сряда, 28 юни 2017 г.

Правим сами: Балсам - спасител



Балсамите- спасители са група от кремове, които имат бързо действие срещу рани, изгаряния и кожни възпаления. Тези кремове имат хилядолетна история и дори са увековечени в стенописите на древен Египет и са били използвани в Месопотамия и Индия, Древен Рим и Гърция.

Съставът на древните балсами е изненадващо разнообразен на билки, масла и животински мазнини.
Една от най-лесните рецепти, които са дошли до нас от незапомнени времена е смес от чаша растително масло, жълтъка на половин варено яйце и парче прополис с размер на кибритена кутия.

Такъв балсам до ден днешен е един от бетселърите в народната медицина, прилагат го при циреи, кожни лезии, настинки, изгаряния и много други. Съвременните органични агенти са много по-приятни, по-богати на състав и съдържат антисептични, обезболяващи и регенериращи компоненти. Те образуват защитен слой върху кожата, което е важно при изгаряния и способстват за бързото заздравяване на рани без белези и бързо възстановяване на кожата.

Днес ви предлагам рецепта за балсам-спасител, който да ви послужи по време на летните отпуски.

Имате нужда от:
Масло от шеа - 40 грама;
Масло от невен - 9 грама;
Масло таману - 3 грама;
Екстракт от морски зърнастец - 20 капки;
Прополис - екстракт - 20 капки;
Етерично масло от лавандула - 8-9 капки;
Етерично масло от чаено дърво - 6 капки.

Разтопете маслата на водна баня и добавете екстрактите след охлаждането на маслената смес. Разбъркайте и изсипете в подходящ съд.Вашият спасител е готов. Този балсам успокоява, лекува възпаления, изгаряния и малки рани.

И нека нищо не помрачи забележителните моменти от вашата лятна почивка.



Бъдете здрави и красиви! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар