понеделник, 27 май 2013 г.

АЛАНТОИН  


АЛАНТОИН - е популярна козметична съставка с много интересна история. Първоначално веществото е намерено в ембрионални тъкани от птици, откъдето идва и името - алантоин (от "allantois" - името на един от най-фетални мембрани). Доказано е, че наличието на алантоин в организма е необходимо за правилното формиране и растежа на ембрионална тъкан. Но за разлика от животните, човешкото тяло не може да синтезира алантоин, така че учени от дълго време се опитва да намери естествени източници на веществото.

Показано е, че се съдържа алантоин в корените на растенията Symphytum Officinale (Symphytum Officinale). Това растение отдавна се използва в медицината за лечение на рани и възстановяване на увредените тъкани. Представете си изненадата, когато се оказа, че един от активните вещества на черен оман е алантоин!

В момента върви активно проучването на свойствата на алантоин. Показано е, че при контакт с кожата алантоин има кератолитично действие. Омекотява роговия слой, помага за отстраняване на мъртвите клетки. Благодарение на това свойство, алантоинът ефективно предотвратява запушването на порите, формирането на комедони (черни точки) и възпалителни елементи.

Алантоинът има силно регенеративно действие, стимулира заздравяването на кожата. Изследване на свойствата на алантоина активно продължава. Наскоро е доказано, че има антиоксидантно действие, и следователно е ефективна съставка в рижата за анти-стареене на кожата.Такова изобилие от ефекти, характерни за някои жизнено важни вещества, така че е възможно в близко бъдеще, алантоина се присъедини към списъка на витамините :))

7 коментара:

  1. Браво! Много интересна и полезна статия. Продължавай в същия дух! От мен +1 ;)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за полезната информация ...сега и черен оман ще трябва да си взема-само в корените му ли има алантоин?

    ОтговорИзтриване
  3. Полезно! И не само тази статия!

    ОтговорИзтриване