сряда, 14 юни 2017 г.

СРАВНЕНИЕ: АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ




Голяма част от времето си през пътуванията ми в последният месец посветих на това с жаден поглед да изучавам състава на   кремовете, които попадаха пред очите ми.Това е доста интересно чувство - наоколо купчини от бурканчета, а да направиш избор е много сложно  = ))

В този момент, се роди идеята да напиша статия в която може да се сравни козметичният състав от една категория. Планирам да направя няколко подбора за сравняване на шампоани и цялостна грижа за лице, тяло и коса, но ще започна с лятната - да сравним алое гел за лице.

Колкото и да е популярен алое вера гела за лице успях да го срещна в две немски марки:в бюджетната Alverde и по-сериозната Hildegard Braukmann.За пръв път чувам за този бренд от предградията на Хановър който се специализира върху билкова козметика.

АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ

 За сравнение, взех гел алое вера от популярни марки в iHerb, органичен гел Urtekram от Дания, Русикият Green Mama и професионалното средство Christina .

Urtekram Алое вера гел за лице
Dr. Mercola Натурално алое
Now Foods Гел алое
All Terrain Алое за кожа
Jason Natural Натурален  овлажняващ гел
Lily of the Desert 99% желе алое
Nature Republic омекотяващ гел алое
The Saem Jeju свежо алое
Holika Holika 99% гел алое
Christina Natural Aloe Vera Gel Натурален  алое вера гел
Грин Мама Гел за лице Алое Вера и лимон

Още на първият етап може да се различи истинското алое от оцветеното средство поглеждайки в бурканчето. Преди много години когато за пръв път се запознах с тази съставка бях обезкуражена - алое вела гелът изглеждаше като обикновена водичка с цвят на слама! От водата го отличаваше само цвета и киселият вкус  = )

Всъщност това е истинският алое вера гел който по същество представлява сгъстен няколко пъти сок! За да направят красив гел, производителите добавят сгъстители (ксантан, гуар, акрилати) и оцветяват със зелен оцветител.

Алое Вера има овлажняващи, успокояващи и регенериращи свойства. Гелът регенерира кожата след изгаряне и слънчеви бани, подхранва с необходимите аминокиселини, успокоява  след обезкосмяване. Използва се при лечение  на проблемна кожа, за чувствителен скалп и хидратиращи маски за коса.

През лятото  е и незаменимо средство след ухапване от комари и насекоми.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ТЕСТИРАНЕТО

Сравнявайки състава акцентирах главно върху консервантите, наличието на ароматизатори, акрилати и спорни ингридиенти които могат да предизвикат раздразнения на кожата, да увеличат нейната чувствителност или повишат пропускливоста и.

Ето и моите субективни оценки:

Според резултатите от сравнението, алое вера гел на Urtekram и Dr. Mercola  са най-добри. В състава има  естествени сгъстители и няма никакви спорни съставки.

Алое вера от Now Foods и All Terrain също не съдържат критични съставки, с изключение на карбомер и силикон. Бих използвала за тяло All Terrain  и да избера друго за лице.

В състава на Jason не ми хареса ментола (може да предизвика дразнене на кожата) и компонентите на ароматите, които са в списъка на алергенните вещества.

Алое от Lily Of Desert съдържа синтетичен хелатор EDTA, което увеличава пропускливостта на кожата към други съставки. В комбинация със слънчево изгаряне това не е най-добрата съставка.

В състава на гелът от  Natura Republic има алкохол, EDTA, PEG, и триетаноламин - това може да образува нитрозамини реагирайки с някои компоненти.

В гелът от The Saem Функцията на консервант изпълнява хлорфенезин. Това съединение принадлежи към групата на халогенните съединения и притежава  алергенен потенциал и може да бъде канцерогенно.

Алое вера от Holika Holika съдържа PEG (полиетилен гликол),което повишава пропускливостта на кожата и тя може да бъде заразена с диоксан, ако суровината е  първоначално с лошо качество.

Професионалната марка Christina  използва консерванта имидазолидинил урея. Това е производно на формалдехид , което освобождава формалдехид при определени обстоятелства, например при контакт с вода. В допълнение, производителите са  "забравили" да посочат багрилото в състава от бурканчето с Green гел.

При Green mama виждаме оцветител, ментол, PEG, триетаноламин,които могат да образуват канцерогенни нитрозамини.

Такова е днешното ми "Сравнение на козметика" и за пореден път ще повторя, че моята оценка е субективна и само говори за наличието на определени компоненти в състава.

Бъдете здрави и красиви! :)

1 коментар: