понеделник, 7 септември 2015 г.

Правим сами:Серум за мазна коса (рецепта от Marie-Claire Laparé)




 Този серум за мазна коса  може да направите сами по рецептата на д-р  Marie-Claire Laparé (известен френски ароматерапевт). Във Франция, ароматерапията е популярна медицинска практика и посещенията  при  лекар - ароматерапевт се плащат от държавата  и може би това е причината Франция да е родното място на козметика на базата на етерични масла и екстракти.

Рецептата за този серум е интересна с това, че вие създавате основа от чисти етерични масла всяко от които притежава лечебно свойства и въздейства на мазната коса. А мазната коса  е преди всичко мазна кожа на главата която притежава свойствата за хиперотделяне на кожен себум.
 
Безсулфатни шампоани за коса, какво е това?

Защо кожата на главата изведнъж, в един момент, става прекалено мазна и се налага да миеш главата си буквално всеки ден?

Хайде да се опитаме да разберем.

Това се случва по различни причини, но най- често за хипер функцията на мастните жлези са виновни прекалено агресивните шампоани за коса които съдържат много мощни тензиди (повърхностноактивни вещества), като натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Именно тези вещества разрушават защитната бариера на кожата на главата и  я изсушават, а влизащите в състава на евтините шампоани  химични ароматизатори и оцветители дразнят скалпа, което води до такива състояния като мазна и чувствителна кожа на главата, сърбеж и алергеннна кожа на скалпа.

Така че първото нещо, което да направите за мазна коса и скалп, е да преминете към  неутрален шампоан, който не съдържа агресивни добавки.

Шампоаните без повърхностно активни вещества, са, разбира се, е мит защото такива  шампоани просто не съществуват, така че търсим шампоани, които се наричат безсулфатни. Това означава, че те не съдържат най - агресивните сулфати, но добре измиват косата, благодарение на меките,растителни, неагресивни повърхностноактивни вещества.

За подхранване на безжизнената и уморена коса, като втори етап, препоръчвам пиенето на витамини за коса : Цинков хелат, Фолиева киселина, Сяра - MSM.

Третата стъпка в реконструкцията на мазната коса и скалпа е да си направите специален серум за коса с етерични масла.

Oil Serum за мазна коса (Marie Claire-Laparé)

1 мл етерично масло от кедър
1 мл етерично масло от лимон
1 мл от етерично масло здравец
1 мл от етерично масло от лавандула
1 мл етерично масло от бор

Както написах по-горе, това не е само серум за мазна коса, а внимателно подбрана комбинация от етерични масла, създадена от лекар - ароматерапевт. Ако такава смес  се продава в процедурите за козметичен салон или медицинско възстановяване на косата, бутилката ще струва много повече, отколкото, ако използвате тази рецепта и направите тази смес самостоятелно.

Бъдете здрави и красиви!
 

1 коментар:

  1. Благодаря за рецептите! А за въпросният серум - нужно ли е някакво базово масло или пък вода, където да се разтворят/добавят въпросните 5 етерични масла? И как се нанася серумът - като спрей за впръскване или се маже в основата?

    ОтговорИзтриване