четвъртък, 26 април 2018 г.

Как дефицитът на витамин Д е свързан със стареенето на кожата?



 

Защо отварям такава тема? Дали в пролетния ви витаминен комплекс дозата от 1000 IU единици витамин D,
е опасна концентрация на витамин D?

Хайде заедно да разберем!

Какво знаем за витамин Д, освен това, че предизвиква рахит при "северните деца"  🙂

По принцип витамин D се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи, ако не навлиза в тялото с храна или специални добавки.Неговият метаболизъм започва в епидермиса от 7-дехидрохолестерол (вещество, което се намира постоянно в кожата).С помощта на слънчевите лъчи от него в кожата се образува холекалциферол (витамин D3) - хормонално активна форма на витамин D, която се транспортира до различни органи.

Витамин D, идващ от храната, е идентичен с холекалциферола образуван в кожата, с изключение на замяната на един или два атома в молекулата, което не оказва влияние върху неговата функционалност за организма.

Но.

Именно общият процес на стареене на кожата води до намаляване на способността за синтезиране на витамин D с помощта на слънчевите лъчи! С течение на годините процесът на синтез пада с 75%.


И тогава, след 37-40 години става изключително важно "да се получи" витамин D от "външни източници", необходими за по-млада кожа.

 Каква е ползата от витамин D за кожата?

Оптималното ниво на витамин D в кожата:

♥ Помага да увеличи своята еластичност
♥ стимулира производството на колаген
♥ укрепва здравия "блясък" на кожата
♥ намалява дълбочината на бръчките и фините линии
♥ намалява тъмните петна от пигментацията
♥ има благоприятен ефект върху подобряването на ситуацията с кожни заболявания като псориазис, екзема и акне

Как влияе витамин D върху красотата на кожата ни?

Има способността да регулира гените и молекулите на кожата, участващи в имунният отговор на възпалителния процес.

Сега ще обясня тази сложна сентенция по-просто))).

Вече е научно доказано, че хроничното възпаление е причина за преждевременното стареене на кожата.

⇒ Хроничното възпаление в организма може да бъде реакция на екологичен и психоемоционален стрес, постоянна физическа и емоционална умора, тютюнопушене, мръсен градски въздух, неправилни схеми за грижа за кожата, както и вредни консерванти в козметиката, различни алергени и дразнители, плюс УФ-излъчването (което между другото изглежда е необходимо за изработването на витамин D, но в същото време катастрофално вредно засяга младостта и красотата на кожата ...).

⇒ Хроничното възпаление може да продължи от няколко седмици до няколко години. Това не означава непременно, че ще започне с някаква инфекция на кожата! И също така не е необходимо да забележите, че това се случва и ускорява стареенето на кожата.

Причината за хроничното възпаление може да бъде и отслабването и стареенето на имунната система.

И така, как хроничното възпалително действие води до преждевременно стареене на кожата?

Това до голяма степен се дължи на матриксните металопротеинази (ММР), ензимите, свързани с възпалителните реакции на организма. ММР са протеолитични ендопептидази, които разграждат кожните протеини на фрагменти, ускорявайки тяхното унищожаване. Кожните протеини са нашият любим колаген и еластин.

Защо металопротеиназите разрушават колагена?

Това е необходима възстановителна реакция за увреждане на кожата след травма. Процесът на създаване и унищожаване на колаген е фундаментален  за организма така, че кожата ни да е здрава и еластична за възможно най-дълго време. Този процес трябва да бъде пропорционален във времето: т.е. създаването на млад колаген не трябва да бъде по-дълго от процеса на унищожаване от металопротеиназите на стария и обратно.

След като кожата е повредена поради изгаряния или други наранявания, възпалителният процес и имунният отговор започват да стимулират ускореното разграждане на старата, повредена кожа и белезите, както и образуването на нова, млада и "розова" кожа. * Спомняме си нашите изгаряния*.

Но.

При възникване на хроничен възпалителен процес в кожата според гореописаните причини металопротеиназите "механично", поради постоянната "работа" на имунитета, разрушават и разрушават протеините от колаген и еластин ... Това води до видимо стареене на кожата, изразено чрез мрежа от фини бръчки и линии на лицето , отпусната кожа и обща атрофия на тъканите.


Между другото! Продължителното акне е причина за преждевременно стареене на кожата. Често пиша за това в различни постове. В кожата има постоянен хроничен възпалителен процес и всички имунни ензими активно работят върху разцепването и използването на важни протеини на младостта. И затова отново напомням: първо лекуваме акнето и едва след това започваме да използваме антиейдж продукти. Момичетата, нашата нещастна кожа с акне остарява, уви, по-бързо и борбата срещу акнето трябва да бъде на преден план.


Важно заключение: предотвратяването и спирането на хроничното възпаление трябва да бъде основната стратегия в грижата за кожата, за да се противодейства на нейното ускорено и явно стареене.

За това трябва задължително и ежедневно да приемаме антиоксидантни витамини в човешки дози, да спазваме правилна диета и да използваме компетентна козметика.


И тъй като именно витамин D регулира действието на гените и молекулите в имунния отговор към възпалителния процес, дефицитът на витамин D увеличава отрицателния ефект на възпалението върху кожата, подобрявайки разрушителния ефект на металопротеиназите върху колагена.


Активният витамин D стимулира някои важни фактори за потискане на възпалителните процеси в кожата.

Витамин D регулира обновяването на кожата.

Какво се случва в процеса на обновяване на кожата?



-С мъртвите и ексфолирали клетки, токсини, соли и жлъч излизат от кожата
-През здрава кожа със силна липидна бариера (рогов слой) бактериите не проникват
-Кожата изглежда свежа и по-бистра

Важно е да знаете!

Подновяването на кожните клетки до 25-годишна възраст е за около 28 дни (от раждането на нова кератиноцитна клетка до ексфолирането на мъртвия корнеоцит).
След 25 години подновяването на кожата се забавя и до 40-годишна възраст достига около 40 дни приблизително. И след 50 години, обновяването на кожата се случва средно за 60 дни и повече ...


По какви причини обновяването на кожата се забавя?

-хронологично остаряване
-фотостареене (ефекта от UV лъчите върху кожата)
-липса на определени витамини, включително и витамин D
-липса на естроген в тялото (менопауза или други причини)
-повишено съдържание на мазнини или суха кожа
-хронични възпалителни заболявания

Много важен момент за онези,които са "след 30")))). Подновяването на епидермичните клетки се разтяга във времето в сравнение с кожата до 25 години.

⇒ Витамин D регулира работата на епидермалния растежен фактор и други молекули, участващи в разделянето на кожните клетки и е   необходимият витамин,който регулира и нормализира времето за обновяването на кожата, скоростта на образуване на кератиноцити и навременното им "развитие" за подмладяване на нейната повърхност.

Ето защо дефицитът на витамин D трябва редовно да се допълва, за да поддържа здравословен и красив външен вид на кожата ни!

Витамин D е пълноправен антиоксидант.


Искам да кажа, че витамин D не по-зле ( ако погледнете един куп проучвания дори по-добре) от витамин Е намалява липидната пероксидация в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи и предпазва клетъчните мембрани на кожата от унищожение.

Витамин Д е необходим за кожа С АКНЕ

Витамин D помага да се победи акне заедно с други витамини!

Той активира специални гени, кодиращи антимикробните рецептори. А също така, което е много важно да се знае, активира производството на антимикробния пептид кателицидин, с който кожата с акне побеждава тази инфекция и ускорява нейното заздравяване, стимулирайки ангиогенезата.

Дозировка на витамин D

⇒ За възрастен, който ежедневно живее на слънце, дозата от витамин D  е 400 IU на ден.

Но при различна картина като:

• природен климат с няколко слънчеви дни
• високо замърсяване на въздуха
• наличие на акне и съответно постоянна защита от пряко излагане на кожата на слънчевите лъчи
• хора на възраст не позволяваща да прекарват достатъчно време на слънце
⇒ В този случай дневната доза на витамин D е от 2000 до 4000 IU

Важно! Излишъкът от витамин D, особено ако тялото НЯМА достатъчно МАГНЕЗИЙ, може да създаде условия за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Ето защо, препоръчвам приема на витамин D да бъде не поотделно, а в добър витаминен комплекс, балансиран с магнезий и при което приемът на витамин D не е опасен, а напротив, е изключително полезен за красива и здрава кожа!


 Бъдете здрави и красиви!


1 коментар:

  1. Здравейте !
    Чудесна статия ; научих доста неща .
    Много благодаря че поднасяте иформацията на достъпен език .
    Моля да ми препоръчате добър и действащ витаминен комплекс от витамин Д и магнезий.
    Предварително благодаря
    Поздрави Диана

    ОтговорИзтриване