събота, 30 ноември 2013 г.

Ароматизирани восъчни плочки





 Бих желала да ти предложа една идея за приготвяне на ароматизатори за дома, които не само изглеждат винтидж , но и прекрасно работят. Идеята е основана върху приготвянето на твърд палфюм за тяло, който се прави на основата на пчелен восък, масло от жожоба и етерични масла. 

За първи път видях такива плочки от пчелен восък в Италия, в един от магазините за нишева парфюмерия.  

 Приготвяне на ароматните плочки

 Нищо не може да бъде по-просто: стопи пчелен восък (жълт или  избелен ), добави   8% от теглото  на масата  парфюм или козметични масла, изсипи    в тънък слой във    форма (приблизително 0,5-1 cm) - правоъгълна плоскост и  остави да се охлади. Докато  восъкът изстине, можеш да украсите тези плочи със  сухи листенца от цветя (рози, лавандула,  нероли, и т.н.). После направи дупка, вдени лента за закачане.(в гарделоб, килер, над спалня..)   

Тези ароматизирани плочаки можеш да   използваш и като необвързващи изненадващи подаръци.  Ароматът на нерафинираният  пчелен восък  се съчетава много добре с цитрусови етерични масла, особено с портокалово масло.

 Комбинации от етерични масла

За да се засили аромата на етерични масла можеш   да   добавиш тинктура от бензое, тя също така подобрява устойчивостта на  аромата и го стабилизира.

Коледен аромат може да бъде получен чрез смесване на етерично масло от портокал, канела и карамфил    . За украса на тези плочи могат да се добавят сухи стърготини от портокалова кора.

Аз също обичам комбинацията от етерични масла от лимон + портокал + канела, тя приятно освежава  и придава на стаята празничен аромат. 

Такава смес е подходяща за обяд в неделя или когато чакаш     гости.

За себе си, аз правя  плочка  с комбинация от нероли, сладък портокал и ветивер, които ме отпускат и " заземяват" . . Закачам ги в предната част на леглото си  .

Срещу молци   подходяща плочка  е с комбинация от етерични масла от лавандула и кедър 

Слещу комари са подходящи плочки   с етерични масла от лимон и карамфил 

 Трайност

Обикновено, миризмата все още е достатъчно силна   1-2 месеца. След като миризмата е почти изчезнала, можеш отново да  разтопиш    восъчната плочка и  да добавиш  нови етерични масла. 

Както можеш да  забележиш, в тази  производствена практика няма отпадъци     

Бъдете здрави и красиви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар