неделя, 19 февруари 2017 г.

Още една порция козметика за кожа с нарушена липидна бариера



Момичета, вече няколко дни седя в ужасна треска :) :). Аз наистина съм "болна" за добри съставки и грамотни рецепти и когато видя нещо достойно, ръцете започват да ме сърбят до такава степен, че нито препълненият до отказ козметичен хладилник, нито доводите на разума за това, че само преди две седмици получих поредната пратка със съставки за вашите козметични продукти, плюс това, че дори отмъкнах маслото за брада на мъжа ми :) :), не ми помагат да се откажа от оформянето на поредната поръчка с която ще пристигна от Германия на 9 март.

Аз често ви съветвам да обръщате внимание на състава на продуктите които купувате. И така ви досъветвах, че и на мен ми се прииска да купя още чудесни съставки. Сложих ги в кошницата, отидох пак да хвърля още един мааааааааалък поглед и ето, още няколко първокласни ингридиента са добавени  и отново се сблъсквам с желанието на близките ми да ме застрелят, за да не се мъча..:) :)

За някои от обитателите на потребителската ми кошница работещи с проблема на нарушената липидна бариера съм ви разказвала и се надявам това да помогне в избора ви за домашна грижа за кожата при такъв сериозен проблем.

Малко теория за това какво трябва да виждаме в козметиката за възстановяване на липидната бариера на кожата.

Когато внезапно, кожата ни губи своят  здрав цвят и той става сивкав и т изглежда повяхнала, плюс това, че периодично  е суха и напукана, а след това просто  се облива с мазнина, имаме на лице всички признаци за нейната нарушена липидна бариера. През този период е необходимо да насочим вниманието си към един добър продукт със серамиди и въпреки уверенията на козметолозите,които твърдят, че "просто е нужен курс от пилинги за освежаване на кожата", практиката показва точно обратна, плачевна ситуация.

Нашият защитен, лицева рогов слой се състои от клетки (ромбове), които са слепнали една с друга. Тези клетки са вече мъртви, това са същите люспички, които ние периодично отлюспваме така, че те да не се натрупват на повърхността и да не създават неравности и нездрав тен на кожата. За пореден път ще повторя, че люспичките са мъртви и сухи и за да не изглежда кожата ни като посипана със сухи трохи, природата е измислила начин същите тези люспи да се слепват  заедно с три важни съединения, които влияят на пластичността на роговия слой, на неговата гладкост и защитават  епидермиса от загуба на влага. Това са: кожният себум секретиран от мастните жлези; липидите, състоящи се от серамиди, фосфолипиди (лецитин и холестерол)  и свободните мастни киселини; и компоненти на естествения овлажняващ фактор (полизахариди, урея, аминокиселини, протеини, пептиди, природни органични киселини (млечна киселина), захари (например, фруктоза, глюкоза), минерали като калий, калций, натрий, хлор, фосфор, натриева сол, ниацинамид, инозитол).

За пептидите, полизахаридите, органичните киселини, ниацинамида и др. аз говоря постоянно, днес искам да привлека вниманието ви към серамидите.



И така, серамида - е един от трите стълба на липидния слой на кожата, при това най -"обемнният " й стълб. Това е основата на междуклетъчният цимент.

Ето как изглежда "здравата" порция липиди: 50% - серамиди, 35% - фосфолипиди и 15% - ненаситени мастни киселини.

Прилагането на серамиди върху кожата  може да намали дефектите в междуклетъчната структура, причинена не само от стареене или от външни фактори (включително козметични процедури като пилинг, дермабразио, мезотерапия), и кожни заболявания, такива като атопичен дерматит, или псориазис. Редуциращият ефект е особено изразен при използване на смеси,в които серамидите са комбинирани с други компоненти на междуклетъчният цимент: холестерол и мастни киселини.

⇒ Серамидите са различни. В кожата те са около 9 вида. Който се интересуват от химия може да намери  много англоезична научна информация за серамидите. Искам също така да  подчертая основното нещо, което е полезно за нас при избора на козметика:

• комбинацията от серамид 3 (NP, phytosphingosine), серамид 6 (NH, б-gidroksisfingozin), холестерол и свободни мастни киселини, значително намалява загубата на влага в кожата, и увеличава еластичността на хидратираният рогов слой. А това е  най-важното за лечение на дерматична, атопична, суха и люспеста кожа, както и на кожа  с повишено отделяне на себум в резултат на нарушена липидна  липидна бариера.

• Много дисфункции на кожната бариера се дължат на факта, че когато серамидите, холестерола и мастните киселини се използват самостоятелно или в двойни комбинации, не се наблюдава видим за кожата лечебен ефект. Нещо повече, регенерацията дори се забавя и само трикомпонентна смес в правилната пропорция ускорява възстановяването на липидната бариера.

• Генетичната липса на себум в сухата кожа ( първия компонент от състава на кожата залепващ люспичките) се запълва с чист  сквалан (сквален), лецитин и масло от жожоба - те са най-близко до естественият човешки себум и лесно могат да го заменят.

• Научно е доказано, че свободните мастни киселини могат да бъдат заменени с растителни триглицериди. Този факт е много важен в ситуация, когато нарушението на липидната бариера не се проявява като сухота на кожата, а обратно - в силно отделяне на себум  и прогресивен  възпалителен процес. Заключение: източници  на свободни мастни киселини в козметиката могат да бъдат растителни масла, богати на олеинова и линоленова киселини и растителни триглицериди.

• Източник на полезен  и необходим  холестерол за кожата може да бъде естественият ланолин. (за това ще напиша отделен пост)

• И още едно важно откритие. Триглицеридите в маслото от шеа, част от които са незаменими мастни киселини, подобни на липиди, са сходнина с "цимента" на нашият рогов слой. Ето защо, ако  липидната бариера на кожата е повредена  и кожата страда от сухота, лющене и сърбеж, прилагането на крем с масло от шеа, ще компенсира  загубата на човешки липиди и ще   възстанови функцията на кожната бариера, което е ключът към по-чиста, гладка и здрава кожа.

И така представям ви, моята Cool козметика със серамиди, свободни мастни киселини, холестерол и NMF( натурален овлажняващ фактор).

 Какво избрах да направя за нас бъркайки в бездънната ми кошница...Впрочем с липидната ми бариера всичко е наред, но не мога да се откажа да зарадвам кожите ни с поредни вкусотии..   * таралежчетата боцкат, хапят, плачат, но продължават да дъвчат кактуса * :)

1. Флуид (течен крем) със серамиди

В състава му влизат  серамиди 3 и 6, масло от шеа, масло от жожоба и макадамия, концентриран екстракт от бирена мая (за него ще пиша  по-подробно), успокояващ Д-пантенол, фито-стероли, хиалуронова киселина, лецитин.

Това е много деликатен, не омазняващ  и не агресивен, но изключително ефективен течен крем  за погасяване на възпалителния процес и заздравяването на липидната бариера при  суха, екземна, дерматологична и лющеща се кожа. Перфектен за възстановяване на кожата след агресивни пилинги, изгаряния  и други "вредители".

Под горепосоченият флуид идеално "ляга"този:

2. Хидро - гел концентрат

Съставът на тази овлажняваща бомбичка: ниско молекулярна хиалуронова киселина  (прониква дълбоко в кожата за разлика от високомолекулярната, която остава на повърхността), екстракт от арктическото цвете  - сапунче - джудже (водеща линия в Cellular Swiss Ice Crystal съставка от La Prairie, бурканчето крем струва, представете си за миг, 194 Евро, микро-водораслов гликопротеин, който защитава реактивната кожа от охлаждане и високи температури, вятър, измръзване, а също така предпазва кожата от изсушаване и стимулира синтеза на млад колаген), екстракт от шафран (водеща линия на Or Rouge от Yves Saint Laurent, за около $ 450 за бурканче от 50 мл), екстракт от куркума , екстракт от листа на ним (противовъзпалително), още една шепа екстракти от първа класа, и най-мекият, противовъзпалителен, хипоалергенен и безопасен консервант - ферментирал филтрат на корен от хрян (за тези, които се страхуват от консерванти).

Не забравяме, че консерванта, както и емулгатора са активни съставки, които се употребяват съобразно спецификата на дадена кожа.!!!

Благодарение на ферментиралия филтрат от корена на хряна и липсата на емулгатор, гелът е просто една "овлажняваща бомба" за всички типове кожа, която може да се използва  под всеки крем по всяко време на деня, в който и да е период от време на див студ и знойна жега.

3.Крем - лосион за нарушена липидна бариера при мазна и възпалена кожа

Състои се от ниско молекулярна аскорбинова киселина (витамин С), церамид 3, растителни триглицериди, сквалан, ниацинамид, стволови клетки buddlei (за защита от фото-стареене и като антиоксидант), стволови клетки от зелен фасул Мунг ( богат на витамини и каротин ), противовъзпалителен екстракт от женско биле и екстракт от орлови нокти за мазна кожа, липиди от домати за регулиране на себума  и възстановяване на роговия слой, цитрусови масла и екстракти + фитинова киселина за избелване на кожата от зачервяване след акне, а също и за регулиране на себумното отделяне.

4. И на края, нощен крем "Дива роза"

Просто must have при изсушена кожа с нарушена липидна бариера (или просто суха или доста суха кожа ),това е крем като източник на добрия холестерол и свободните мастни киселини. Съдържа ланолин, масло от праскова, масло от сладък бадем,   шипково масло, масло от вечерна иглика, екстракти от смирна и успокояващият овес, плюс предпазващият кожата от външни агресии на студ и вятър - восък от жожоба.

Бъдете здрави и красиви!







Няма коментари:

Публикуване на коментар