събота, 7 септември 2013 г.

Как да си направим почистващ лицето убтан?




Притеснявате се за проблеми с кожата след измиване? Просто сменете сапуна с убтан.   Кожата след употреба на убтан става мека, нежна, избледнява  зачервяването,  стяга се и се свеват порите, сухата и мазна кожа постепенно се връща  към нормална и изглежда свежа и матирана. Убтанът - е специален аюрведичен прах за почистване на лицето, който се състои от   смлени растения и подправки. Днес   ще ви  разкажа как можете да направите аюрведичен  убтан за  себе си.
В Аюрведа  за почистване и подхранвне на кожата, традиционно се използват различни убтани т.е.  билкови прахове. Те поддържат водно-липидния и киселинно-алкалния баланс на кожата и служат като естествена алтернатива на сапун, който нарушава бариерната функция на кожата. Убтанът  базата на брашно нахут (  бесан),   се смесва с индийски билки, куркума, сандалово дърво, индийско орехче цветни венчелистчета и подправки. Постоянен  компонент  в убтана е   куркумата за лечение на рани и като мощно противовъзпалително.
Рецепти за убтани има   много  и вие  можете да   изберете  от различни точния състав, който е подходящ за вашата кожа.
Тъй като убтаните   са фини прахове, преди употреба се разржедат с мляко, кисело мляко или розова вода. Ако кожата е суха,  уптанът може да се разтвори в крем, ако е мазна - можете да използвате кисело мляко с няколко капки лимонов сок. При разреждането се получава    мека паста, която се нанася върху лицето, което нежно масажирайте и измийте с вода.   Можете също да   оставите за 5-10 минути върху лицето като маска, а след това изплакнете.
Обикновено  убтанът се  използва  всеки ден или през ден. Можете да проведете   курсове за възстановяване и на останалата част от вашата кожа. Ако в  убтана има малко нахутено брашно и изобилие от билки,в такъв случай той    се използва като лек пилинг  . Убтаните са   са идеални за почистване на чувствителна, мазна и нормална кожа  .
В допълнение към почистване на лице и тяло на основата на  убтаните се  правят маски, ексфолианти и процедури за лице. Освен това, убтаните са  много удобни защото може да си ги     направите предварително защото представляват   суха смес, която може да се съхранява и използва при нужда.

Една от множеството   рецепти  за убтан


Това е лекарското предписание от докторът по  аюрведична медицина Kurram Muskhira. Този убтан се използва за възпалена и проблемна кожа   с елементи на акне и постакне .

 Нахутено  брашно
 Брашно от  червена леща
 куркума на прах
 синапено масло
 топло мляко за разреждане
Смесете всички съставки в    хомогенна смес,   разредете  с топло (или дори горещо) мляко, използвайте за    почистване и като противовъзпалителна маска.
Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар