За приготвяне на професионален крем в домашни условия
Първо си измислям и изчислявам състава на рецептата на крема. После приготвям и стерилизирам съдовете за приготвяне и съхраняване, инструментите и ингридиентите.
Рецептата на моят крем:
Нощен крем с АНА-киселини
МФ (20%):
масло- баобаб - 3%
масло -роза москета -3%
масло- сасанква - 3%
инфуз от моркови в жожоба -2%
масло - манго - 2%
масло- шеа - 1%
емулгатор оливет - 6%
ВФ(62%)
розова вода - 42%
хидрозол от лавандула -21%
яблълкова киселина -0,2%
млечна киселина -0,2%
лимонена киселина-0,1%
АФ(18%)
хиалуронова киселина- 0,5%
копринени пептиди-1%
манго - пудра - 5%
екстракт от ирисПГ -3%
аллантоин - 0,5%
Д-пантенол -2%
витамин Е - 1%
витамин А - 0,5%
консервант (ФС) -1%
Етерични масла : морков-4 кап, гераниум -4 кап, пачули -4 кап, хвойна -3 кап - 2%
От водната фаза, отмерваме часта, която ще нагряваме.
В нея разтваряме ябълковата, млечната и лимоновата киселина, които предварително сме изтеглили. (в случая, те са прахообразни)
и добре разбъркваме във водата.
Приготвяме и изтегляме твърдите масла:
Приготвяме и изтегляме твърдите масла:
и добавяме течните масла и емулгатора.
Поставяме двете фази на водна баня.
Нагряваме докато емулгатора и твърдите масла се разтопят(сместта става прозрачна).
Сваляме двате фази от банята и бързо разбъркваме.Може да се прибави ВФ в МФ или обратно.Аз особенна разлика не забелязвам, всеки може да го прави както иска.
Разбиваме сместа с мини-миксер, като поставяме сместа в съд със студена вода- така крема се сгъстява по-бързо.
Пояснявам - емулсията при хомогенизирането си, често е течна.Окончателната си консистенция, кремът придобива след 24 часа. За това е добре, докато го разбивате, да го охлаждате.
Ето и готовата смес и чашката с активната фаза ( нали не забравихте, че вече я приготвихме?)
Вливаме активната фаза в поизстиналият крем (не повече от 40 градуса)
Прибавяме останалите активи, етерични масла и консерванти.
Измерваме киселинното съдържание на крема.Както се вижда, тя е нормална -около 4. Допълнителни изчисления не са нужни.Значи, че киселините ще работят добре в крема. Ако киселиноста е повече от 4, е нужно добавянето на капки разтвор от лимонена киселина или лимонов сок до постигане на необходимата киселинност.
Ето и готовият крем ..ухае на моркови и гора. :))
От къде да си набавим хиалуронова киселина, копринени пептиди, аллантоин, Д-пантенол? Какво означава консервант /ФС/?
ОтговорИзтриванеПоздрави за рецептата!
Здравейте, Галя! За съжаление, в България е почти невъзможно да си купиш активни съставки...Аз ги купувам от различни, специализирани интернет - магазини. Надявам се скоро и в България да има такъв, т.к.доставката излиза по-скъпа от самото изделие.Консервант-ФС, означава-фаза С...т.е.-добавя се в третата фаза (A -МФ-или маслена фаза, ,B - ВФ-водна фаза и ,C - АФ -активна фаза) от процеса на "готвене".Много БлагоДаря! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Не очаквах много по-различен отговор, въпреки, че се надявах тайничко все пак да греша :)
ОтговорИзтриване