петък, 24 март 2017 г.

Крем за възстановяване на кожата с ламелна (пластична, слоеста) емулсия



По молба на няколко дами ще разкажа (и ще се постарая да го направя на"бебешки език", за да не натоварвам никого с термини) за слоестата, пластична или така наречената ламелна емулсия за крем ( и за емулсиите като цяло ). Какво е това? За какво е нужна тази информация? И какво представлява крем приготвен именно във вид на ламелна емулсия?


Защитният слой на кожата

И така. Отново ще започнем със строежа на кожата, за да можем да преминем към козметичните емулсии и да разберем в какво се състоят техните преимущества и недостатъци.

 Нашият епидермис (външният слой на кожата) има няколко "подслоя", които се състоят от клетки"кератиноцити".

Кератиноцитите постоянно се движат в посока   "отдолу-нагоре": зараждат се в базалния слой и  се преместват постепенно нагоре, до най-горният слой на епидермиса - роговият.

⇒ Защо епидермалните клетки се наричат "кератиноцити"?

Защото те произвеждат и натрупват кератин, който е изключително прочен кожен протеин.

Докато кератиноцитите се придвижват от базалния слой към гранулирания, той е жив. В гранулатният слой   кератиноцита "умира", т.е. губи ядрото си ​​и се превръща в обикновена"торбичка", пълна с кератин.

"Мъртвият"  кератиноцит се нареча "корнеоцит". Корнеоцитите се движат към роговия (най-горен) слой, където се слепват един с друг посредством специален маслен (липиден) състав ( често го наричат "цимент на кожата"). Този конкретен  "слепващ" състав се състои от церамиди и фосфолипиди.

ВАЖНО! Мъртвите Корнеоцити + церамидите и фосфолипидите = са нашата с вас защитна липидна бариера!

Човешката кожа има ЗАЩИТНА ФУНКЦИЯ . Това е един вид крепостна стена за организма.


Какво се случва, ако бариерата е унищожена или ослабена?

• На първо място, през кожата започват да проникват микроорганизми, които натоварват имунната система. Резултатът е кожни инфекции и възпаления.

• Второ, в кожата проникват вещества достъпът на които преди това е бил затворен (например, съставките на миещите препарати). Това може да причини дразнене и алергични реакции.

• На трето място, кожата започва да се дехидратира: става по-малко еластична, вяла, появяват се бръчки.

В допълнение към всички тези неприятности пропуските в бариерата създава много стрес за кожата, което може да доведе до развитието на кожни заболявания .Работата е там, че възстановяването на кожната бариера изисква съгласувани действия на различни клетки, които могат да се осигурят чрез ефективен клетъчен диалог. Клетките "разговарят" с помощта на специални химически вещества - цитокини, малки молекули, които бродят в междуклетъчното пространство и предават команди от клетка на клетка. В човешкия език, едни и същи букви са част от различни думи и едни и същите думи влизат в различни изречения. Точно така едни и същи цитокини могат да участват в предаването на различни команди. Ако клетките са под напрежение, те започват да произвеждат големи количества цитокини. В резултат, заедно с командата за ускоряване на изграждането на бариера идва сигнала за задействане на възпалителния  процес. Възниква  дисбаланс на процесите регулиращи скоростта на образуване на роговия слой и скоростта на ексфолиране. Това може да доведе до удебеляване на роговия слой, лющене, зачервяване и възпаление.

За щастие, има и обратен ефект: след като проблемите с бариерата са  отстранени много кожни заболявания, придружени с възпаление и лющене могат по-лесно да бъдат излекувани.

И точно тук и "изскача" нуждата от днешната тема за "ламелна емулсия", тъй като именно с нея се правят отлични кремове за  възстановяване на кожата  и това е един от най-добрите начини за възстановяване на липидната бариера.

Какво е крем?

Кремът в действителност е емулсия (т.е. нещо беличко,нежничко което добре се разнася по кожата))).

Как се получава козметична емулсия?  Много просто: с помоща на специални емулгатори се смесват водните и маслените съставки  по такъв начин, че молекулите на водата и маслата да не се отблъскват една друга, а да се съединят или да се диспергират (разтворят) една в друга.

Молекулата на емулгатора има два края - липофилен (който се свързва с "маслото") и хидрофилен (който се свързва с водните компоненти) и по този начин, емулгаторът може да  "сприятели"  двете важни съставки на всеки крем - вода (водни активи) и масла, които без емулгатор по никакъв начин не могат да се смесят в еднородна маса, наречена "крем."

Видове козметични емулсии, предимства и недостатъци.

В действителност, има три основни вида емулсии (има много подвидове, но в случая нямаме нужда да ги разглеждаме).

Директна (пряка) емулсия "Масло във Вода"

Това е основният вид на емулсия използван на пазара. Подготовката на такава емулсия не е трудна и може да се направи и в домашни условия. Важно е също така, че повечето от емулгаторите се произвеждат също за директни емулсии.
Същността на принципа на емулгиране е в това,  че малки капчици масло се разтварят във водна среда и са стабилизирани  от разслояване  посредством емулгатор. Около всяка маслена капка има множество слоеве от водни молекули.

Предимства на директните емулсии :

• лесно се разпределят върху кожата и лесно се абсорбират
• не предизвикват запушване на порите и образуването на комедони
• Не  омазняват кожата и не оставя мазен филм
• не оставят лепкав слой върху лицето
• те са идеални за комбинирана и мазна кожа, както и за създаването на анти-ейдж козметика с широка гама от водоразтворими активи
• чрез преки емулсии се създава слънцезащитната козметика

Недостатъци на директните емулсии :

• не са подходящи за суха кожа поради бързата загуба на вода в емулсията (водата в тази емулсия представлява "мнозинството" и следователно се изпарява бързо от кожата). Въпреки това, ако кремът е обогатен с различни овлажняващи активи, като например хиалуронова киселина, полизахариди, компоненти на NMF и други неща, тогава и със сухата кожа всичко ще е наред.
• лесно се отмиват с вода, издърпвайки по този начин част от кожните липиди.


Обратна емулсия "Вода в Масло"

В такива емулсии молекулите (капчиците) вода са разпределени в маслена среда и стабилизирани чрез специални емулгатори.

Предимствата на обратните емулсии:

• не се изплакват лесно с вода и просто не позволяват измиването на собствените кожни липиди
• създават защитен филм на повърхността на кожата, което предотвратява загубата на влага от дълбоките слоеве на кожата
• подходящи са за суха кожа

Недостатъци на обратните емулсии :

• тъй като такива емулсии са по-маслени и тежки, те се разпространяват по-трудно по повърхността на кожата,т.е. тактилността  не е най-приятната.
• тъй като основната среда на емулсията е масло и водата в нея е  просто"заключена", то тя  не може да се изпари от повърхността кожата бързо и лесно, както се случва при преките емулсии. Тук водата не се изпарява, а се абсорбира от кожата, което често причинява разширяване на порите. Това се случва защото кожата под толкова много масла"не диша" и порите трябва да се отворят по-широко, за да могат да допуснат натрупалата се топлина.
• често тези емулсии причиняват комедони
• Не са подходящи за мазна, комбинирана и акнетична кожа.

Нашата кожа е защитната бариера на целия ни организъм, неговата " крепостна стена" и има сложна биологична структура. Кожата ни  отговоря също за трансфера на влага, както и за преноса на топлина.

Ламелна (пластични слоеста) емулсия

Изследвания върху този тип емулсия са правени едновременно от немски корнеотерапевти  и корейски учени. Те създават  различни ламинарни емулгатори, въз основа на които в света се произвеждат определено количество козметични продукти за суха, псориатична, екземна, атопична кожа и кожа с нарушена липидна бариера.

Ламелната емулсия е специален вид  емулсия на основата на фосфолипиди - молекули, които, както и церамидите, са способни да образуват подредени структури. Оказва се, че с помощта на фосфолипиди може да се създадат  многослойни липидни слоеве (ламели), които са много сходни с тези, които се намират в кожата, в нейният рогов  слой  и са практически  идентични с липидния цимент. По този начин, ако в обикновенната емулсия има капчици масло във вода, то в ламелната емулсия няма капки, а има непрекъснати липидни пластове между които се намира водната прослойка. Такива емулсии по най-естествен и физиологичен начин се вграждат в роговия слой на кожата и "закърпват"дупките и щетите напълно намаляват.


Включвайки се в кожният метаболизъм, ламелите  са източник на ненаситени мастни киселини, които са изключително важни за атопични кожа и кожа с нарушена липидна бариера .

  Ламелната емулсия  има три основни области на въздействие:

• при нанасяне върху кожата такава емулсия за дълго време остава върху повърхността на кожата образувайки защитен и дишащ филм, който препятства на изпаряването на влагата от кожата.

• ламелите са своеобразно "депо", в което са затворени активните вещества в емулсията. Благодарение на такава структура "активите" бавно и уверено постъпват в кожата освобождавайки се от фосфолипида на ламела.

• ламелната емулсия "закърпва" повредената липидна бариера. Тя е съставена от церамиди , фосфолипиди и свободни мастни киселини, синтеза на които в резултат на различни причини е нарушен и в липидната бариера се образуват дупки. Така че, слоестата емулсия  се състои основно от лецитин , който се синтезира от фосфатидилхолин, от който се образуват фосфолипиди, от които на свой ред се получават церамидите - основните "жителите" на липидния цимент. ))) И всичкото това "добро"перфектно се интегрира в повредената структура на кожата.

ВАЖНО! Ламелната емулсия, дори без добавяне на активни вещества, има терапевтичен ефект, тъй препятства на възпаленията и раздразването причинено от деструкцията на бариерата.

Предимствата на ламеларните емулсии :

• идеални са за суха, лющеща се кожа, както и за атопична, екзематозна, с нарушена липидна бариера, чувствителна към всички външни фактори на околната среда кожа
• по-добри са от всяка друга eмулсия за бебешка и детска козметика
• имат най-високо ниво на биологично транспортиране на активни вещества в дълбоките слоеве на кожата
• укрепват  роговия слой и служат като източник на хранителни вещества за живите клетки
• освободени са от химически примеси
• отлично се възприемат от кожата, не предизвикват алергични реакции
• възстановяват бариерната  функция на кожата
• намаляват отпуснатостта на кожата, регулират загубата на влага
• упражняват контрол върху функциите на кожата (дихателна, отделителна, обменна, и т.н.)

ВАЖНО! След употреба на козметика приготвена с ламелна емулсия възпалената, алергична, свръхчувствителна кожа, отговаряща на всички козметични средства с реакция на раздразване, лющене, сърбеж,подуване, бързо се успокоява.

Как се получава ламелната емулсия?


За ламелна емулсия е необходим амфотерен емулгатор (или емулгатор с ниска стойност на HLB) в комбинация на алкохоли с мастни киселини .

Лецитинът е амфотерен емулгатор и е идеален за създаване на слоеста (пластична) емулсия, защото има и хидрофилна и липофилна опашка  и е способен  да образува двуслойни форми.

Сега, искам да кажа за това, че козметика с ламелна емулсия е мноооооого трудно да се намери. Освен лецитиновите ламелни емулгатори  има различни емулгатори и смеси от емулгатори, които могат да бъдат използвани за получаване на преки и слоести емулсии. Аз не съм тук, за да ви давам химичният състав на всички емулгатори, тъй като дори и да ги намерим в състава на крема това няма да даде 100% гаранция, че пред нас все пак е ламелна емулсия, защото всичко зависи от процеса на приготвяне на крема и от хидро-липофилният баланс на всички емулгатори в него. Освен това, все пак, това не е блог за химици-технолози, а за живи хора. :)) За ламелните емулсии са нужни особени смесители и сложен технологичен процес.Както сами се досещате, на бурканчето с крем за възстановяване на кожата никога няма да напишат каква точно емулсия се е получила в конкретния случай.

⇒ И така, аз лично се ръководя от наличието в продукта на хидрогениран лецитин съвместно с алкохоли на мастни киселини .  Именно наличието на тези компоненти дава увереност, че емулсията има ламели.

Кога трябва да се употребява козметика приготвена с ламелна емулсия?

Ще изброя основните "причини" поради които се използва такава козметика:

• за суха кожа
• за кожа, със следните заболявания: екзема, псориазис, различни видове дерматити
• за атопична кожа
• при внезапно лющене на кожата
• за чувствителна и "реактивна" кожа
• за след или по време на активен пилинг на кожата
• като детска козметика
• след слънчево изгаряне

От мен:  

1. Лека дневна есенция  приготвена с ламелна емулсия:


Състав: масло от  жожоба, хидрогениран лецитин, сорбитол,глицерил стеарат, цетил палмитат, пантенол, карагенан, токоферил ацетат, ксантанова смола, екстракт от листа на камелия синезис (вид зелен чай), екстракт от аскофилум нодозум ( норвежки водорасли).
 
 Този дневен флуид  с екстракт от водорасли, зелен чай и витамин Е нормализира кожата и осигурява интензивна защита. Овлажняващата микроемулсия се абсорбира от кожата, оставяйки я копринено матова.

 Бъдете здрави и красиви!

5 коментара:

  1. Благодаря за споделената и така полезна информация,Зоя :) А хидрогениран лецитин от къде да си набавим ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В онлайн магазините предлагащи съставки за козметика :)

      Изтриване
  2. Благодаря за споделените опит и знания. Бихте ли дали координати на учителя формулатор? Или информация къде може да се завърши такъв специализиран курс? Най-добри пожелания!Диди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На първо място е нужно медицинско и биоихмично образование.Курсовете като правило имат осведомителен характер ако не са за специалисти с предварителна подготовка.Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  3. Здравейте, може ли в рецептата да посочите точните количества на съставките. Благодаря.

    ОтговорИзтриване