понеделник, 8 април 2013 г.

Червило с аромат и цвят на розово дърво

      

      

   Пролетта се опитва да влезе в отворените врати,   очаквана от всеки...И все не влиза,..строполи се на прага.... 
 И само аз не чакам.. Защото е с мен. И в мен.   И във всичко наоколо – в аромата на шишенцата етерични масла и цъфналите дръвчета в парка, в прохладата на дъждовния балкон, в топлината и нежноста на Един Важен Човек, в интимноста на коприненият шал, в трогателните листенца на храста пред блока. И в моите безпричинни усмивки. 

 И така, двес ще си направя червило – с цвята на палисандър и аромат на розово дърво: 
 Първо подготвям празна опаковка от червило и любимата ми формичка от силикон.


Съставям и рецептата:
 - Карнаубски восък: 0.5 гр 
 - Оризов восък: 0.75 гр
 - Бял восък: 1 гр. 
 - HV BIO иглика: 1 мл
 - HV кайсия БИО: 5,5 мл 
- Шеа (карите(: 2.5 гр - BIO сок от цвекло: 12 капки 
- Цинков оксид: 0,45 г 
 - ЕТ розово дърво: 6 капки 
-Пигментен оцветител: 0.2 г 
 - Витамин Е: 1 капка 
  Оцветителят, който избирам е със 100% минерален произход.Това е козметичен перлен пигмент.Представлява фин прах, състои се от слюда, железен оксид и цвета му варира (при разреждане или концентриране) от медено червен до розов.


 Процедурата: Разтопявам восъка, маслото и растителните масла на водна баня, докато напълносе превърнат в еднородна смес.. Отстранявам от огъня и оставям да се охлади за няколко минути. Смилам в хаванче с цинковия оксид с няколко капки от маслената смес за да се получи гладка паста . Прибавям тази паста в маслената смес, разбърквам добре и прибавям останалите съставки.Бъркам енергично за да може цвета да се прояви.Докато цвета се изравнява, сместа се охлажда. За това я претоплям и получавам течност, която бързо наливам в силиконовата формичка. Ето, че пролетта зае мястото си и върху устните ми.Усмихнат ден и на вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар