вторник, 17 март 2015 г.

Виолетова грижа за кожата



Пролетта крачи с бодра крачка и скоро ще видим виолетовите очи на теменужките.

 Ето някои съвети за грижа за кожата и за косата с теменужки.

Използване в козметиката:

  Теменужките съдържат естествени фитоестрогени и използването им в козметиката има благоприятен ефект върху кожата. Те спомагат за възстановяването на кожата възможно най-бързо, след като  е била подложена на вредните външни влияния и последиците от стреса. Козметиката с теменужки успокоява, защитава, прави кожата по-еластична и и придава здрав вид. Виолетките   имат противовъзпалителен, антиалергичен, успокояващ и лечебен ефект. Хубаво е да се използват за грижа за възпалена и лющеща се проблемна кожа. Те имат силен овлажняващ ефект, омекотяват кожата, насищайки я с витамини и хранителни вещества. Поради високото съдържание на олигозахариди препаратите с виолетки стимулират образуването на епидермалната хиалуронова киселина като подобряват  циркулацията на вода  което значително подобрява  хидратацията и еластичността на кожата.

  Теменужките укрепват и подхранват косата, оказват и дезинфектиращо действие, предотвратяват загубата на коса и пърхот.   Маслото от теменужки се използва  ефективно против стареене на кожата , освен това помага да се отървете от кожни тумори - брадавици, папули. Теменужката има  ефективин  почистващ , антибактериален  и регенериращ ефект, помага да се справим с дерматит, екзема и гнойни кожни лезии.

Рецепта №1: Ако имате суха кожа

Като емолиент и анти-стареене агент се използва масло от теменужки получено чрез следния метод.

Залейте 3 супени лъжици цвят от теменужки с 150 мл. слънчогледово масло, оставете в затворен съд 3 седмици на тъмно място при стайна температура. След това филтрирайте в шише от тъмно стъкло.

Рецепта №2: За мазна и пореста кожа

По-добре да се направи маска  с  пресни листенца теменуги.

Изсипете малко количество вряща вода, така че да се образува паста ..  Леко охлаждете и нанесете топла върху  лицето за 15-20 минути. Тази маска помага за ексфолиране на  повърхностния слой и обновяването на клетките.

Рецепта №3:Универсална маска

Червена глина, студен мацерат от здравец, масло от теменужки, масло от морков, лимонов сок, етерични масла от морков и мандарина.
Нанесете плътен слой върху лицето, като избягвате зоната около очите и оставете за 5 минути. Свалете с влажна гъба и след   това напръскайте с хидрозол по ваш избор.


За коса е достатcчно да направите воден мацерат от теменужки който да използвате като лосион.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар