петък, 20 март 2015 г.

Правим сами: Домашен Скраб - паста "Coffee"



През последните години темата за ексфолиантите е доста "чувствителна". Много компании търсещи нови"теми" за грижата за кожата зачеркват скрабовете от производствените си листи измисляйки все по нови и нови форми за почистване на кожата: нежни пени за измиване и почистващи масла за кожа състава на които е просто страшно да четеш тъй като всички започват с минерални масла и силикони...

И ако това не са прекалено явни"скрабо - заменители", то най важен конкурент на скрабирането е пилинга.

Нека да видим всички плюсове и минуси за почистване на кожата.

Първо трябва да разберем какво толкова трябва ежедневно и внимателно да почистваме, все пак не работим в мина, нали?!

Да, разбира се не в мина. Но започвайки със сутрешното измиване на кожата  нейните  клетки  започват да секретират себум - естествен отпадъчен продукт. И в зависимост от вида на кожата, към средата на деня по повърхността на кожата се натрупва   достатъчно количество от него. През деня, към това сравнително плътно и мастно вещество полепват частици от грима (пудра,  фондьотен и руж), а след това и частици от праха и мръсотията от въздуха. И към целия "коктейл" се прибавят   мъртвите кожни клетки, които постоянно се отлагат върху повърхността на кожата  и които, между другото,  са една от причините за визуалните нередности по кожата - бръчките.

 Под микроскоп - това е мазна, вискозна маса с различни частици върху повърхността на кожата.

Сега помислете добре - дали нежната пяна без повърхностно активни вещества може да отмие всичко това напълно?

Е, ние имаме мощни инструменти за почистване на кожата - различни видове пилинги които"свалят" и разтварят както повърхностния слой на кожата така и неговите по - дълбоки слоеве ( добре е ако това е средния или не дай Боже:) по - дълбок) . И аз първа апелирам"За" за пилингите!

Но има две "но-та". След като дойде пролетта и лятото, трябва да забравите за пилинга ако не искате да получите пигментация. В краен случай мек пилинг с ниска киселинност (до 15% от общата маса) може да се прави веднъж на две-три седмици  или   веднъж месечно  при козметик.

Дори  най-нежна ексфолиация не може да се прави всеки ден, особено през зимата.

А кожата през лятото се омазнява още повече..

Има  добър начин - измиване със сапун който перфектно разтваря всички мазнини. И при това не с обикновен, а  натурален сапун ръчна изработка ....

Шегувам се, разбира се. Ежедневното миене и с най-деликатния натурален сапун с масла и билкови чайове - безмилостно отмива липидната бариера на кожата, защото сапуна (дори и златен да е) - е киселина, т.е.индикаторната лентичка за определяне на Ph на сапунената  пяна ще покаже числото 9-12 което е концентриран алкален показател.

Какво е решението?

Харесва ми комбинацията от мек гел или пяна за ежедневно измиване  с домашно приготвен скраб за лице. Защо домашна скраб? Защото промишлените аналози имат твърде много силикон за да придадат  блестящ и привлекателен външен вид на изделието, или са  с частици от черупки на праскова или бадемови трици  които драскат кожата ми. За това  просто предпочитам да си готвя свои   различни и пресни козметични средства  отколкото да  съхранявам на рафта в банята   бутилка с "вечен  силиконов скраб."

За да не травмирам кожата си правя скраб с кафе което току - що съм сварила в кафе-машината.  Утайката от кафето не травмира кожата и  съдържа много хранителни вещества , антиоксиданти и добре я тонизира.

Моят скраб е крем  с масло от ший и оризови трици с   кафе който  ексфолира и нежно отстранява  от кожата   мъртвите кожни частици. Също така, не забравяйте да добавите  етерично масло от лавандула  за избелване на кожата и свеж цвят))).

И добавете екстракт от дъбова кора за свиване на порите.   След нанасяне на пастата - скраб я оставете за 20-на минути  като маска  върху почистената кожа на лицето и след това изплакнете.

Сега да споделя моята рецепта.

Домашен Скраб - паста "Coffee" (или с кодово име "Самата нежност":))))

Маслена фаза

• Shea Butter - 10 гр
• оризово масло - 15ml (!! Много обичам оризовото масло върху кожата си.Това е естествен, растителен сквалан)
• Базов емулгатор - 5гр

Водна фаза

• Минерална вода - 30 мл

Активна фаза

• Кафе (утайка) - 1 чаена лъжичка
• Българско лавандулово масло - 20 капки
• екстракт от дъбова кора - 5 мл

Готвенето е като като нормален крем, и след това, в края, се добавя утайката от  кафе. Добавих малко, една чаена лъжичка. Това е достатъчно за нежно ексфолиране на кожата. На външен вид е много апетитна и ароматна крем-паста - и е още едно средство за свежа, красива кожа.

Бъдете здрави и красиви!

1 коментар:

  1. Dobar vecher,opitvam se da se svarga s Vas,ocharovana sam ot produktite imam dosta vaprosi,nadjavam se za v badeshte da rabotim zaedno,leka i usmihnata vecher!

    ОтговорИзтриване