петък, 24 ноември 2017 г.

Продукти за околоочен контур: имаме ли нужда от тях?





На фона на маркетинговата реклама вероятно сте чували колко много са необходими продуктите за около очи - в края на краищата те са предназначени специално за чувствителната, тънка кожа на периорбиталната област и помагат да се отървете от отоците под очите, да премахнете тъмните кръгове, торбичките и бръчките ... Но това просто не отговаря на действителността. Всъщност повечето от нас не се нуждаят от крем за околоочен контур (както и от серум или гел за същата област ). Първо обаче нека да поговорим за малцинството - хората, чиято периорбитална зона има "специални нужди".

Кой все пак има нужда от продукт за околоочен контур?

Единствената причина поради която задължително трябва да използвате като допълнение към грижата за кожата на лицето си и продукт за кожата около очите е в случай, че сте склонни към отичане в тази област.

Друг случай е когато кожата под очите стане прекалено суха, повече от кожата на останалата част от лицето. Например, ако имате мазен тип кожа и е очевидно, че  не се нуждаете от богат подхранващ крем и използвате лек крем или гел. Но в същото време районът около очите остава сух и затова се нуждае от по-питателен продукт. Дайте му специална грижа - въпреки че това не винаги трябва да бъде специално средство дори и да е означено като продукт за около очи: би било по-разумно и по-практично да изберете всеки подхранващ крем с керамиди, например.

Също така рационални могат да се нарекат разходите на пари за продукт за около очи, когато например, останалата част от кожата на лицето ви е с проблем като розацея, а областта около очите очевидно не страда от разширени съдове, но пък се отличава с прекомерно изсушаване, което я поставя в риск от ранни бръчки. В този случай наистина е препоръчително да приложите две различни средства към тези две зони. Въпреки това, в тази схема не е нужно да се ползва специален крем за околоочен контур - като  лечение на периорбиталната област и застраховка от "пачи крак" може да бъде използван качествен подхранващ крем за лице.

Каква е разликата между продуктите за около очи и продуктите за лице?

Да се върнем към предмета за нашият разговор днес - продуктите за около очи. Този продукт обикновено струва два пъти повече, отколкото продукта за лице от същата серия, но опаковката с това ценно средство е наполовината от размера на стандартна опаковка на крем за лице. Продукта за около очи леко се различава от формулата на крема и няма по-концентриран състав. Просто в него има по-малко вещества, които задържат влага, примерно, хиалуронова киселина. В почти всички случаи продуктите за около очи не се разработват по специална формула. Хвърляйки само един бърз поглед към списъка със съставките на повечето продукти  за около очи можете да видите, че техните съставки не се различават значително от тези в овлажняващия крем за лице от същата серия. Казано по-конкретно, не е имало проучвания, които поотделно да идентифицират всички съставки или комбинация от съставки които да са оптимално подходящи за нуждата на кожата около очите (както и компонентите, които трябва да се избягват в тези области). Когато става въпрос за конкретни задачи : насищане с влага на суха кожа, намаляване на изразените бръчки в зрялата кожа, поддържане на структурата на колагена, избелването на кожата, повишаването нейният тонус  става ясно, че кожата  около очите се нуждае от същите компоненти както и останалата част от кожата на лицето.

Какво получавате, когато харчите пари за всеки продукт за около очи? Ако не сте склонни към отоци или сухота, то просто получавате като максимум спокойствие. Въпреки това, можете да спестите пари и да се грижите отлично за вашата периорбитална област с помощта на качествен подхранващ крем. Това ще струва по-малко, важно е само да изберете правилно формулата, която да отговаря на вашите нужди и вида на кожата. Има много брилянтни помощни средства за лице, които са идеални и за използване на кожата около очите.

Три мита за около очните продукти

Мит 1. Районът около очите е по-чувствителен от останалата част от кожата на лицето. В мита, че областта около очите трябва да получава "добрите" съставки, а лицето може да намажете с нещо по-лошо няма никакъв смисъл. Освен това той е опасен. Районът около очите  наистина е по-деликатен, поради липсата на мастни  жлези, но навсякъде по лицето, включително и около очите, кожата трябва да се храни с нежни съставки, които не предизвикват дразнене или  сенсибилна  реакция т.е., алергия. Вярно е, че кожата около очите е по-фина, но ако сравните продуктите за около очи, то те обикновено са дори по-плътни и по-тежки в сравнение с текстурата на конвенционалните средства. Повечето продукти за грижа за лицето всъщност имат по-лека и фина консистенция.

Освен това, колкото и да е странно, много продукти за около очи често съдържат изключително дразнещи съставки, включително етерични масла, ментол и синтетични съставки, които със сигурност не са подходящи за областта около очите и лицето! Чрез дразнене ден след ден на кожата на лицето и причинявате хронично възпаление, което води до непоправими увреждания - активизира се разрушаването на колагенните влакна и образуването на мрежа от бръчки. Всеки от тези фактори сам по себе си намалява способността на кожата да регенерира и стартира процеса на "довиждане младост!". Така че, трябва да се отнасяте с внимание не само към зоната около очите, но и към цялото лице, шията и деколтето.

Мит 2. Има съставки, които премахват тъмните кръгове и отоците под очите. Няма проучвания по този въпрос, както и научни доказателства, които да показват, че дадена съставка или формула може да премахне или поне да  намали тъмните кръгове, които са ни "продиктувани"  генетично, както и свързаните с възрастта  торбички  под очите или отпуснатата кожа. За съжаление, всички тези проблеми не могат да се променят с помощта на съставки за грижа за кожата, било то за около очи,за лице или за пети. Съставките, които подобряват външния вид на кожата около очите  са същите съставки, които работят и върху лицето.

Мит 3. Кремовете за очи осигуряват най-добра фотозащита. Не и не, надеждата на тяхната защита може да бъде дори опасна! Един от многото недостатъци на по-голямата част от околоочните продукти е, че те рядко съдържат слънцезащитен филтър(SPF), което означава пълна безпомощност  на окото под ултравиолетови лъчи и фотостареене. Това може да бъде сериозен проблем за здравето на вашата кожа. Ако не покривате кожата около очите с филтри означава, че скоро ще се получат по-дълбоки бръчки, тъмни петна (включително и повече тъмни кръгове под очите), по-ясно изразена отечност т.е. всички признаци на стареене, което повечето от нас биха предпочели да  избегнат.

Продукти за около очи или за лице: универсални правила

Но ако все пак  планирате да използвате продукт за около очите вижте какво да търсите при покупката на такъв продукт. (Можете да намерите тези съставки в конвенционалните кремове за лице, те присъстват в състава на по-голямата част от серумите и  флуидите.) Основното нещо е да  изберете подходящ  за типа на кожата си и нейните проблеми  сезонен продукт. Универсалните съставки, които работят за младостта и красотата ни, можем да видим в този кратък списък - нашата кожа има нужда от:

различни антиоксиданти,
съставки, които помагат да се синтезира колаген (напр. витамин С)
SPF: съставки за защита от слънцето ,
съставки, които предотвратяват пигментацията (азелаинова киселина, отново витамин С)
съставки, които помагат за ремонта на "бариерата" на кожата (керамиди, сквален),
съставки, които помагат за подновяване на клетките на дермата (ретиноиди - производни на витамин А).

Както можете да видите, няма специални съставки, които се въвеждат във формулите именно  за периорбиталната област около очите. ОК,  какво тогава е по-добре да се използва за да се грижим за кожата около очите?

Ако вашият дневен и / или нощен крем е добре балансиран като състав, избран е правилно и се прилага редовно - това ще е достатъчно за ежедневната грижа за кожата и около очите.

И все пак - има ли начин да се грижим правилно за кожата около очите? За да забавим процеса на стареене?



Да. Първо, никога не обработваме  тези зони с лосиони и тоници съдържащи алкохол. Второ, козметиката от очите се отстранява само със специални меки средства, а не с топла вода и сапун. И трето, използваме минимално количество крем, серум или гел върху кожата около очите: колкото по-фин е слоят, толкова е по-добър ефекта.

Основните врагове на кожата около очите са слънцето и компютърът. Уви, до 90% от фините бръчки в тази зона се появяват поради многобройните часове интензивно взиране  в монитора, защото се напрягат именно онези мускули, които са отговорни за фиксиране на погледа.Затова се старайте да отвличате вниманието си от монитора толкова често, колкото това е възможно.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар