неделя, 15 март 2015 г.

Как дефицитът на витамин Д се свързва със стареенето на кожата?



Хайде да разберем това заедно!

Какво знаем за витамин D, с изключение на това, че неговият дефицит причинява рахит при децата от "север"? :)

По принцип, витамин D се синтезира в кожата изложена на ултравиолетова светлина  ако не постъпва в организма с храна или специални добавки.

 Неговият метаболизъм започва в епидермиса от 7-дехидрохолестерола (вещества, които   постоянно присъстват в кожата). С помощта на слънчевата светлина  от него в кожата се образува холекалциферол (витамин D3) - хормонално активна форма на витамин D която се транспортира от различни органи.

Витамин D постъпващ чрез храната е  идентичен на холекалциферола, образуван в кожата, с изключение на замяната на един или два атома в молекулата  което не засягат функционалността на организма.

Но.

Именно процесът на общото стареене на кожата води до намаляване на способността и да синтезира витамин D чрез слънчева светлина! През годините процеса на синтеза намалява с 75%.


 И тогава, след 37-40 години,  "дополучаването"  на  витамин D от "външни източници" става изключително важно за да имаме млада кожа.

Каква е ползата за кожата от витамин D?

Оптималното ниво на витамин D в кожата:

♥ помога за подобряването на нейната еластичност

♥ стимулира производството на колаген

♥ укрепва здравината и  "блясъка" на кожата

♥ намалява бръчките и фините линии

♥ намалява тъмните пигментни петна

♥ оказва благоприятен ефект върху подобряването на кожни заболявания като псориазис, екзема и акне
Как действието на витамин D се отразява на красотата на нашата кожа?

Витамин Д притежава  способността да регулира гените и молекулите на кожата  участващи в имунния отговор на възпалителния процес.

Ще ви обясня  по просто тази предизвикателна Максима ))).

В момента е научно доказано, че хроничното възпаление е причина за преждевременното стареене на кожата.

⇒ Хроничното възпаление в организма може да бъде в отговор  на околната среда и психо-емоционален стрес, постоянно физическо и емоционално изтощение, тютюнопушене, замърсеният въздуха в градовете, грешната схема на избор на продукти за грижа за кожата, както и на вредните консерванти в козметиката, различни алергени и дразнители, плюс UV радиацията (което, между другото, изглежда уж необходимо за производството на витамин D, но има катастрофално  влияние върху младостта и красотата на вашата кожа ...) 

⇒ Хроничното възпаление може да продължи от няколко седмици до няколко години. При това   не е необходимо да започне с някаква специфична кожна инфекция! И също така не е задължително  вие да забележите, че това се случва и ускорява стареенето на кожата.

Причина за хронично възпаление може да бъде отслабването и застаряването на имунната система.

И така, как хроничното възпаление води до преждевременно стареене на кожата?
Това се дължи на матриксната металопротеиназа (ММР)чиито ензими са свързани с възпалителните реакции на организма до голяма степен. MSE - са протеолитични ендопептидазени които разбиват кожните протеини на фрагменти и ускоряват тяхното унищожаване. Протеините на кожата - са любимите ни колаген и еластин.

Защо металопротеиназите разрушават колагена?

В случай на хроничен възпалителен процес в кожата   металопротеиназите "механично" според силата на постояният  ефект от"работата" на имунитета разрушават протеините на колагена  и еластина ... Това води към ОЧЕВИДНО  стареене на кожата, изразено с мрежови линии и фини бръчки по лицето,отпусната кожа и обща атрофия на тъканите.

By The Way!

 Продължителното акне е причина за преждевременното стареене на кожата. Аз не спирам да пиша за това в различни постове.  

Когато в  кожата  има хроничен  възпалителен  процес   всички имунни ензими активно работят за разделяне и използване на важните протеини на младоста. 

И така, още веднъж   ви напомням: първо, лекуваме акнето и след това  започваме да   използваме продукти за "подмладяване" на кожата.

 Момичета, кожата с акне старее по -бързо и за това борбата с акнето трябва да стои, уви,  на първо място. 

  Извод: превенцията на хроничното възпаление трябва да бъде основната стратегия за грижа за кожата, за да се  неутрализира  очевидното ускоряване на стареенето на кожата.

За да направите това трябва  ежедневно да приемате антиоксиданти - витамини в човешки дози, да спазвате правилната диета, и  да употребявате грамотно създадена козметика.

И тъй като именно витамин D регулира гените и молекулите при имунния отговор към възпаленията дефицита на витамин D   повишава отрицателното въздействие върху възпалението на кожата  увеличавайки на разрушителното действие на металопротеиназите върху колагена.

Активният витамин D стимулира някои фактори, които са важни за потискане на възпалителните процеси в кожата и  регулира подновяването на кожата.

Какво се случва в процеса на обновяване на кожата?

С мъртвите и олющени клетки кожата се освобождава от токсините и през здравата кожа със солидна липидна бариера (рогов слой) не проникват бактерии и кожата изглежда по-свежа и по-ярка  
 
Добре е да знаете!

Подновяването на клетките на кожата до 25 години е около 28 дни (от раждането на една нова кератиноцитна клетка до ексфолирането  на  мъртвият корнеоцит).

След 25 години  обновяването на кожата се забавя  и към 40-години е около 40 дни. И след 50 години обновяване на кожата се случва средно за 60 дни и повече ...

Какви са причините които забавят обновяването на кожата? 
 - фотостареене (ефектът на UV лъчите върху кожата )

 - липса на някои витамини, включително витамин D

 - липса на естроген в организма (менопауза или други причини)

 - повишеното омазняване или сухост на кожата

 - хронични възпалителни заболявания

Много важен момент за тези, "които са над 30")))). Обновяването на клетките на епидермиса се разтяга във времето в сравнение с кожата до 25 години.

⇒ Витамин D регулира епидермалния фактор на растежа и други молекули, участващи в процеса на клетъчното делене в кожата, и е необходимият за кожата витамин, който регулира и нормализира времето за подновяване на кожата, скоростта на образуване на кератиноцитите и тяхното своевременно предвижване на горе за подмладяване повърхността на кожата.

Ето защо дефицитът от витамин D   трябва да бъде редовно попълван за поддържането на здрав и красив вид на кожата ни!

Витамин D - е  пълноценен антиоксидант.

 Витамин Д не по зле( а според проучванията  и дори още по-добре) от витамин Е намалява липидната пероксидация в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи и предпазва кожата от разрушаването на клетъчната мембрана.

Витамин D е от съществено значение за кожа с АКНЕ!

Витамин D помага в преодоляването на акнето заедно с други витамини!

Той активира специфични гени, кодиращи антимикробните рецептъри.
  
Активира производството на антимикробният пептид - кателицидин, с помоща на който кожата с акне побеждава тази инфекция и ускорява лечебния процес чрез стимулиране на ангиогенезата.

Норма за прием на витамин D :

⇒ За възрастни  ежедневно пребиваващи на слънце - 400 IU на ден.

 В други случаи на: 

• природна среда с малък брой слънчеви дни
• Високи нива на замърсяване на въздуха
• Наличие на акне и  съответно, на постоянна защита от директен контакт на кожата  със слънчева светлина
• Не прекомерно излагане на слънце 
⇒ В тези случаи дневния прием на витамин D от 800 до 1000 IU.

Важно! Излишъкът на витамин D, особено ако в тялото няма магнезий, може да създаде условия за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Ето защо  приемането на витамин D не трябва да бъде изолирано, а в добър витаминен комплекс в който  да бъде  спазен баланса между магнезий и витамин D, така че приемането да не е опасно, а напротив - да бъде изключително полезен за красива и здрава кожа!

Бъдете здрави и красиви!
  

1 коментар: