вторник, 18 октомври 2016 г.

Правим сами: Маслен инфуз от корен на репей






Защо именно репей? Прочетете повече тук http://otgovoru.com/polezni-savetu/948-lechebnite-svoystva-na-koren-i-lista-ot-repey.html или другаде в Гугъл.

За мен това е най-доброто масло за бърз растеж на косата и срещу косопад. Но не само. Маслото е чудесно и за кожата и както в народа се казва: "Ако нито един кожен лекар не може да излекува алергията ви, то репеят ще успее" . :)

И така, това което виждате е репей с неговият корен. 

При това този репей  е от първата му година на живота.На втората година репея дава силите си в цвета и става безполезен.Използвам пресен корен именно за инфуз, докато сухият корен, който се продава в аптеките е за лечение.Освен това напоследък нямам доверие на маслата от репей които се продават, защото там не пише с какво основно  масло е направен екстракта и предпочитам да го направя сама.

Това е вече почистеният корен без дебелата кора..



Следва да се нареже при това на дълго, а не напречно.

Първи етап: Ситно нарязаният корен (30 грама) се залива с 66 мл масло.На 100грама корен ще ви трябва 200мл масло. Аз използвам зехтин екстра върджин, защото моята коса обича именно това основно масло.Затварям бурканчето с капачето и оставям за 24 часа на тъмно място.

Втори етап: След 24-е часа, пресипвам маслото  корена от буркана в съд в който  ще оставя сместта  да поври 10-15 мин на много бавен огън  след което оставям да изстине и изсипвам маслото заедно с корените отново в буркан и затварям с капака.



Трети етап: Оставям буркана с маслото и корените на тъмно място за 1 седмица след която прецеждам и прибирам на хладно.


За такова масло кожата и косата с нейните луковици ще ви кажат: благодаря!

Бъдете здрави и красиви! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар