата на цветята, съдържат високи нива на естествени мастни киселини, които възстановяват защитните свойства на клетките на кожата. Ароматът на рози също има успокояващи свойства, като по този начин води до емоционално и психологическо състояние на покой.

Женското биле има силни антимикробни свойства и се използва, за да се омекоти кожата,като средство за предпазване от появата на старчески петна и има избелващ ефект (инхибира меланина поради способността му да инхибира ензима tirosinazu) и облекчава дразненето, отоците и възпаленията на кожата.

2 с.л брашно от нахут
2 с.л.бял равнец на прах
2 с.л. корен от глухарче на прах
2 с.л. женско биле на прах
2 с.л. розови листенца на прах

Праховете се смесват и пресипват в буркан. От сместа се взема супена лъжица, разрежда се с вода и се нанася върху тялото.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар