сряда, 28 февруари 2018 г.

Хормонална козметика: да купувате или не? Какви компоненти се съдържат в "кремовете с хормони" и дали си струва да се страхувате от странични ефекти?




Днес хормоналните лекарства стават все по-популярни. Жените уверено приемат хапчета с тестостерон, естроген и прогестерон за "добра фигура, кожа и коса" и удължаване на активните години от живота.И дори тези, които не смеят да пият хормонални хапчета се заглеждат в  така наречената  "Козметика с хормони".

Но дали"хормоналният крем" ще бъде по-ефективен от таблетките? И дали внезапно от него ще има странични ефекти като поява на нежелано окосмяване, пигментация и, разбира се, онкологични заболявания ? И може би нанасянето хормони върху кожата е просто безполезно? Нека да разберем.

Първите хормонални кремове

 Днес "хормоналната козметика" изглежда като нещо ново и може би ще бъдете изненадани да научите, че в действителност хормоните се използват в козметичната индустрия повече от 80 години.

Опитите за въвеждане на хормоно-подобни вещества в козметиката (като правило това са били секрети от жлезите на костенурки, гущери и риба) са правени многократно през първата половина на 20-ти век, но е било изключително трудно да се извлекат такива съставки, така че такива средства са били достъпни само за елита.

Въпреки това в края на 1931 г. Хелена Рубинщайн (създателят на марката Helena Rubinstein) обявява ново достъпно средство за лечение на бръчки, сухота, неравен тон на кожата и други проблеми.

Биологичните кремове, наречени Hommone Twin Youths макар, че не съдържат хормони в обичайния смисъл на думата (основният компонент на крема е холестерол), въпреки това предизвикват необратима реакция на масовото проникване на хормонални вещества в козметичния свят.

Началото на производството на "истинска" хормонална козметика било поставено от все същата Хелън Рубинщайн. Още през 1942 г. се появява първият крем, съдържащ смес от всички познати хормони - естрон и естрадиол  и след като се е появява взривява пазара. Жените се биели в моловете за любимите буркани, защото ефектът от тях бил зашеметяващ.

По-късно, в средата на 50-те години на миналия век се появвява проучване, което ясно демонстрира подмладяващия ефект на естрогените. Жените, които са се инжектирали с естроген, отбелязват забележимо подобрение на външния вид на кожата на гърба, ръцете, деколтето и гърдите, особено при жени на възраст.
Така че в началото на 60-те години много марки, вече включват във формулата на продукта си истински  естрогени (естрон, естрадиол и естриол), а не сухи животински жлези. Продукцията е пусната в поток, суровините са урина на бременни кобили (това не звучи много хубаво, но това е дреболия в сравнение с възможността да се върне стегнатият бюст и очертанието на овала на на лицето!). По това време "естествените естрогени" се считали за по-ефективни от синтетичните, което по-късно се опровергава.

Забраната на хормоните

За известно време законодателните органи "не засягат" хормоналната козметика особено, тъй като нямало странични ефекти от нея. Но всички добри неща свършват.

Представителите на американската FDA (САЩ през тези години са имали най-ясно структурираното законодателство, освен това са снабдявали  с козметика по-голямата част от Европа) в известна степен са се притеснявали, че концентрацията на хормони в кремовете започва да се конкурира с концентрацията на рецептурните лекарства и призоват за ограничаване на дозата естроген до 10 000 IU за унция. Всички средства, които не отговарят на стандарта  били незабавно спрени от продажба.

Производителите спешно започват да търсят нови ефективни комбинации, а в началото на 60-те години излиза първият крем с 5 mg прогестерон и 10 000 IU естрогени, а  към средата на 60-те години на миналия век се появява прегененоцетатът, предшественикът на хормона прегенелон.

По-късно през 70-те и 80-те години изследванията върху влиянието на хормоните върху тялото достигат ново ниво на разбиране: думата си казват дългосрочните наблюдения върху жените, които са засегнати от приема на контрацептиви. Всички започват да говорят за страничните явления - от наддаване на тегло до онкология, - хората започват да се отдръпват от "хормоните" във всичките им варианти.

В резултат на това, съгласно Козметичната директива на ЕИО (сега ЕС), приета през 1976 г., производителите са задължени да произвеждат козметични продукти, които биха работили само в горните слоеве на епидермиса и не съдържат фармацевтични препарати (към които са били отнесени хормоните).

Растителната алтернатива



Пред производителите се изправя въпросът как да се запази "хормоналният ефект" без хормони. И тук дългите изследвания на 20-те години на миналия век са били много полезни показвайки, че екстрактът от цветовете на върбата има естрогено-подобен ефект. По-късно стават известни много повече такива растения. Днес са най-популярни: детелина, соя, броколи, ечемик, азиатското растения пуерия мирифика, грозде и хмел.

Разбира се, в растенията няма хормони, но има вещества, които играят ролята на сигнализиращи молекули в човешкото тяло: те могат да се свързват с естрогенните рецептори, което води до тяхното активиране или блокиране. Тези вещества се наричат фитоестрогени. Всъщност кремовете с фитоестрогени се наричат днес "хормонални"въпреки че, както вече разбрахте, това  не отразява действителността.

Фитоестрогените не са стероиди, те не са в състояние напълно да запълнят контакта на рецептора, така че тяхното действие е стотици пъти по-слабо, отколкото например същия естрадиол. Стратегията за "бавно върви, далеч ще стигнеш" дава плодовете си, особено за тези, които се занимават с профилактика за влизане в менопауза.

Подобна растителна козметика оказва много лек ефект, така че чудотворна трансформация, подобна на получената от нашите баби, които са използвали истински хормонални кремове, няма да видите и от дълбоките бръчки, птоза или пигментацията, фитоестрогените няма да ви отърват. Но за това пък те не влизат в кръвообращението и не дават системни ефекти.

А с редовното използване на фитоестрогенни кремове се наблюдава значително подобрение в качеството на кожата, повишава се нивото на хидратация, увеличава се плътността и еластичността на кожата, порите стават по-тесни, подобрява се цвета на лицето, хиперкератозата намалява, кожата става отново мека и гладка. 

Накратко, модерната "хормонална козметика" е достойна за внимание и като минимум за опознаване и изпробване на ефекта върху себе си.

От мен: Серум за преструктуриране на кожата



Продукта е йонизиран аквасерум за бързо стягане и възстановяване на уморена атонична кожа с намалена естрогенна активност. Съдържа соеви изофлавони и ресвератрол. Има силно анти-ейдж и антиоксидантно действие, предпазва ДНК клетките, стимулира производството на хиалуронова киселина, синтеза на колаген и еластин, предпазва от разграждането на колагена, преструктурира кожата.Използва се като интензивно лечение.

  Бъдете здрави и красиви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар