вторник, 9 април 2013 г.

Методика за начинаещи





 Какво е – ЕМУЛСИЯ?                 

 Технически,   емулсията е хомогенна смес от две несъвместими течности (които не се смесват), като например вода и масло. 
  Смесва се чрез трето вещество, наречено емулгатор.

 За какво  се използва ЕМУЛСИЯТА?

-мляко за лице и тяло
-спрей емулсии и млека
-спирали, тонални кремове(фон дьо тен),крем-сенки за очи
-кремове за лице, студени кремове, кремове за тяло и ръце, крем-маски
-шампоани, балсами за коса.

Видове ЕМУЛСИИ:

  Гореща - масло във вода
  Топла -  вода в масло
  Студена

   
Различават се три основни типа емулсии, според типовете кожа.

За нормална или комбинирана кожа

1.Типичен състав на емулсията:
60% вода и / или HYDROSOL   
30% от масло   
0.6% консервант
Пример за емулгатор: емулгиращ восък №2

Суха, много суха кожа или при екстремни условия

2.Типичен състав на емулсията:

40% вода и / или HYDROSOL   
50% от масло   
2% растително масло 
2% растителен восък 
0.6% консервант
Пример за емулгатор:   Olive

За всички видове кожа  

3.Типичен състав на емулсията:

60% вода и / или HYDROSOL  
30% от масло   
0.6% консервант
Пример  за емулгатор:  Sugar Ester




Видове ЕМУЛСИИ

  Гореща - масло във вода
  Топла -  вода в масло
  Студена

Желиращи емулсии : 

За подобряване на стабилността на вашата емулсия,   можете да добавите желиращ агент (  ксантан,   гуар,   Трагакант  ) във водната фаза на подготовката си. 
Това ще създаде по-плътна и по-стабилна емулсия -"гел" свеж и приятен на докосване.

Емулгатор

  Основата на всеки крем се  състои от водна и маслена фаза и емулгатор. Без емулгатор не е възможно да се създаде стабилна емулсия с превъзходни качества. Нещо повече, правилният избор на емулгатор, влияе не само на структурата на крема, но и на дейсвието му, върху кожата.
 Напоследък все повече козметични фирми избират за своите плодукти така наречените „зелени емулгатори”, които се отличават с меко действие, не оказват агресивно влияние на кожата, биологично се разлагат и се произвеждат от натурални, възстановяващи ресурси.


   Емулгаторите са амфифилни молекули, тоест, те имат две части с различна полярност, един липофилен ( имат афинитет към мазнини), от друга -хидрофилни (имат афинитет към  вода)  

 Примери  : емулгиращ восък 1, TN №2, № 3, Olivem 1000, БСУТ 

 


 
Активи 

  Прибавят се накрая,   за придаване на емулсията    специфични за кожата и косата свойства.

(привеждам минимален брой активи...)

  Ефект за Кожата:

- овлажняващ (хиалуронова киселина, растителен глицерин ...) 
- анти-стареене и анти-оксидант (коензим Q10, витамин E. ..) 
- Успокояващ (алантоин, бизаболол, етерично масло от лайка  .. ....) 
- кръвоносната (Callophylle - растително масло, HYDROSOL ... Cypress) 
- подхранващ и съживяващ (BIO пчелно млечице, мед, кобилешко мляко ...) 
- Матиращ (талк, Bamboo SAP ...) 
- Антибактериален (BIO прополис, чаено дърво,  Barbe de Jupiter ...) ... 
- Стягащ (хидрозол и етерично масло от Cistus, мацерат от  Bellis ...) 
- възстановяващ (етерично масло от лавандула, провитамин B5 ...) 

Ефект за коса : 

- разпластяването, изглаждане (органичен инулин,  силикон ...) 
- възстановително (Phytokeratin, провитамин B5 ...) 
-   защита (етерични масла от Cade и St Thomas Bay, ...) ...
   
   
   
   
   
   
   Консервант 

Консервантът  е  от съществено значение . Ще напиша отделна тема специално за това.

  Препоръчвам Cosgard или екстракт от семена на грейпфрут  

4 коментара:

  1. Здравейте, с тези консерватори, които изброихте колко се увеличава трайността на крема без да седи в хладилник?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Отговорих на посоченият имейл. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, екстракта от семена на грейпфрут достатъчен ли е като консервант или трабва да се добави и Cosgard? Блога Ви е чудесен, пълен с полезна информация :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! Зависи от това, какво искате да съхранявате.Косгард има по силно консервиращо действие, но имайте пред вид, че консервантите , както и емулгаторите са активни съставки, за това всичко зависи от кожата за която приготвяте продукт.Поздрави :)

    ОтговорИзтриване