неделя, 29 април 2018 г.

Как хроничното възпаление уврежда кожата? Учените са намерили ключовият фактор за стареенето. Може ли козметиката да се справи с него?




Вече знаем, че възрастната кожа става по-суха и по-тънка, в нея няма достатъчно колаген, появяват се бръчки и птози. В отговор купуваме кремове с киселини и колаген, антиоксиданти и растежни фактори.

Малцина от потребителите обаче разбират, че всичко това е само борба с последствията. Междувременно учените "разбраха" основната причина за стареенето на кожата. Виновно за всичко е възпалението. И с него можем да се борим директно.

Механизма на хроничното възпаление в кожата

 В много случаи "възпалението на кожата" е свързано с възпаление на раната (например след епилация или екструзия на акне), т.е. веригата на "увреждане - проникване на бактерии - унищожаване на бактерии - зарастване на рани".


В действителност възпалителен отговор могат  да предизвикат не само вируси и микроби, съчетани с механични увреждания, но също и всякакви вещества или външни влияния, по-специално възпалението може да бъде отговор на имунната система. Именно борбата на имунната система с възпалението води до хронично възпаление и по-нататъшно увреждане на тъканите.

Има два механизма на имунната защита: първият е, когато вродената имунна система се бори с макрофагите клетки (които поглъщат врага), а вторият - когато адаптивната имунна система хвърля Т-клетките и В-клетките в битка (те решават кой е врагът и кой не е).

Всички "защитни" клетки произвеждат огромно количество антитела и цитокини, както и транскрипционни фактори, предизвикващи "отбранителни" реакции.Част от Т-клетките  дегенерират до реактивни кислородни видове (възниква оксидативен стрес), докато другата част стимулира дългосрочен имунитет, стимулиращ узряването на В-клетките.

В същото време се наблюдава освобождаване на мастоцити (про-възпалителни интерлевкини, хистамин, растежни фактори и др.). Ситуацията е обвързана: колкото по-възпалителни са медиаторите, толкова по-силна е системата, която се опитва да ги гаси и отново се появяват "странични" медиатори. Така се образува хроничното възпаление.

Имунният отговор  и стареенето на кожата


Днес учените описват процеса на стареене като процес на продължително възпаление, свързано с имунния отговор. И въпреки че тъканта не е напълно унищожена, възпалението я променя, така че тя да функционира по-малко ефективно.

Възпалението води до каскада от реакции, в резултат на което митохондриите са изчерпани, започва дисбалансът на мастни киселини, разрушаването и калцирането на съдовете, развитието на оксидативен стрес. В резултат на това се получават забавени процеси на възстановяване, сухота, дразнене, отпуснатост, бръчки и други "наслади" на стареенето.

Във възрастната кожа се наблюдава повишена активност на възпалителните медиатори: транскрипционните фактори NF-кВ, интерлевкин 1, интерлевкин 6. Производителите на козметика започнаха да мислят как да я неутрализират и нещо им се получава.


Профилактика на възпалението


Когато избирате подмладяващ крем, обръщайте внимание не само на вещества, които стимулират производството на колаген, еластин и др., Но и на компоненти, които намаляват броя на възпалителните цитокини и други вредни фактори.

Екстракт от къпина, екстракт от смрадлика, екстракт от пиретрум, екстракт от индийският корен пунарнава и комплекси, съдържащи медни и цинкови компоненти, се признават за добри инхибитори на NF-кВ.

Инхибитори на провъзпалителни интерлевкини са също - екстракт от цвета на черен бъз,пептиден ацетил тетрапептид-2, екстракт от магнолия, масло от черен кимион, екстракт от мента.

Въпреки това, един крем за спиране на хроничното възпаление не е достатъчен.

Учените препоръчват:

1.Намалете броя на дневните консумирани калории с 10-20% с възрастта, намалете консумацията на захар и пържени храни, които са богати на гликационни продукти. Тези мерки намаляват броя на провъзпалителните интерлевкини в кръвта.

2. Започнете да приемате добавки и витамини. Най-ефективните витамини - Е, С, D. Също така, противовъзпалително действие ще окажат - куркумин, алфа-липоева киселина, карнозин, коензим, бета-глюкан, бенфотиамин и пиридоксамин, омега-киселини.

3.Физически упражнения. Не става дума дори за ходене във фитнес зала, а за ходене на няколко километра на ден (4-8) и елементарни упражнения с гири 5-7 кг 3 пъти седмично.

Както можете да видите, хроничното възпаление е нещо, с което е желателно да се борим напълно реалистично. Има четири основни начина за това: диета, хранителни добавки, физическа активност и, разбира се, правилните козметични продукти.

Бъдете здрави и красиви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар