неделя, 23 ноември 2014 г.

Масло Комбо



Запознанството ми с маслото комбо се състоя в  далечните времена за които дори не искам да си спомням..:) и с доста плачевното състояние на кожата на лицето ми( без сълзи, не можех да гледам лицето си през което беше минала тежката артилерия на социалистическата дерматологична школа :) ). Професорът в чието отделение за щастие попаднах, беше привърженик на по-физиологични и щадящи методи за лечение. И първото, което ми препоръча беше възстановяваща грижа върху базата на маслото комбо.

Фактически комбо беше първото масло в живота ми, към което се отнесох повече или по-малко - професионално.В лабораторията го имаше почти винаги и ненавременната му доставка предизвикваше яростта на отделението по  ортопедия.Защо? Вероятно ще ви стане по-ясно от описанието на самото масло.

Дерматологически тогава комбо се разглеждаше като мощен антиоксидант и противовъзпалителен и антимикробен компонент.По-задълбочените изследвания върху него се появиха много по-късно. Спомням си, как момичетата-лаборантки постоянно имаха върху лицата си петна от комбо което използваха за  профилактиктични анти-акне цели.Картината беше доста забавна и за щастие за стимулирането на проколлагена и декорина все още не беше известно, в противен случай цялата лаборатория щеше да бъде пълна с живи маски от кафяви извънземни. :)
 
И не преставам да се учудвам на провидението и профессионалният усет на нашият ръководител, който винаги добавяше комбо в анти -ейдж рецептите ..Както се казва, опита и наблюдателността - не можеш да пропиеш..:)

 И така, описанието на маслото Комбо

Ботаническо Име: Pycnanthus angolensis


Маслото е богато на миристинова и комбо миристолова киселини, които са  средно киселини и с това се обяснява     силната му осапуняваща стойност.

Високата стабилност на маслото комбо се обяснява с наличието на собствени антиоксиданти и ниско съдържание на ненаситени мастни киселини.

Състав на мастните киселини:

Миристинова киселина (С14: 0), - 50-64%
Миристолова киселина (С14: 1) - 21--24%
Лауринова киселина (С12: 0) --3-6%
Палмитолеинова киселина (С16: 1) - 4%
Олеинова киселина (С18: 1), - 4,6%
От комбо са изолирани 2'-хидрокси  формонометин притежаващ фитоестрогенни свойства.

 Уникалният лечебен състав на маслото комбо:

1. Миристоловата киселина първо е била открита в мазнината на кита през 1925 г. в размер на 1,4%, по-късно в черният дроб на акулата, мазнините на змиорките и костенурките. В млечната мазнина  съдържанието и варира в диапазон от 1%. В голямо количество се съдържа  в козето мляко, кърмата, говеждата мазнина.

Миристоловата киселина е ценен източник на различни субстанции.

 Например, цетиловият миристолеат (патент на САЩ), получен от миристолова киселина се използва за лечение на артрит и като аналгетичен и анти-възпалителен компонент.

Към настоящия момент - единственият мащабен източник на миристолова киселина (и нейните производни) с растителен произход е маслото комбо.

Миристоловата киселина е ефективна при лечението на различни възпалителни заболявания.

2. Полиизопренов  природен терпеноид, наречен на  на името на маслото  и известен като киселина комбо , съдържанието на който в маслото стига  понякога до 30% (най-малко до 20%)

Притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Козметиката с комбо киселина се оказва по-устойчива на промените в температурата и условията на съхранение в сравнение с други образци.

 Комбо киселината инхибира пролиферацията на раковите клетки (Kodzo Gbewonyo и др. 2007).

 Комбо киселината е патентована като ефективно средство за лечение на артрит и възпаление на ставите (US Patent No. 7,371,413)

3. Производната на хинона - саргагидрохинонова киселина стимулира производството на дермалният протеин декорин,както и на ретиноевата киселина,като не пригежава страничните действия на последната.

4. Декорин (изравнява кожата)

Декорин - е протеин, известен със своята способност да регулират процеса на сглобяване на колагена и осигурява образуването на добре организирани, еднакви влакна, като по този начин подобрява   състоянието и вида на кожата.

 Декорин потиска активността на трансформиращия растежен фактор - бета (TGF - бета), като по този начин предотвратява прекомерното образуване  на съединителна тъкан.

Повишаването на нивото на декорин  е важно за да се следи и регулира разположението на колагена в кожата - оттам корекция на бръчките и възстановяване  фотоповредената кожа и намаляване на риска от образуване на белези.

Декорин също стимулира оздравителния процес  при наранявания на мускулите  като забавя формирането на фиброзна тъкан.

Лечебните свойства на маслото комбо:

противовъзпалително
антиоксидант
регенериращо
противогъбично
антисептик
в липидния метаболизъм
стимулира производството на колаген и декорин
неутрализира неприятната миризма на тялото
смекчаващо
антиалергично
изсветляващо
превенция на фотостареенето
При лечението на артрит, анти-суха кожа с лющене и зачервяване,лишаи

Използване в козметиката:

За коригиране и предотвратяване на фото и хроностареене. Показания:  бръчки, отпусната кожата, хиперпигментация, старчески петна.

Като превантивно и лечебно средство срещу акне и различни възпаления на кожата

В грижата за чувствителна, алергична кожа.

В профилактични и терапевтични средства за артрит, остеопороза, мускулите и ставите от всякакъв произход, травми, подагра

В антиперспиранти и дезодоранти

След агресивни козметични процедури за бързото регенериране на кожата

В шампоани и маски за коса, за да се предотврати образуването на пърхот, възстановяване на скалпа.

Като антиоксидант, стабилизатор на емулсии

За цялостна грижа на реактивна, алергична, чувствителна кожа и ставни заболявания

Към днешна дата, масло комбо е единственият естествен растителен аналог на ретиноидите, ефективно и безопасно средство(според информацията FDA)за лечение на кожни и ставни възпаления.

Намалява излишната себопродукция, предотвратява акне, и е ефективно при лечение на белези и следи от пост-акне.

От мен:

DMS крем с масло комбо

Дермалната мембранна система на крема има ламелна структура, която е подобна на тази на кожата и поради това се усвоява особено добре. Специалните съставки повишават за дълго наситеността на кожата с влага. Кремът се абсорбира много бързо и без остатък, като поддържа естественият защитен слой на кожата, успокоява я и оставя чудесното усещане за гладка кожа.

Състав (коригира се за всеки клиент):


- Хидролат според типа кожа,
- Масло от чаулмогра
- Pycnanthus angolensis (масло комбо)
- Натурален овлажняващ фактор,
- Дихидрокверцетин
- Комплекс от растителни керамиди
- емулгираща връзка от липиден комплекс
- Комплекс фитостероли
- Salvia Officinalis (градински чай) екстракт (екстракт от CO2 от градински чай)
- Хидрогениран фосфатидилхолин
- Естествен консервант (одобрен от Ecosert)


Бъдете здрави и красиви!

3 коментара: