четвъртък, 25 юни 2015 г.

Обезводнената кожа на лицето - сигурни ли сте, че това вас не ви засяга?



Идеите за постове идват неочаквано и някак си отстрани :) ..

Имах намерение да пиша за един интересен компонент "от последните козметични тенденции", но коментариите на една пациентка по повод корейската козметика  Mizon, пълна с акрилати и силикони, ме накара да се замисля за това дали изобщо разбираме какво е това обезводнена кожа и кои козметични компоненти в козметиката могат да решат този проблем, а не да го замаскират?

В действителност темата е доста актуална учитайки това по кое време на годината я отварям: горещина, сух вятър, работещи климатици и "лятна екология". Обаче собственичките на мазна кожа често си мислят, че сухотата и обезводняването е нещо мистично и не касаещо тях и се страхуват от лятото поради повишеното отделяне на себум, а не от възможното обезводняване на кожата.

Хайде да видим заедно същината на грамотното овлажняване!

 Причини за сухотата на кожата

В класическото разбиране, сухата кожа на лицето е кожа, която генетично изработва по - малко мазнина отколкото нормалната  и мазна кожа.

Но в действителност не само кожната мазнина е причина за сухотата и НЕ сухотата на кожата!

 Ние знаем, че защитният( роговият) слой на кожата се състои от клетки( ромбчета) които са  слепени една с друга.Тези клетки са вече мъртви и именно това са люспичките които понякога излющваме за да не се натрупват на повърхността на кожата като по този начин и придават груб и уморен вид. Пак ще повторя, че тези клетки са вече мъртви и сухи и за да не изглежда повърхността  на кожата ни  като посипана с трохи, природата е измислила те да могат да се слепват една с друга с три важни съставки, които влияят на пластичността на роговия слой, на гладкостта му  и защитават епидермиса от загуба на влага.
Това са:

• естественият кожен себум отделян от мастните жлези.Себумът е онзи лъскав, блестящ филм който вечно ни дразни с блясъка си :)) Прекаленото отделяне на себум характеризира мазната кожа, а недостатъка му - сухата.
  
• липидите, които ние наричеме" кожен цемент", се състоят от серамиди и фосфолипиди.  Липидният цемент е много важна съставяща на роговия слой! Защото благодарение на него кожата е еластична, пластична, мека, нежна, копринена..и още куп красиви епитети! )) Липидният цемент трябва да притежава определена степен вискозитет за да задържа  влагата в кожата( водата да не преминава през мазнината) и да запазва нормалната еластичност на кожата.  

• НОФ — известният вече на много от вас Натурален Овлажняващ фактор. И така,  НОФ - е водната съставяща на състава който държи люспичките заедно и осигурява на кожата нужния вид. Мъртвите корнеоцити( люспички) са покрити освен с липиди и с различни молекули на натуралния овлажняващ фактор което прави кожата мека, поддържана, плътна и стегната.
  
Към НОФ се отнасят - полизахаридите, уреята, аминокиселините, протеините, пептидите, органичните природни киселини( млечната киселина), захарта( например фруктоза, глюкоза), минералите кото калций, натрий,хлор, фосфор, натриева сол (Na PCA), ниацинамид (витамин В3), инозитол (витамин В8).

Тези молекули не само са овлажнители на кожата, но и привличат допълнителна влага от окръжаващата среда и отговарят за овлажняването и стегнатия и вид. 

Важни изводи!

⇒ сухата кожа в класическото разбиране е просто кожа която генетично изработва по - малко кожна мазнина, но при това може да притежава( или да не притежава) два от останалите компонента от онова вещество което държи люспичките на роговия слой заедно. 

⇒ мазната кожа изработва повече себум отколкото нормалната и суха кожа, но може да има дефицит на две важни съставки, а именно: липиди( съставящи "кожния цемент") и някои компоненти от НОФ.  

В светлината на тези изводи можем да разберем, че освен понятието " суха кожа" , която принципно е генетично предразположение, съществува понятието" обезводнена кожа на лицето" което обяснява множеството проблеми върху нашите лица  независимо от това дали то е "сухо" или "мазно".  Т.е. проблемът в действителност не е в това, че сме се родили със суха кожа, а в това, че поради ред причини( косвени и преки - лечебни), вашата, дори и мазна кожа може да бъде ОБЕЗВОЗДНЕНА, а вие дори да не се досещате за това. 

Аз съзнателно няма да описвам всички причини за обезводняването на кожата, които често са резултат на психични разстройства и различни физически заболявания защото тук говорим за козметика и нейният правилен избор. 

За това, нека да видим, мазният и сух тип кожи от позицията на тяхната обезводненост и да направим план за нормализиране на това не най- приятно състояние на кожата посредством козметични средства.
Суха обезводнена кожа

⇒ За такава кожа, генетично изработваща по - малко мазнини е характерен недостига именно на ЛИПИДИ. За това често се наблюдават такива нейни прояви като сухота и алергенност едновременно!  

 Дефицита на полиненаситени мастни киселини в кожата причинява метаболитните простагландини, което води до честа поява на възпалителни и алергични реакции!

Липсата на липиди води до нарушаване на липидната бариера. Това води до постоянна загуба на влага, свръхчувствителност на кожата, увредена пластичност и еластичност, бързо "износване" и стареене и обширна мантия от бръчки по периметъра на лицето.

Суха, дехидратирана кожа какво да правя?

• липсата на генетичен себум (първият компонент от състава на кожата залепващ люспичките) се допълва с  с чист сквалан (сквален), лецитин и масло от жожоба - те са най-близко до естествения човешки себум и лесно могат да го заместят.
• възстановяване на липидната бариера чрез  наличието на серамиди в козметичните форми
• активно предпазване на кожата от загуба на транс-епидермална вода посредством кремове съдържащи плътни масла (шеа, манго) и ланолин
• привличане и задържане на влага в кожата чрез използване на компонентите на естествения овлажняващ фактор   и задържащи вода агенти, такива като хиалуронова киселина, глицерол, хитозан, ксантан, полизахариди и различни протеини (например,желиращия полизахарид от водорасли агент - карагенан)
• задължителен вътрешен прием на рибено масло, комплекси с бета-каротиноиди и комплекси от серамиди


Какви средства препоръчвам за суха обезводнена кожа?  

⇒ Почистване 

С леко почистващо мляко за лице ненарушаващо липидната бариера и съдържащо: Сусамово масло, масло от шеа, масло от жожоба, сквалан, масло от макадамия, растителни триглицериди, карагенан, растителен  глицерин, Na PCA, екстракт от зелен чай, екстракт от мая, витамини А и Е, хиалуронова киселина, екстракт от водорасли и орхидея - екстракт. 

 ⇒ маска за дехидратирана кожа компенсираща липсата на себум и ненаситените мастни киселини - липиди.
Смесват се равни части от кисело мляко, чист  сквалан и смес от масла за суха кожа.Оставя върху лицето за един час. След това  остатъците се почистват с напоена с тоник салфетка.  

 ⇒ Тоник за дехидратирана кожа, наситен с НОФ.Без алкохол.Но със съдържание на полизахариди (екстракт от водорасли), Д-пантенол, алое вера хидратиращ гел, хидратиращо и регенериращ екстракт от анато (природен бета-каротиноиди), глицерин, млечна киселина, хиалуронова киселина, екстракт от лайка и невен, етерично масло от лавандула, и цинков сулфат.

      ⇒ Дневен крем за дехидратирана кожа 

 С висока концентрация  на масло от жожоба, лецитин,глицерол, карагенан, аминокиселини, природни масла, богати на полиненаситени мастни киселини - липиди,  успокояващи и антиоксидантни екстракти. Т.е. в "едно" и липиди и заместители на себум и компоненти НОФ,образуващи естествен защитен  филм върху кожата, за да се предотврати загубата на влага.

Или лек дневен флуид съдържащ толкова необходимите за възстановяване на кожата серамиди 3 и 6, аминокиселини, масла допълващи себума, екстракт от мая, хиалуронова киселина,лецитин, екстракт от просо съдържащ полинаситена линолова киселина и т.н.

⇒ Нощен крем за обезводнена суха кожа  

С примерно съдържание на:  сквалан, масло от шеа, сусамово масло,глицерин, екстракт от морков, витамин А, растителни стероли, бизаболол, карагенан, екстракт от ехинацея, лецитин и др.
Или  съдържащ ланолин, масло от сладък бадем, екстракт от теменужка, лайка и невен.

⇒ Витамини за суха кожа

• Комплекс с рибено масло, крил - масло, полифеноли и бета-каротиноиди 
• За вегани Омега-3 и Омега комплекс (3 + 6) за период до два месеца х 1 капсула дневно
• Любимият ми набор от бета-каротиноиди
• Комплекс  със серамиди с пшенични липозоми  


Мазна дехидратирана кожа 

Какво наблюдаваме?  

• постоянно лъскава кожа с разширени пори
• уморен вид
• неравномерна,зърниста повърхност  
• акне и активно размножаване на бактерии върху окисления себум което протича ежесекундно

Какво да правим? 

• Първо трябва да се направи изследване  за бактериално замърсяване и демодекоза 

• Използвайте такива формулировки  които съчетават: лека текстура + полиненаситени мастни киселини (липиди)  + компоненти  от НОФ, които регулират себоотделянето  (гликолова киселина, салицилова киселина, ретиналдехид, сяра, цинк и билкови екстракти от хамамелис, дъб, дървото ним, Tamanu, върбова кора   и др.) + антибактериални вещества (катран, салицилова киселина, антибактериални растителни екстракти и етерични масла)

• Използвайте средства с лек пилинг ефект (с ензими и Aha-киселини), плюс маска от глина. Необходимо е да сте сигурни, че върху лепкавия себум не се натрупват мъртви кожни люспи, създаващи   плодородна почва за развитието на бактерии които не позволяват на кожата да диша и да се обновява и  създават допълнителни повърхностни бръчки и отпуснатост

• Привличане и задържане на влага в кожата чрез използване на компонентите на естественият овлажняващ фактор   и задържащите вода агенти, такива като хиалуронова киселина, глицерол, хитозан, ксантан, полизахариди и различни протеини (например  - карагенан)

• Пийте постоянно рибено масло (омега комплекси или вегански киселини), сяра (MSM), сложни бета каротеноиди и цинк.


⇒ Почистване на  мазна дехидратирана кожа

С  много меки почистващи повърхностно активни вещества, глицерин, антибактериален  екстракт от дървото ним, лайка и магданоз, маточина, екстракти от хамамелис, екстракт от коприва и върбова кора, етерични масла от бергамот и сладък портокал.

⇒ Маска за дехидратирана кожа

С органичен гел от алое вера, глицерин, органичен ябълков оцет !!!, захарид от изомеризация (естествен овлажнител),   лецитинови липозоми, пълна гама от витамин Е (токофероли + токотриеноли на червено палмово масло), витамин С (Аскорбилпалмитат), астаксантин бета-каротин, лутеин, ликопен, зеаксантин, коензим Q10. Също така  противовъзпалителен екстракт от женско биле с глицирризин, екстракт от органична бяла ружа, органичен екстракт от червена детелина, етерични масла от лавандула, здравец и розмарин.

  
⇒ Тоник за мазна и дехидратирана кожа с компоненти от НОФ  

⇒   Дневен гел или крем за мазна дехидратирана кожа с лека текстура 

 Примерно наситен с важните компоненти на НОФ и липиди  : глицерол, карагенан, хиалуронова киселина, масло от жожоба, капсулиран екстракт Шизандра, лецитин, екстракт от памук, витамини и растителни триглицериди.

⇒   Нощен гел или крем за мазна дехидратирана кожа с  ретиноиди, а именно ретиналдехид

⇒ Витамини за мазна кожа

•   Мултивитаминен комплекс, в който има най-малко 15 мг цинк и 400-1000 мг витамин D

• Бета-каротинът с  естествен произход в добра дозировка

• Сяра


Какво не трябва да ползваме при обезводнена кожа( суха или мазна)?


 •  средства съдържащи спирт

• терапевтични анти-акне агенти с бензоил пероксид

Бензоил пероксид (например Baziron-AS) не може да се използва за трайно намаляване на акнето и обезмазняването на мазна кожа. Този материал дехидратира кожата, което води разрушителни процеси. Поради това се ползва само  за кратък период от време  и то само в хода на лечението (макар че аз не ви съветвам да се лекувате с този препарат, от моя опит наблюдавам само временно облекчение и ужасни "увяхващи" ефекти).

Резюме

Както разбрахте, колкото и да се старая не е възможно да съкратя темата за сухотата на кожата до минимум :)) защото темата не е толкова проста както изглежда.За това когато виждам"кремове за суха кожа" от различни известни марки пълни само със силикони и акрилати ми става много тъжно. 

И силиконите, и акрилатите създават върху кожата  «парник». Този «парник» — да, не изпуска влагата, но при това не решава сериозните проблеми които получава всяка кожа при нарушение на хармоничния състав слепващ нашите люспички от роговия слой.Освен това мазната кожа изпада в паника  покрита с парниковия филм.И сами си представете, че тя така отделя повече себум опитвайки се да запълни с него дупките в липидния цемент и недостатъка от НОФ - молекулите. И като резултат наблюдаваме болна кожа с огромни мазни пори ...   

И главното: при наличие не само на суха, но и на мазна кожа, моля, обръщайте внимание на грамотното и овлажняване и възстановяване на липидната бариера, може би именно в това е проблема и на вашата кожа?   


Бъдете здрави и красиви! 

1 коментар: