неделя, 26 март 2017 г.

Мазна/проблемна + уморена/възрастна кожа с нарушена липидна бариера



Как бързо може да се върне към живот ето такъв кожен"букет": проблемна и лъщяща кожа, с разширени пори, при това"сивкава", уморена, с мрежичка от сухи бръчки, която периодично се "хвърля" ту да се лющи и възпалява, ту да засилва себоотделянето.  

Вероятна  диагноза: мазна и проблемна кожа с нарушена липидна бариера.


От какви козметични"инструменти" имаме нужда в този случай?
 
 На първо място, спешно ни трябват серамиди!

 Серамидите са един от трите стълба на липидния слой на кожата, при това най-"обемистият" й стълб. Това е основата на междуклетъчния цимент, най-важното за възстановяване на липидната бариера на кожата.
 
  Второ, ще са необходими аха-киселина в концентрация от 4% до 8%.

При такава концентрация се осигурява дълбоко и добро овлажняване, почистване на мъртвите клетки, които са се слепнали една с друга и придават на кожата вял вид и подпухналост, регулира се себоотделянето, изглажда се кожният релеф, изсветляват се пигментните петна и петната след акне.

Трето, ще е нужна  именно МЛЕЧНА КИСЕЛИНА

Момичета,това е една много важна козметична даденост: Млечната киселина и нейните производни способстват за повишаването на  съдържанието на церамиди в кожата на 38%. Важно е да не забравяме, че козметични  продукти с АНА-киселини над 15%, трябва да се използват строго под наблюдение на козметолог.
 
И четвърто, нужен ни е НИАЦИНАМИД (витамин В3)

Когато ниацинамида (витамин В3) се прилага локално, в кожата се увеличава съдържанието на серамиди и свободни мастни киселини.

⇒ Припомнете си, че липидната бариера се състои от собственият си кожен себум и липиди,които се състоят от серамиди, фосфолипиди (получени от лецитин и холестерол), и свободни мастни киселини. Ето защо, ниацинамида в добра концентрация, увеличава нивото на свободните мастни киселини в кожата и ни е  особено необходим в тази проблемна ситуация.

  Ниацинамида също така:

• стеснява разширени пори
• дълбоко и много ефективно овлажнява кожата
• освежава тена на кожата, премахва нейната вялост и "сивота"
• помага за възстановяване на липидната бариера
• помага за отстраняване от кожата на фините линии и бръчки
• това е много ефективен антиоксидант, възстановяващ засегнатите клетки

Моят съвет:
 
1.Вечер, на почистено лице, след любимият ви тоник, нанесете мек, щадящ ексфолиант с високо съдържание на млечна киселина без изплакване. Такъв ексфолиант нежно почиства кожата, изравнява цвета и релефа, повишава количеството на серамиди, подобрява и възстановява липидната бариера.

2.Като втори слой нанесете течен, приличащ на водичка серум с високо съдържание на ниацинамид и витамин С. Плюс всички растителни екстракти, фокусирани върху противовъзпалителният ефект и лечебната себрегулация на кожата : женско биле, бял равнец, кора от бяла върба, хамамелис, арника, зелен чай, и т.н.

3.И накрая, като трети слой, флуид, който да запълни кожата с фосфолипиди и двата вида серамиди - 3 и 6, които притежават силно регенериращо въздействие върху кожата.

Резюме

Това е един полезен "сандвич", който е в състояние много деликатно да пилингува кожата като едновременно с това я възстановява, обновява и стяга. И всичко това се случва"нетравматично" и незабележимо.

 Важно е, не забравяте, че с тези сандвичи, можете да поглезите кожата си преди идването на силното лятно слънце, или през лятото да използвате пилингуващи серуми с фитинова киселина на която слънчевите лъчи не оказват влияние.

Бъдете здрави и красиви!

1 коментар:

  1. Бихте ли ни насочили към конкретни продукти,които съдържат тези съставки?

    ОтговорИзтриване