сряда, 13 март 2013 г.

Мастер- клас за крем - концентрат

EnJoy The Sound Hirehttp://www.divshare.com/download/18720551-267



 Днес ви предлагам, рецепта, значително облекчаваща, времето на заетите. Аз самата стигнах до това решение, когато вечерното ми време стигаше, до толкова, колкото да обогатя готовия си крем с активни компоненти, в зависимост от времето на годината и потребноста на кожата ми. Предлагам ви да си направите „ заготовка” – концентиран крем, в който когато    го извадите от хладилника,  да добавите различно количество вода и активи и да получите всеки път различни козметични средства : от мляко, до лек крем или крем-маска. 


Фаза A
Макадамия 
масло
60%
Растителен глицерин
овлажнител
20%
Ксантан
Натурално гелиращо вещество
0,4%
Захароза -стеарт
Натурален овлажняващ емулгатор
10%
 Gosgard
мек консервант
1%
 Edelweiss BIO
антиоксидант
1%
Чиста вода
вода
8%
Рецептата на  концентрата (препоръчвам да си направите 100 мл, тогава и смятането е по-лесно).

• 60%   масло 
• 20%  растителен глицерин 
• 8% вода
• 10%  емулгатор по ваш избор ( отварям скобата, за да обърна внимание на това, че пчелният восък – в случая НЕ Е Емулгатор!Той се използва като такъв за изготвянето на   различни мехлеми, с медицинска цел, но в никакъв случай като козметично средство за лице и тяло...най-много да ви запуши порите, да не позволи на кожата да диша и с това да си спечелите куп комедони). 
• 1%  консервант по ваш избор .
• 1%  Антиоксидант (можете да вземете всякакъв  друг,  например, Coenzyme Q10 

    

 екстракт от розмарин, масло от пшеничен зародиш,  витамин Е,  и т.н.) 


Приготовление:
 Нагрявате всички компоненти, освен консерванта и антиоксиданта, на водна баня    до 70-80 градуса и разбивате добре с мини – миксер.Когато емулсията е охладена, добавяте антиоксиданта и консерванта.  

И така, разказвам подробно :)

• Имах масло от макадамия ( отварям тази скоба, за да кажа, че не използвам продуктите на Икаров!), за това реших да направя концентрата си с него, още повече, че това масло е универсално, подходящо за различни цели и прекрасно се грижи за различни типове кожи. Растителен глицерин нямах в момента, но за това пък имах глицеринов екстракт от морски критмум, и реших, че това е дори,  по-добър вариант. 

• Предварително разтворих в чашка вода  ксантан :   налях 50 мл чиста вода и на върха на нажа с връх –ксантан.   Въобще, процента на ксантана трябва да бъде    0,4-0,5% от количеството вода, но аз съм свикнала „на око” – на половин чашка  (50 мл), на върха на ножа. След 15 минути се получи плътен гел (периодично, разбивах с мини-миксера, за по-добро разтваряне на ксанатана).    

• Приготвих си съдчетата за водна баня и в огнеупорната чашка  налях: маслото, растителния глицерин, разтворения във вода ксантан ( при мен се получи малко по-плътен гел), и прибавих емулгатора-захарозата –стеарт.  

• Започваме да нагряваме получената смес. Тук следим за пълното разтваряне на емулгатора и му помагаме като леко разбъркваме с лъжичка. 


• След като нашата заготовка, е станала практически еднородна, наливаме  в друг съд студена вода и правим -студена баня.Поставяме там чашката ни с горещата смес и веднага започваме да разбиваме с миксера. По този начин, нашата емулсия започва плавно да се охлажда. 


• Сместа разбиваме,   3 - 5 минути. По време на разбиването, добавяме избраният от нас антиоксидант и консервант.


• Получаваме доста плътно кремче, което е и нашият концентиран крем. 

•Внимателно прехвърляме концентрирания крем в предварително стерилизирано бурканче с плътно затварящ се капак.Такова бурканче, ще се съхрани в хладилника достатъчно дълго.
  
  Ето такъв, „красавец,” стои сега на вратичката на хладилника ми. А за това, какви  прекрасни средства, и най-главното – бързи, ще разкажа в следващите мастер-класове)

8 коментара:

  1. Здравейте! Никога не съм си правила домашен крем и продуктите , които използвате са ми асолютно непознати :) Та, въпросът ми е...това http://www.dietbg.com/shop/?p=productsMore&iProduct=443 ксантан ли е?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте отново :) Имам 1 въпрос- как 8% чиста вода става 50мл вода,в която се разтваря ксантана? Предполагам,че правим 100 мл крем... и в такъв случай 8% идва 8 мл- явно не мога да изчисля правилно или нещо ми се губи :)

    ОтговорИзтриване
  3. За ваше улеснение като начало използвайте метода "на око" т.е. ксантан на върха на ножа за 100мл.Кремът ще се получи и без ксантан, в даденият случай е използван като сгъстител. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора :) По-скоро моят въпрос беше за водата-как 8% стават 50 мл? От вашия отговор разбирам,че кремът може да се получи и без вода и без ксантан-така ли?

      Изтриване
  4. В случая ксантана е разтворен в 50мл вода и от него е взет 8% за крема. :)Впрочем, ксантана не е задължителен в дадената заготовка.Можете да си добавят ксантанов гел приготвен отделно.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не, без вода няма да се получи емулсия(крем).Крема винаги се състои от водна и маслена част плюс емулгатор.

    ОтговорИзтриване