сряда, 18 март 2015 г.

Правим сами: Концентрат от сапунени орехчета - варианти за ползванеЗа сапунените орехчета има достатъчно информация в нета и за това няма да се спирам подробно в тяхното описание.

В индийските магазини има готово смлени орехи за шампоан, но аз предпочитам да си ги смилам в кафемелачка.

С тях можем да перем, да почистваме дома, да се грижим за животни и растения, и разбира се- за себе си и нашите близки.

Днес ще споделя как аз ги използвам у дома и в козметиката.

За начало - да направим концентрат.

  Ще са ви нужни:

  - 7-8 ядки на

  - 1 чаша вода

Както показва опита ми - това е чудесна пропорция. Аз обикновено правя 4 чаши за доза.

Инструкции

1. Добавяте   сапунените ядки във водата и оставете да заври.

2. Намалете огъня до слаб и оставете леко да кипи за 30 минути.


3. Охладете.Аз правя това без да махам капака.Колкото по-дълго се охлажда, толкова по - добре.

4. Прецедете.

В зависимост от температурата в помещението, концентратът може да се съхранява в продължение на около една седмица. Ако сложите в хладилника - много по-дълго. Колко? Около един месец някъде в стъклен буркан -   само по миризмата и текстурата ще разбереш. Аскорбинова киселина може да бъде добавен като консервант.
Друга идея - замразяване на концентрата от сапунени ядки като  използвате формички за лед. Харесва ми този вариант.   Тези замразени кубчета   са много удобни за използване при пране или миене на пода.

  Почистващ препарат

Концентрираният разтвор от сапунени ядки може да се използва като универсален препарат за чинии, кухня, прозорци,тоалетна, душ кабината и дори за зеленчуци и плодове. Сапунените ядки имат естествен антибактериални, противогъбични и антибактериални свойства.

 Рецептата : - в чаша вода около 4 супени лъжици от концентрата от сапунени ядки и 4 супени лъжици оцет.

По желание може да добавите масло от чаено дърво за антибактериална защита, масло от риган - мощен антибиотик или бюджетната версия от масло от лимон или цитрусови.  Можете да съхранявате в хладилника или да добавите малко аскорбинова киселина като консервант.


  Шампоан:


Вземете малко концентрат и разбийте с пасатор или блендер. Получава се - разкошна плътна, кремообразна пяна! И разбира се тя е чудесен шампоан и душ -гел в който може да добавите и подхранващи растителни и етерични масла.

Освен това тази пяна е чудесно средство за бръснене. :)

Друг вариант е да направите  шампон 2 в 1като да добавите супена лъжица прах шикакай( кондиционер) в концентрата и тогава да започнете разбиването.


Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар