вторник, 2 април 2013 г.

Био - ламиниране на косата в домашни условия - част 1-ва


 В последно  време терминът био-ламиниране на косата, стана много популярен. От рекламите обещават необикновени, плътни, здрави коси, благодарение на процедура, която  трябва да правиш веднъж на половин година.

Стана ми много интересно да  разбера тънкостите на този процес  и се отправих към салона, при майсторът, който работи с косата ми отдавна.   
Ето ви линк, където процедурата е описанна поетапно:  http://www.vestnikreklama.bg/bg/article.php?id=2516


 И добавям съставките ,   участващи в стъпките терапията:

• 1-а стъпка. - С активен серум на основа на    хидролизиран кератин и протеини ).    
• 2-а стъпка.- Шампоан  с витамини.   Активни компоненти: д-пантенол и витамин F. 
• 3-я стъпка. - Подхранващ и възстановяващ   комплекс.   Активи: витамини Е и РР, медени глюконати , цинк и калиев перманганат, масло от моринга и пшеничен протеин  . 
• 4-а стъпка.- Фиксиращ флуид (ламинант)  . Състои се от  комплекс силикони.

Като се „запознах” с материала”, напълно се отказах от ламиниране в салона.

Първо – смути ме това, че подхранващият състав се нанася за     30 минути. За това време молекулите на лечебните масла просто няма да проникнат в косата. Учените – трихолози вече доказаха, че за проникването на такова   масло, като кокос    (а това е най-проникващото масло), са нужни не по-малко от 14 часа.
  
Второ –след като се запознах със съставките, влизащи в шампоана и фиксатора на ламината, ми стана ясно, че те по нищо не се отличават от обикновените, качествени шампоани и  изплакващи балсами . И естествено си дойде въпроса: Има ли смисъл да плащам повече?

 В къщи разгледах в интернет, различните комплекси за ламиниране и те всички се различаваха само по широтата на вариациите си : гореща-студена фаза ( с преса или без), пяна или серум, подхранващо масло –до или хранително масло – после, при което първо нанасят едно средство за 10мин. И измиват, после другото и т.н. Всяко допълнително”развлечение”  от типа „намажи за 5 минути и изплакни” – е минус известна сума от портмонето ми ) 

Но нали е напълно разумно да направиш един запълващ косите състав, и да го нанесеш на косата за няколко часа ( а най-добре за цяла нощ), и тогава не трябва на всеки 5 минути да нанасяш различни състави ( в единия-протеин,  в другия –кератин, в третия –масло, в  петия-витамини) , още повече че всички тези вещества не успяват да се  усвоят от стъблото на косъма.

Но ние плащаме много пари, а после получаваме ефекта – плацебо и вярваме в него 

Отворих, „ тайниците” си и направих прекрасен състава за домашно ламиниране на косата. 

Продължението.....ще намерите утре)

Няма коментари:

Публикуване на коментар