четвъртък, 12 януари 2017 г.

Правим сами: Вместо крем за ръце и лице Shata Dhaut Ghrita(Шата Дхаут Грита) — «100 пъти промито Гхи»


Днес ще ви представя една от най-добрите аюрведични рецепти за външно приложение. За кожата това е просто рай - овлажнява, попива без следа, премахва раздразненията като хормонален крем без странични действия и привикване. 

Преди всичко правим сами топеното масло Гхи. Рецепти в интернет има достатъчно.Съветвам ви винаги да си го правите сами.
Приготвеното гхи в шастрите се препоръчва да се промива със студена вода 400 пъти, но и 20-30 промивки са достатъчни за да си направите чудесно средство за външно приложение.

Това средство се нарича Shata dhauta ghrita в Аюрведа.

Shata = 100
Dhauta = промиване с вода
Ghrita = топено масло или промито масло.

От какво имате нужда? 

Гхи - около 300 грама
вода - достатъчно количество.


В този домашен лек за грижа за кожата към маслото се добавя  равно количество вода и се смесва  с миксер  в продължение на 3 - 5 минути, а водата която остава на повърхността се излива и се заменя с нова.Това промиване чрез изливане на водата от маслото и добавяне на ново количество вода на практика може да се направи 20-30 пъти докато маслото стане гъсто и бяло, 
гладко, а при допир има  консистенцията на масло, което е много по-хладно.

Тази процедура трансформира гхи в нежен подхранващ балсам и традиционно се използва като овлажняващо средство против бръчки и особено подхожда за хора с много чувствителна кожа. Шата Дхаут Грита може да бъде използвано като ежедневно овлажняващо средство за лице, както и за масаж за лицето и тялото.

Употребява се като мощно средство срещу бръчки, не запушва порите, успешно се справя с акне,екзема,слънчеви изгаряния и прекрасно работи срещу ухапвания от комари.  
   
 Ползата от маслото се изразява в това, че химическият му състав е обогатен с полинаситени масла и е естествен антиоксидант. Освен това е наситено с витамините А, E,D и РР, което го прави подходящо за всеки тип кожа. 


Срок на годност: 4 - 6 месеца. 
Поради това, че маслото  в крайна сметка съдържа някаква остатъчна влага в себе си не е идеално, за да го съхраните в продължение на повече от шест месеца и трябва да се съхранява в чист, сух херметично затворен контейнер. Попадането на въздух ще доведе до лош мирис.

Две рецепти от мен: 

1.Аюрведичен крем балсам срещу бръчки: 

1 чаена лъжичка Shata dhauta ghrita,
2 чаени лъжички масло от кайсия и / или бадемово масло,
1 чаена лъжичка сок или гел от алое вера  
3 капки етерично масло от пачули,
2 капки етерично масло от сандалово дърво,
2 капки етерично масло от смирна.

  Разтопете на водна баня сместа от промитото масло и течните масла, добавете гел от алое вера и разбъркайте добре. Оставете вашият бъдещ крем да се охлади и добавете етеричните масла. За да бъде крема наистина кремообразен трябва да бъде добре разбит с миксер.

Нанесете крема върху добре навлажнена с термална вода, тоник или  отвара от билки кожа. Съхранявайте крема в хладилника за 2-3 седмици и  се уверете, че в него не попада вода.

Кремът може да се използва не само за всички зони на  лицето, но също така и за  кожата на тялото, включително и на ръцете и деколтето.

2. Аюрведична маска срещу бръчки

2 супени лъжици Shata dhauta ghrita
1 чаена лъжичка от арганово или всяко друго растително масло,
1 чаена лъжичка амла на прах (по желание)
1 чаена лъжичка течен мед,
3-5 капки етерични масла от здравец или роза,
1-3 капки етерично масло от смирна.

Разтворете етеричните масла в растителните.Затоплете промитото масло гхи без да нагрявате и добавете мед и амлата. .Ако искате добавете гел от алое вера, козметична глина или оризово(овесено) брашно.   

Нанесете дебел слой върху хидратирано лице, включително около зоната на очите. Оставете за 20-30 минути, след това отстранете остатъците с мека кърпа. Направете това, като масажирате нежно, за да не се разтяга кожата.

Маската се прилага курсово 2-3 дни за 5-6 седмици.

Готовата маска може да се съхранява в хладилник в продължение на 2-3 седмици,но внимателно наблюдавайте да не попада в нея вода. 

Бъдете здрави и крсаиви! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар