неделя, 26 март 2017 г.

Бирената мая и нашата кожа



По принцип всяка"нормална" жена поне веднъж е чувала, че не е зле да" пийне" бирена мая: и за кожа, и за лице, и за нокти, все е добре. И всеки, четящ моят блог, вероятно е забелязал колко трепетно се отнасям към витамините от група В и почти във всеки пост пея вечната си песен за тази вълшебна група и буквално ви я натрапвам. :)))

Отдавна исках да напиша този пост, но миналата седмица боледувах, а тази...ме обхвана такава сънливост :))), че просто леглото ме засмуква и имам нужда от здрав сън (*искам да съм мечка: да заспя дебела, а да се събудя слабичка и на вън вече да е лято *).

И така, за бирената мая! Леем и не пестим! (И пием и пак не пестим 🙂 ).

*А също така, кои са тези бета-глюкани, клетките на Лангерханс и защо ни е  фолиевата киселина в крема?*
След 35 години са ни нужни по-особени козметични продукти.

Уви, но след 35 ние не можем да се намажем вечерта със сметана и сутринта да се съъбудим свежи и румени като майски рози.Също така, след 35 ние вече трябва да започнем да разбираме,че "чудесният екстракт от камчатско лютиче" в крема      «N» е рекламен трик, точно такъв като "екстракта от шаолинска ванилия", изследван вече 25 години от команията Шанел и едва сега пуснат в производство за приказно подмладяване.

Приказките не същетвуват, както и Санта Клаус. Да не разбираш на 35г това, значи да не си все още дете, а пълна г.....ка.:)))

Момичета, много искам да ви споделя светлата мисъл: след 35г козметика се купува не според рекламата и не според възгласа в интернет « ето това е просто шикоооооооозен крем », а трябва да имаме в главата си точен списък с"верни" съставки имащи доказани от науката и времето козметичен ефект и да търсим тези компоненти в състава изисквайки да ни ги покажат в магазина.

  Основните вещества, които са ни нужни, са:

⇒ Ретиноиди, aха-киселини, пептиди, антиоксиданти, овлажнители, витамини.

И желателно, не поред да се ползва всяка група, а да ги съчетаваме във всекидневната си грижа и тогава бързо можем да видим резултат! А аз ще премина към онези вещества, които е нужно да търсим в състава!

Каква важна тайна крие бирената мая за кожа след 35?

Веднага ще започна с главното. С какво започва вътрешният процес на стареене на кожата?

Това започва в дермалните фибробласти с промените в митохондриалната ДНК на клетките.

Страшно ли прозвуча? ))) Объяснявам: всичко, което се произвежда от кожата за нейната младост - коллаген, еластин, хиалуронова киселина и т.н., се продуцира от особени клетки-заводи, наречени фибробласти. Докато"фабриките"са млади, те работят като швейцарски часовник. Но едва стрелките на часовника на нашият организъм  минат след 33-35, започват необратими изменения в клетките на ДНК, които строят тези "заводи" за производство на младост в нашата дерма.  

Към умората на фибробластите и тяхното забавено производство води и агресивното въздействие на УВ - облъчването и за това са ни толкова нужни антиоксиданти в козметиката. Но. Дълбокият възрастов процес на забавянето на деленето на фибробластите може да бъде затормозено само от доста ограничена група вещества.  

И едно от тези вещества е – ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА.

Малко химия: фолиевата киселина, намираща се в излишък в бирената мая, е част от витамините на В-групата. Синоними на фолиевата киселина  са витамин В9 или витамин М. Състои се от птеридин, р-аминобензоена киселина и L-глутаминова киселина.

Фолиевата киселина има решаващо значение за много биохимични процеси, действайки в качеството си на кофермент(коензим).
Влияние върху фибробластите на ДНК.

Именно фолиевата киселина играе ключова роля в биосинтеза на ДНК.
  
С възрастта числото на фибробластите в кожата намалява, което води към понижаване на нивото на колагеновите и елестиновите врлакна и тяхната нормална структурна организация в кожата. 

⇒ Фолиевата киселина СТИМУЛИРА деленето както на младите, така и продължителността на жизнената активност на зрелите фибробласти (дори при общ дефицит на хранителна среда!). 
Микробиологическите тестове поясняват, че в присъствието на фолиева киселина фибробластите имат по-правилна форма (вретенообразна), което води към по-висока способност на тяхното размножаване. 
  
 Ефекта върху апоптоза

Онова «страшно» увисване на лицето, което нощем ти се присънва и не можеш да отхвърлиш, замервайки го с чехъл, или "плъзгането" на лицето надолу, се нарича аптоз. От него се страхуват всички жени, започвайки от 35 г. Но най-неприятното е, че аптоза може да започне не след 40, когато всички вече го чакат:))), а много по-рано. И причина за това е не само омекването на лицевите мускули, но и вирусното и УВ повреждане на клетките.

На 15-ия конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология през 2006 година, от научната група на д-р Р. Дебовска беше озвучено интересно проучване "Защитният ефект на фолиевата киселина върху засегнатата от УВ лъчи кожа":

• 0,01% фолиева киселина е увеличила фибробластната жизнеспособност на кожата след UV облъчване с 58% , а жизнеспособността и защитата на кератиноцитите е била дори по-висока. Това проучване показва огромното влияние на фолиевата киселина за   предотвратяването на фотостареенето  и по този начин, ранното "подхлъзване" на кожата надолу.
  
Влиянието върху репарацията (възстановяването) на ДНК

Съвкупността от всички агресивни фактори на околната среда води до увреждане на ДНК- клетките в кожата. С течение на времето, в кожата се натрупват прекалено много такива модифицирани, повредени клетки, което е неприятно с две възможни последици:

 ⇒ видимо преждевременно стареене и отпускане на кожата
⇒ неконтролирано делене на промените клетки и рак на кожата

Изследванията на R. Debovska са показали, че фолиевата киселина силно влияе на репарацията на ДНК, увеличава способността за нейното възстановяване след излагане под ултравиолетови лъчи, "ремонтирайки" вътрешноатомните прекъсвания в клетката.

Ефективна ли е фолиевата киселина в козметичен продукт?

Това е разумен въпрос, тъй като ние имаме вечното съмнение за  проникването на различните хранителни вещества в състава на козметични продукти в кожата.

Многобройните проучвания са показали, че фолиевата  киселина е достъпна за клетките на кожата чрез козметичен продукт. Проучванията при доброволци показват също проникването на фолиевата киселина в дермата, чрез нанасяне на крем, съдържащ екстракт от бирена мая  (0.03% фолиева киселина) в продължение на 4 седмици. Освен това, е направено важното откритие:
    
Абсорбцията от клетките на фолиева киселина се активира под действието на ултравиолетовите лъчи. Посредством метода на кожна биопсия е установено, че съдържанието на фолиева киселина в дермалните фибробласти е почти два пъти по-високо именно, след излагане под ултравиолетови лъчи, отколкото без това. Тоест  -дневен крем с екстракт от бирена мая  ще бъде много пъти по-ефективен от използването на нощен с такъв естракт!  

По този начин, основната тайна на екстракта от бирена мая се крие в наличието на фолиева киселина, която потиска преждевременно стареене на кожата и е от съществено значение в козметика за "над 35"!

Какво още съдържа"бирата за лице"?

Целият комплекс от витамините от група В
Бих искала да отбележа, че обогатявайки нашата козметика с екстракт от бирена мая, ние, по принцип правим"икономия" на   два продукта, като например д-пантенол и ниацинамид. И също така, на рибофлавин, тиамин и биотин. В крайна сметка, в бирената мая се съдържа целия комплекс от витамини B, което означава, че те:

⇒ възстановяват кожата с екзема и лющене
⇒ лекуват слънчево изгаряне на кожата
⇒ облекчават на възпаленията, причинени от акне
⇒ хидратират и съживяват суха кожа

Пълният набор от аминокиселини

Аминокиселините не само са компонентите на естественият овлажняващ фактор на кожата(NMF).
От аминокиселини се състоят и колагеновите и еластиновите влакна, и пептидите, които стимулират фибробластите на нашите фабрики за производството на млад колаген и еластин. Вижте, известният пептиден стимулатор на нови фибробласти в дермата, VGVAPG, който се състои от следните вериги на аминокиселини: валин-глицин-валин-аланин-пролин-глицин. И тук е таблицата, която показва, че всички тези аминокиселини ги има в бирената мая:

И още виждаме и сяросъдържащите аминокиселини, например, глутатион, които са толкова важни за красива и здрава кожа! 
  
Мед, цинк и селен

Но тук искам да изостря вниманието ви върху това, че препаратите с мед (не пчелен, разбира се, а метал :)) за козметични процедури струват много скъпо и за това да ги намерите в козметиката е проблемно: на производителя е много по-лесно да добави в крема несъществуващ екстракт от камчатско лютиче и да крещи от всеки ъгъл колко приказно този екстракт подмладява, отколкото да купи реално скъпият меден пептид.
На меда се отделя значителна роля в  в anti-age терапиите.Този метал е  активна съставка на фермента на    супероксиддисмутазата, като е не само най-важен антиоксидант, но и участва в синтеза на новия колаген.Нещо повече, медта повишава нивото на тъканните инхибратори на  металлопротеиназите, които разрушават вече съществуващият коллаген.

Е,  цинка и селена – са известни витамини за красота! За тях е писано, приемайте ги вътрешно и ви съветвам да ги имате в козметиката си.  

Бета-глюканите

Ето, че стигнахме и до тези "чудодейни създания". 

Бета-глюканите, които се съдържат в бирената мая и овеса много силно помагат за поддържането на здрав и младежки вид на кожата. Тези природни съединения косвено участват в създаването на здравата имунна система на човека активирайки клетките на Лангерханс които стимулират имунитета. 
Но бета-глюканите влизат не само в имунните комплекси, те се добавят и във водещите козметични средства! Защо?

Работата се състои в това, че кожата също има имунитет. Същите клетки на Лангерханс се произвеждат и в кожата и отговарят за нейният"цветущ"вид. В процеса на стареене на организма и под въздействие на постоянните УВ лъчи, кожата се лишава от голямо количество клетки на Лангерханс и за товва все по-често става подложена на различни кожни инфекции и клетъчни вируси, които я изтощават като я превръщат от цветуща и гладка в "уморена", сивеща и повяхнала. 

Такова природно съединение, като бета-глюкан, е способно да запуска процеса за производство на клетките на Лангерханс и в кожата! И при това да го прави непосредствено от козметиката която ползвате!  

Бета-глюканите с лекота преминават през роговия слой в епитермиса, после безпроблемно проникват в дермата.Те са линеен полимер, който се състои от дълги молекулни на д-глюкози, които са толкова малки, че бързо проникват в кожата!   

Но не само заради възстановяването на кожният имунитет, бета-глюканите, които се съдържат в бирената мая са важни за нас. Те наистина са важна, козметична съставка в  anti-age косметиката, вижте сами:

⇒ бета глюканите стартират възродителеният процес на кожата при слънчево изгаряне
⇒ козметика с  бета-глюкани лекува  рани и следи от обрив
⇒ стимулира фибробластите за активното производство на свежи, млади кожни клетки
⇒ поддържат колагеновата структура
⇒ в козметиката бета глюканите са безопасни и много ефективни филмови овлажнители, които са разрешени, дори и за малки деца
⇒ облекчават  възпаленията на кожата по-добре от невен и змийското мляко!

Пролетното слънце вече е факт, купете си бирена мая на люспи, добавяйте я във вашите смутита и маски и търсете козметика със съдържание на екстракт от бирена мая, за да можете денем, под въздействието на ултравиолета да повишите концентрацията на фолиевата киселина в клетките и лицето ви да изглежда здраво и красиво!  
Важно! Изследвания, направени от японски учени показва, че използването на бирена мая в козметиката позволява да се намали дълбочината и честотата на поява на "пачият крак" около очите! 

И така, купувайки козметика с екстракт от бирена мая, вие можете да получите много ефективна козметика съдържаща и фолиева киселина, и витамини от група В, и мед, и цинк, и селен и дори бета глюкани! И тази козметика ще работи особено добре през първите  ярки слънчеви дни на пролетта! 

Вижте какво изследване "откопах" за приема на бирена на бирена мая вътрешно :http://www.anti-aging.gr.jp/english/pdf/2010/v7-4_0224.pdf

Сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване за 8-седмично лечение.

Савако Хибино, Уменои Хамада, Ходзуми Такахаши, Мивако Ватанабе, Наоко Нозато и Йошиказу Йони, учени от следните научни центрове: факультет за науката на здравето,университета за медицински науки Мориномия, anti-aging медицински научен център на Висшата школа на живота и медицински науки при Университета в Дошиш, Мариса Гарден Клиники, отдел за анали на тенденциите при Департамента за изследоване и развитие, Asahi Breweries Limited.

• Цел: Да се ​​направи оценка на практическите последствия от приемането на суха бирена мая за човешката кожа.
• Метод: 32 здрави жени на възраст от 38 до 48 годиниса били разделени на три групи.
Първа група "E30" е приемала дневно  30 таблетки, съдържащи 7 грама суха бирена мая
2-ра група «R9»  е приемала  9 таблетки дневно  суха бирена мая
Третата група са получили плацебо до 30 хапчета на ден
• Срок  на изследването: 8 седмици.

В края на теста състоянието на кожата е оценявана със специална анти-възрастова скала със специално оборудване, използвано в света на науката. 

Резултати.

В основният източник(  в линка) можете да видите цифри и графики (преди лягане е много полезно, вместо хапчета за сън)))), но ще спомена най-важното за тези, които ще отворят файла и  ще се ококорят ))):

⇒ подобрено е  съдържанието на влага на кожата (нивелиран е ефекта на "пустинна кожа", тоест на напукана и груба)
⇒ подобрена е еластичноста
⇒ бирената мая предпазва  епидермиса от токсичен доксорубицин и подобрява способността на тъканите да регенерират  
⇒ предотвратява окислителното увреждане на колагена и насърчава синтеза на колаген и церамид, подобрява  еластичността на кожата и я оставя хидратирана
⇒ подобрява цвета на кожата! Това се дължи на факта, че триптофана присъстващ в бирената мая, участва в синтеза на меланин, като антиоксидант , предпазва от UV лъчи и намалява проявлението и появата на пигментация!
⇒ бирената мая подобрява чревната микрофлора, което пряко засяга чистотата и здравето на кожата.

Така че, бирената мая  си е мощно средство за лицето! )))


*Хи-хи. Докато писах поста, погледа ми падна върху ежедневните витамини за кожичката на моят домашен любимец ....Как мислите, какво е написано на бурканчето? Правилно! :))  — Brewer’s Yeast.*


Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар