петък, 27 април 2018 г.

Козметиката като защита от лошата екология. Средствата Antipollution (за предпазване от замърсяване) предпазват младостта на кожата по-добре от антиоксидантите и UV филтрите. Как да ги получим и какво да търсим на етикета?



Изглежда, че всички вече знаят: ако искате кожата да остане млада и здрава предпазвайте я от ултравиолетова радиация. Но сега се оказа, че защитата от слънцето не е достатъчна. В съвременния свят набира популярност тренда antipollution за спасяване на кожата от околната среда като цяло.

Както обикновено се случва на новото направление отначало никой не обръщал внимание смятайки го за поредната глезотийка и уловка, но когато за работа се хващат Clarins и La Roche-Posay —  съзнанието на градското население се преобръща и хората внезапно се замислят за това как въздуха, който дишат в мегаполюсите влияе на кожата.

От какво защитава козметиката аntipollution

Antipollution — е продукт,чието действие е насочено към пренасочване или предотвратяване на отрицателното въздействие на замърсяването от околната среда. Има няколко вида агресори:

 - твърди частици във въздуха. Според последните данни те могат да активират арил-въглеводородни рецептори в организма. Това на свой ред предизвиква експресията на гени, отговорни за преждевременното стареене и образуването на пигментни петна. Учените са открили, че такива частици причиняват оксидативен стрес и секреция на провъзпалителни цитокини. След това се активират  матричните металопротеинази, които конвертират колагена в желе.

- дим и газове. Според изследванията на немски учени, те са причина за появата на кожата на лентиго (пигментация), особено при жени на възраст над 50 години.

В допълнение, както замърсяващите частици, така и газовете и димът се установяват върху косата, дразнят скалпа. В резултат на това възниква възпалителен процес, който може да доведе до загуба на коса.

Защитни компоненти

Съществуват два метода за защита:

 - възстановяване чрез презареждане на кожата с антиоксиданти;
 - безтегловен "воал" от биофилми, който защитава кожата от агресията на околната среда, като приема удара върху себе си.

За по-голяма ефективност разработчиците често комбинират тези методи. Днес на пазара се появяват нови екстракти и комплекси, които се справят със защитата и възпалението много по-добре от витамините C и E и UV филтрите, които са ни добре познати. Ето някои от тях,на които си заслужава да обърнете внимание:

Чиа. Chia Oil Seal (на етикета). Установено е, че маслото от семената на чиа има антиоксидантни свойства и ефективно предпазва кожата от свободните радикали и оксидативният стрес. Древните цивилизации на инките и маите в Южна Америка са знаели за ползите от чиа и през вековете са я използвали като "свещена храна" в ритуали за натрупване на сила и изцеление. Семената на чиа съдържат голям брой хранителни вещества, включително фитостероли, флавоноиди, фенолни киселини и токофероли. Всичко това дава не само антиоксидантна активност, но и противовъзпалително действие, помага за възстановяване на защитната бариера на кожата и овлажнява горните и слоеве.

Екстракт от Tremella Fuciformis (гъбите Сребърни ушички). Вискозният гел, на базата на глюкуроноксиломанган, извлечен от гъбичките полизахарид, е биофилм. Защитава кожата и косата от околната среда, образувайки мек, безтегловен хидратиращ филм. Отличният хидратиращ ефект и задържането на влагата са особено полезни за косата през лятото, когато прахът, вятърът и слънцето ги правят сухи, крехки и безжизнени. Биологично активното вещество на гъбата може да се нарече естествена алтернатива на хиалуроновата киселина с високо молекулно тегло. Потърсете го в козметичните марки Kanebo, La Prairie и SK II
.http://lovejoy-bg.blogspot.bg/2016/11/tremella-fuciformis.html

Хелатиращи комплекси. Акрилова киселина / акриламидометилпропан сулфонова киселина Съполимер (и) Диметилметоксихроманол. Има сложни комплекси за защита от замърсяване: съчетават полимер, хелатообразуващ агент и антиоксидант. Полимерът свързва токсичните метали на кожата с хелати, предотвратявайки тяхното проникване вътре и с помощта на антиоксидант потиска появата на оксидативен стрес. Това предотвратява натрупването на замърсители в епидермиса и в същото време кожата е пълна с антиоксиданти. Можете да намерите тази съставка в козметичните марки Lumene, Verso, Azelique.

Екстракт от африканска лайка.Graveolens flower/fruit/leaf/stem extract. Тази чудесна лайка расте само в сухи райони, например в пустинята Сахара. Екстрактът помага за защита на клетките от оксидативен стрес, причинени от замърсяване на въздуха и чрез намаляване на генната експресия води до секрецията на провъзпалителни цитокини, т. е. спира възпалителният процес лежащ в основата на стареенето. Също така екстрактът предпазва клетките от смърт чрез стимулиране на защитните цитохроми. Можете да намерите този агент в козметиката HydroPeptide.

Екстракт от Шандра. Екстракт от Marrubium vulgare (Блага трева, Пчелник ). В продължение на много години, този екстракт е бил  използван  за лечение на респираторни заболявания и подобряване на храносмилателната функция, сега се използва успешно в козметиката. Екстрактът предпазва кожата от проникването на замърсители и е в състояние да защити и да възстанови активността на автофагичната активност на кожните клетки т.е.процесът, чрез който клетките се пречистват от "боклука", като възстановява нормалния метаболизъм.Този компонент е особено обичан от френската марка Matis.


През последните няколко години на професионалният пазар за грижа за кожата ибухна бум за противовъзпалителни средства. Такива марки като Eminence, Decleor, Yon-Ka, Clarins, Guinot вече пуснаха своите линии. Много потребители все още ги третират с недоверие и скептицизъм, но е много трудно да се противопоставят на най-новите научни доказателства, които показват, че замърсяването на околната среда може да бъде много по-сериозен проблем, отколкото се смяташе досега. Тъй като с развитието на науката се развива и индустрията за грижа за кожата, несъмнено ще видим резултатите от стратегията за борба със замърсяването в близко бъдеще.В момента те вече са окуражаващи.

Бъдете здрави и красиви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар