неделя, 4 март 2018 г.

Керамидите в козметиката.Защо керамидите са must have в анти-ейдж козметиката и как да изберем "своят" крем



Когато става дума за избор на козметични продукти, които запазват здравето и младостта на кожата е много лесно да бъдем измамени и да похарчим пари за крем, който не си заслужава. Информационното пространство е пълно с информация за съставки против стареене, но не винаги тези вещества действат така, както бихме искали.

В тази статия ще говорим за компонент, който наистина е необходим в грижите за зряла кожа.Става въпрос за керамидите(или церамидите- ceramide).

Какво е това?

Керамидите са най-многобройната група уникални восъчни липиди открити в роговия слой. Роговият слой е най-горният слой на "мъртвите" влакнести маслени клетки, плътно запечатани в липидната матрица. На свой ред, матрицата е редуване на липидните слоеве, между които има воден слой (бислоеве). Такова устройство на горния слой на кожата е основната пречка за проникването на външни вещества.

В кожните клетки,жизненият път на които както е известно,че се състои в това, да се движат от базалната мембрана към роговия слой, се съдържат специални органели за производството на липиди, както и ензими, които могат да модифицират тези липиди.В края на жизнения цикъл клетката се "сплесква" и липидния компонент заедно с ензимите се излива в междуклетъчното пространство.В процеса на тяхното взаимодействие се образуват керамиди, мастни киселини и холестерол, които са необходими за изграждането на бислоевете.

Всичко това може да се сравни с една малка екосистема, чието равновесие лесно се нарушава. Например, "измиването" на холестерола и мастните киселини с агресивни почистващи агенти или повреждането на роговия слой  с естетична процедура с химически пилинг или дори изместването на рН на кожата в алкална и тогава кожните липиди, по-специално керамидите, няма да бъде правилно оформени и кожата ще стане по-малко защитена.Но дори и при най-добри грижи, производството на керамиди намалява с възрастта, което в крайна сметка води до дерматози, сухота и ускорено стареене.


 Как това работи?

Има поне 9 различни вида керамиди в кожата ни и всеки има своя собствена роля. По принцип "късите" керамиди осигуряват "твърдостта" на кожата, а  "дългите" - нейната еластичност. Правилният баланс придава перфектният релеф на лицето.Но керамидите са не само основният структуриращ елемент, но и регулатори на клетъчните процеси, например могат да ускорят размножаването и разработването на нови клетки, смъртта на "дефектните" клетки и дори да повлияят на синтеза на нов колаген.

Керамидите лесно проникват навътре, защото са идентични с кожните молекули. Доказано е, че нанесените върху повърхността на кожата  керамиди  могат да се движат в горните слоеве на епидермиса. Има огромна база от научни изследвания, които доказват, че керамидите са наистина най-ефективни за поддържането на здравето на кожата. Особена заслуга имат японските учени, които са доказали, че керамидите не само възстановявт увредената бариера, но и защитават роговия слой срещу потенциални атаки от повърхностно активни вещества.

В същото време се появяват и други проучвания, които изведнъж показат, че керамидите предпазват кожата не по-добре от вазелина. В частност, смес, имитираща кожната бариера, състояща се от керамид-3, палмитинова и олеинова киселина и холестерол, е тествана върху доброволци. В сравнение с обичайния оклузален вазелинов крем, резултатите били почти идентични.

След тези противоречиви резултати учените удвояват усилията си и накрая разбрират, че има значение съотношението на компонентите.Получила се е "формулата на успеха". Оказва се, че за козметичните продукти най-доброто съотношение на керамидите, холестерола и свободните мастни киселини е 1: 1: 1 или 3: 1: 1. Когато става въпрос за кремове "с керамиди", като правило това означава смес от мастни киселини и холестерол / лецитин в "правилно" съотношение.

Как да изберем правилен крем?


В кремовете се използват само няколко вида керамиди, а не всички 9, главно керамиди 1 и 3 (запазват влагата в кожата и намаляват раздразнението) и по-рядко се срещат допълнителни керамиди 4, 5 и 6 (главно в специализирани продукти за лечение на псориазис или екзема).

Днес на етикетите могат да се видят не само керамиди (Ceramide 3, Ceramide 1), но и фитокерамиди (Phytoceramide), псевдоцерамиди  (Cetyl-PG Hydroxyethyl Palmitamide) и т.н.,което предизвиква объркване, но в действителност не е толкова сложно за разбиране.

- Фитоцерамидите - се получават от дрожди и напълно повтарят структурата на "естествения" човешки керамид.
- Псевдокерамидите - имат свойства, подобни на керамид, но с различна структура. Това са патентовани вещества на брендовите лаборатории, имат сходни характеристики и практически са идеален заместител на естествените керамиди.
-Синтетичните керамиди са синтезирана версия на естествения керамид в лабораторни условия.

Между другото, практически всички керамиди, използвани в козметиката, са синтетични. Природните керамиди в растенията се намират в много ниски концентрации, така че тези суровини са твърде скъпи. И тъй като нашето тяло не вижда разлика (ако церамидът има правилната структура), тогава няма смисъл да се плаща повече.

Така че, ако искате да добавите средства с керамиди към вашите грижи за кожата, започнете с евтини средства, които вероятно съдържат само един керамид и ако ефектът ви харесва преминете към по-скъпи и продължете процеса, докато не намерите нещо, което ви подхожда.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар