вторник, 12 март 2013 г.

Мастер клас

EnJoy The Sound Hire:http://www.divshare.com/download/16961113-20c

За приготвяне на професионален крем в домашни условия



Първо си измислям и изчислявам състава на рецептата на крема. После приготвям и стерилизирам съдовете за приготвяне и съхраняване, инструментите и ингридиентите.   





  

Рецептата на моят крем:

Нощен крем с   АНА-киселини 

МФ (20%):
масло- баобаб - 3%
масло -роза москета -3%
масло- сасанква - 3%
инфуз от  моркови  в жожоба -2%
масло - манго - 2%
масло-  шеа - 1%
емулгатор оливет - 6%

ВФ(62%)
розова вода - 42%
хидрозол от лавандула -21%
яблълкова   киселина -0,2%
млечна киселина -0,2%
лимонена киселина-0,1%

АФ(18%)
хиалуронова киселина- 0,5%
копринени пептиди-1%
манго - пудра - 5%
екстракт от ирисПГ -3%
аллантоин - 0,5%
Д-пантенол -2%
витамин Е - 1%
витамин А - 0,5%

консервант (ФС) -1%
Етерични  масла  : морков-4 кап, гераниум -4 кап,  пачули -4 кап, хвойна -3 кап - 2% 

От водната фаза, отмерваме часта, която ще нагряваме. 














В нея разтваряме ябълковата, млечната и лимоновата киселина, които предварително сме изтеглили.  (в случая, те са прахообразни)


 и добре разбъркваме във водата.

Приготвяме и изтегляме твърдите масла: 

и добавяме течните масла и емулгатора.
Поставяме двете фази на водна баня.
Нагряваме докато емулгатора и твърдите масла се разтопят(сместта става прозрачна).
 Сваляме двате фази от банята и бързо разбъркваме.Може да се прибави ВФ в МФ или обратно.Аз особенна разлика не забелязвам, всеки може да го прави както иска.  
Разбиваме сместа с мини-миксер, като поставяме сместа в съд със студена вода- така крема се сгъстява по-бързо. 
Пояснявам - емулсията при хомогенизирането си, често е течна.Окончателната си консистенция, кремът придобива  след  24 часа. За това е добре, докато го разбивате,  да го  охлаждате. 






Ето и готовата смес и чашката с активната фаза ( нали не забравихте, че вече я приготвихме?)


Вливаме активната фаза в поизстиналият крем (не повече от 40 градуса)
Прибавяме останалите активи, етерични масла и консерванти.

Измерваме киселинното съдържание на крема.Както се вижда, тя е нормална -около 4. Допълнителни изчисления не са нужни.Значи, че киселините ще работят добре в крема. Ако киселиноста е повече от 4, е нужно добавянето на капки  разтвор от  лимонена киселина или лимонов сок до постигане на необходимата киселинност. 



Ето и готовият крем ..ухае на моркови и гора. :))















3 коментара:

  1. От къде да си набавим хиалуронова киселина, копринени пептиди, аллантоин, Д-пантенол? Какво означава консервант /ФС/?
    Поздрави за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Галя! За съжаление, в България е почти невъзможно да си купиш активни съставки...Аз ги купувам от различни, специализирани интернет - магазини. Надявам се скоро и в България да има такъв, т.к.доставката излиза по-скъпа от самото изделие.Консервант-ФС, означава-фаза С...т.е.-добавя се в третата фаза (A -МФ-или маслена фаза, ,B - ВФ-водна фаза и ,C - АФ -активна фаза) от процеса на "готвене".Много БлагоДаря! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Не очаквах много по-различен отговор, въпреки, че се надявах тайничко все пак да греша :)

    ОтговорИзтриване