неделя, 7 април 2013 г.

Aroma от Менди Афтел –съвременният алхимик





На улицата е студено, ...  вятърът дори  обрули лицето ми. Най-доброто време за чай с джинджифил: 
       примерно 500 мл мляко
       4 резенчета пресен джинджифил
       2 ч. л. захар
       2 с. л. чай (може да експериментирате със сортовете:   цейлонски черен, пресован Pu-erh,Dargeeling или Earl Grey)
Добавете любима книга, уютно одеалце на карета, и час – свободно време.Хубавото ви настроение – е гарантирано.
Натискам play. Днес е рожденният ден, на Били Холидей..В стаята ми Голямата Леди, пее

I'm A Fool To Want You

...http://www.youtube.com/watch?v=Xs9P-pfqF6Y
Да...за книгата:



Тази книга,  - е една от най-любимите ми. Често поглеждам в нея, в търсене на вдъхновение или просто разглеждам красивите фотографии.Написана е от жената, която ме вдъхнови сама да правя парфюми. Тя е основателката на направлението „натурална парфюмерия и се казва , Менди Афтел –съвременният алхимик..Книгата е в съавторство с шеф – готвача, Даниел Патерсън.На всяка страница се проследява връзката между ароматите в храната и ароматите в парфюмерията. И на мен ми харесват удивителните   съчетания, например, парфюма „Бял трюфел и червен портокал”...необикновено и загадъчно.
Aroma  не може да се купи вече   ( не е преиздавана) и за това за мен е особенно ценна, практически раритетна  Въпреки, че на   Амазон може да се намери от бивши притежатели.

. Книгата е на  на английски, но е написана много леко и за това всичко е разбираемо.Има много теоретична информация     (компоненти, аксесуари, техника), но и много вдъхновляващи рецепти за душата – парфюми, ароматични масла за вана,   чай и много други.Разгледани са  практически  30 ароматни компонента, сред които –редки,   например, абсолют от бели гъби, трюфелно масло, розов пипер.


И накрая, една много лесна рецепта – Сос от щоколад и кафе.Той съчетава два класически аромата – кафе и горчив шоколад.Може да заливате с него шоколадов или ванилов сладолед, да го използвате за кексове или като добавка към бисквитки. .

Резюме: ако етеричните масла и натуралната парфюмерия  са ви интересни, то книгата би била интересен и вдъхновяващ подарък за самите вас.Качествена хартия, много   фотографии, лек изказ.Всички рецепти са достатъчно лесни, но в същото време – необичайни  и интересни.Много редки, ароматни съставки.Ако не намерите от къде да ги купите, в края на книгата, Менди е оставила списък с магазини.
А за Менди, като мое ВДЪХНОВЕНИЕ, ще разкажа с много любов, в следващите дни...

Няма коментари:

Публикуване на коментар