четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Азбука на съставките: DMAE . Как DMAE подмладява кожата и от къде се вземат слуховете за неговата коварност





 На козметичният пазар има съставки около които споровете не изчезват. Може би най-"противоречивият" компонент, неизменно набиращ максимум полярни мнения е диметиламиноетанолът, по-често известен като DMAE. Нахлувайки на пазара в началото на XXI век от самото начало предизвиква много разгорещени дискусии смисъла на които основно се свеждал до факта, че препаратите с DMAE са преспективни, но да се препоръчват за използване е твърде рано, защото работата на механизма не е бил ясен. Противоречиви данни са публикувани относно вредите и ползите от такива препарати. Държавните регулаторни органи обаче заявяват своята тежка дума и все пак решават да одобрят козметиката с DMAE. И накрая, тези средства се появяват в свободна продажба. На купувачите е обещано, че благодарение на използването им е възможно тургора на кожата значително да се подобри  и да се отърват от омразният птоз. Излишно е да се каже, че купувачите приемат новината с отворени обятия.

От къде се взе DMAE?

DMAE е естествено вещество, което е предшественик на невротрансмитера ацетилхолин. Диметиламиноетанолът е в състояние да стимулира синтеза на фосфатидилхолин, важен елемент от клетъчните мембрани. Първият предвестник на бъдещия успех е било проучването от 1973 г., което показва увеличаване на продължителността на живота при мишки и плодни мухи, които са получили DMAE. Малко по-късно DMAE се използва като хранителна добавка за спортисти. Препарата помага за увеличаване на физическата издръжливост и за подобряването на паметта. Наблюдавайки спортистите, които приемат добавката, учените забелязват страничен ефект като подмладяване на кожата. Следват последващи експерименти върху мишки и започва победоносното пътуване на диметиламиноетанола към козметичната индустрия.

Ефектът е "на лице"





Значителен принос за изследването на ефекта на DMAE върху кожата е направен от професора в медицинския институт в Йелс, Никълъс Перикон и изследователския център Джонсън и Джонсън.

Трябва да кажа, че Перикон е направил първите си проучвания само върху 17 жени, въпреки че тези резултати и красиви снимки все още често се използват за илюстрация на ефекта от "лифтинга в бурканче" за каквото е провъзгласено ДМАЕ. По-нататъшните изследвания на Перикон потвърждават предишните резултати, но нещо не се получава и в крайна сметка  не са били приети от научния свят.

Въпреки това, слепите рандомизирани опити на 200 доброволци от Джонсън и Джонсън през 2002 г. преобръщат ситуацията оставяйки много скептици  изненадани.

При използване на кремове с 3% DMAE в продължение на 12 седмици всички доброволци значително подобряват еластичността на кожата си, намаляват признаците на птоза, торбичките под очите, бръчките по челото и устните и, което е важно, не са наблюдавани странични ефекти.

Лъжовна тревога

Всичко би било прекрасно, ако през 2007 г. резултатите от изследванията на д-р Морисет от Квебек не бяха публикувани. Прилагайки 3% DMAE върху ушите на заек, той отбелязва ефект на вакуолизация, т.е. оток в клетката (около ядрото), което е признак за  увреждане и бърза смърт.

Научният свят се оживява, но скоро откриват недостатъци в проучването. Оказва се, че върху нежните уши на зайците са нанасяли   алкохолна форма на DMAE (докато в козметиката се използва сол на DMAE), рН на препаратите бил алкален  (докато в козметиката рН на  DMAE е близка до рН 5.5), били са изследвани само  горните слоеве на кожата (докато DMAE е известен с работата си с фибробластите). Освен това кожата от вътрешната страна на ушите на заека е много по-чувствителна от кожата на лицето на човека и всъщност изобщо не е имало никаква вакуолизация, а учените просто са предположили това.

Независимо от това, във въздуха започва да кръжи въпросът: дали DMAE причинява увреждане на клетките и ако това е така, дали увреждането ще бъде необратимо.Оставяме отговора на съвестта на изследователите, а за практическа употреба трябва да знаете следното: основното е да не използвате алкохолни и алкални форми на DMAE.Добрата новина е, че няма да можете да намерите тези форми в козметичните продукти. Така че търсете етикет с DMAE Bitartrate  3% (това е онази сол с неутрално рН) и всичко ще бъде наред.


Процесът на подмладяване

Според една от хипотезите за стареене, клетъчните мембрани постепенно губят способността си да отстраняват повредените компоненти, които се натрупват в цитоплазмата. Това се дължи отчасти на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. В резултат на натрупването на "шлаки" в клетката растежът й се забавя, което от своя страна ускорява процеса на стареене.

Какво прави DMAE? Ускорява синтеза на холини, от които се изгражда клетъчната мембрана и участва в извличането на клетъчни "отломки", в резултат на което мембраната се възстановява и стареенето се забавя.

Въпреки това, точният механизъм на подмладяващия ефект на DMAE досега не е ясен.Официалната версия казва, че това вещество ускорява зреенето на стволовите клетки, които се превръщат в млади фибробласти и произвеждат повече колаген, еластин и хиалуронова киселина.В допълнение, диметиламиноетанолът разширява съдовете на микроциркуларния слой, което води до задържане на вода в дермата. Благодарение на задържането на водата,релефът на кожата  бързо се изглажда - в това е вълшебният лифтинг на DMAE.

***

Що се отнася до ужасните истории в интернет за токсичността на този или онзи компонент, много често те са силно преувеличени. В крайна сметка, всяко вещество може да стане смъртоносно при определени условия: например, ако фибробластите се поставят в хранителна среда и към тях се добавят високи дози витамин С, клетките просто ще загинат.

При създаването на козметика разработчика взема предвид всички рискове като внимателно регулира нивото на рН, дозировката и процесите на доставяне в кожата. Следователно "разобличаващите" проучвания върху мишки, морски свинчета, зайци, изкуствена кожа и особено в епруветки не бива да се приемат сериозно.

За да се намали напрежението на мускулите на лицето, аз не препоръчвам инжекции с ботокс (казвала съм това много пъти), във връзка с ужасната трансформация на кожата( буквално в кожа на "стара жена" ), което се случва когато в рамките на 7 години ежегодно се инжектира ботокс, но силно препоръчвам козметика с  ботокс - заменители, които са абсолютно безвредни макар и по-малко ефективни. Но ако се сравни красива и добре поддържана възрастна кожа с кожа, която известно време е била опъвана, а после рязко се е превърнала в кожа на 70-80 годишна жена на възраст 45-50 г., то моят избор еднозначно е само за натурални ботокс-заменители в козметиката.

От мен: Пептиден серум


Съдържа:

• Хиалуронова киселина
• пептид-мускулен релаксант Argirellin
• DMAE Bitartrate
• хидролизиран колаген и еластин
• сквален
• пептиди на соя и оризов протеин
• алантоин (успокоява кожата, отстранява възможните възпаления)
• оксидоредуктаза
• витамин С

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар