понеделник, 20 март 2017 г.

Правим сами: Теменужени вълшебства



Март е време за бране на теменужки!

Екстрактът от теменужки съдържа: естествени фитоестрогени, терпеноиди, кумарини, фитостероли, органични киселини, селен, калий, магнезий, витамин Е, С, В.



Кожата е капризна, лющеща се и чувствителна към грижите за красотата? Успокойте я с маска от ланолин и екстракт от теменужки : двете природни средства премахват зачервяването, доставят влага дълбоко в кожата, укрепват имунитета на кожата. Екстракта от теменужки е надежден  компонент за хипоалергенна козметика.

Витаминизиращият и антиоксидантен ефект на теменужките е подходящ и за кожата на тези, които са над петдесет. Екстрактът е богат на олигозахариди и природни хормони, които инхибират стареенето на организма и подобрява клетъчното дишане и стимулира пониженият тонус на кожата.

Подобрява микроциркулацията и метаболизма на всеки тип кожа. Теменужките мощно лекуват нечистата кожа: освобождават излишният  себум и унищожават разрушаващата бактерия пропионил.

Добавянето на екстракт от теменужки  в шампоан ще направи косата лъскава. Маска за корените на косата помага при косопад   и предпазва косата от прекомерно омазняване и пърхот.

- Подмладяваща тинктура от теменужки:

 7супени лъжици изсушен цвят на теменужки  се натрошава и се залива с 300 мл 70% спирт. Оставят се за една седмица на тъмно място.

Втривайте настойката в кожата вечер преди лягане два пъти седмично в продължение на два месеца..

- Оцет от теменужки

1 литър вино или оцет, една шепа  теменужки (60-90g)

Венчелистчетата на теменужките се слагат в стъклена бутилка, изсипва се оцета,бутилката се затваря с капачка и се оставя на слънце или на топло място в продължение на 10 до 20 дни. Преди употреба се прецежда. Този оцет се използва за сосове в кулинарията и като тоник в козметиката. От него можете да приготвите напитка  чрез добавяне на една чаена лъжичка оцет 1 в чаша подсладена вода.


- Сироп от теменужки


 400 г цвят от теменужки, се счукват в хаванче, преместват се в емайлиран съд, заливат се с чаша вряла вода  и се оставят на топло място за да омекнат. Сместта се прецежда, полученият сок се оставя да престои не по-малко от час  и се добавя 800г захар, след което се вари на водна баня докато захарта се разтопи.Готовият сироп се охлажда, прецежда и прибира в бутилка от тъмно стъкло.Употребява се за домашни лимонади, глазури за торти и т.н.

- Захаросани теменужки:

Рецептата за захаросаните теменужки се приписва на  готвача  на Наполеон, Александър Вилард

За получаването на 100 г ще ви трябва:

1 голям букет от теменужки
1 яйчен белтък
50 г пудра захар

Измийте цветята и ги оставете във вода в продължение на 3 минути, след това ги сложете върху хартия, която абсорбира влагата;

Разбийте яйченият белтък
Потопете всяко цвете в разбитият яйчен белтък
С помощта на  чаена лъжичка  цветята се поръсват с пудра захар и  се поставят върху пергаментова хартия.
Сушат се поне 1 седмица.


- Захарната пудра в която теменужките се сушат придобива великолепен аромат и се прибира в бурканче.


Бъдете здрави и красиви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар