събота, 7 септември 2013 г.

Козметика с тиква

Поглезете кожата си с тези природни рецепти от  есента с тиква!
 Предлагам само   6 прости рецепти, които могат да направят чудеса за вашата кожа. Особено ви препоръчвам Пилинг - тиква за тяло - за облекчаване на умората и мощен източник на слънчевата енергия!




Есента е не само прекрасен сезон, "очарование за очите" ,  но също така и   подходящо  време за грижа за кожата с естествени продукти. Особено като се има предвид, че  именно през есента     кожата реагира на промените във времето и става по-суха и раздразнена. Самото естество на тези дни ни дава богата реколта от зеленчуци, пълни с витамини, летни  горещини и слънчева енергия. И узрялата, оранжева тиква - е най-яркият   зеленчук, който е идеален  да  бъде използван за грижа за кожата през есента.

 Козметични ползи  от тиквата

Тиквата - това е не само вкусна овесена каша или Lantern Jack за Деня на Вси Светии,   това е най-добрият зеленчук за хранене и хидратиране на кожата ни! Експерти- козметици признават, че тиквата -   е огромна бомба от витамини, буквално пълна до ръба с висока концентрация на витамини, антиоксиданти, цинк и особено бета-каротин. В действителност, това е естествена хранителна напитка за суха, уморена и изтощена кожа .

Невъзможно е да не напомня   за тиквеното масло - прекрасен козметичен продукт, който се получава от семената чрез студено пресоване. Натуралното нерафинирано тиквено семе - е едно от най-полезните масла на разположение днес. То  съдържа омега мастни киселини, витамини А, С и Е. линоленова алфа-и гама-верига полиненаситени мастни киселини са   компоненти на  мембраната на епидермиса и предшественици на синтеза  простагландините   , които регулират възпалителни процеси в организма на човека . За това маслото от  тиквено семе не   само перфектно овлажнява кожата, но също така намалява възпалението, дразнене и сухота на кожата.


Поглезете кожата си с   тези природни рецепти от есента с тиква!

Предлагам само на 6 прости рецепти, които могат да направят чудеса за вашата кожа.  Особено ви препоръчвам Пилинг - тиква за тяло - за облекчаване на умората и мощен източник на слънчевата енергия!

Тиквен пилинг:

   Ще ви трябва едно парче варена   тиква - на пюре.  Смесете пюрето от тиква и гранулирана захар от захарна тръстика и  добавете няколко капки масло от тиквено семе - повишава се овлажняващият ефект  от скраба. Ако кожата е суха, увеличете дозата на маслото.  Нанесете пилинга на тялото с парче влажна кърпа и нежно масажирайте, след това изплакнете с топла вода.
 Рецепта:

3 супени лъжици пюре от варена тиква
3 супени лъжици кафява захар
1 чаена лъжичка масло тиквено семе (ако кожата е много суха)

Тиква и мед домашен скраб за тяло

Друга рецепта за скраб за тяло  с пюре от тиква, мед или натурален мед на прах. Можеш да го  правиш целия зимен сезон от октомври - отличен  скраб ексфолиращ и овлажняващ кожата, благодарение на медът и зехтина. Пюрето от тиква е богато на витамин А,   зехтина - съдържа витамин Е и антиоксиданти. Комбинирайте всички съставки в малка купа и    разнообразете вкуса чрез добавяне на различни аромати. Нанесете на влажна кожа с кръгови движения.

Рецепта:

1/2 чаша   пюре от тиква
1/2 чаша кафява захар
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица мед   (можете да вземете   мед на прах  )
Една малка щипка канела или карамфил на прах, или малко ванилия екстракт за   по-вдъхновяващ аромат.   Можете да добавите етерични масла от канела и карамфил , но  не повече от 1-2 капки.
Пилинг за лице

Много мекият  и нежен  пилинг  за лице от тиквено пюре перфектно успокоява уморената и изтощена кожа , като я изпълва с енергия. Смесете всички съставки в малка купа, до   гъста паста. Нанесете пилинга на лицето и нежно масажирайте . Измива   се след няколко минути с хладка вода.

Рецепта:

1/2 чаша пюре от тиква
3 супени лъжици пудра захар от тръстика
1/2 чаена лъжичка масло от тиквено семе

 Маска за лице

  Идеална е за облекчаване на дразнене, възпаление и сухота! Тази маска изпълва кожата с витамини, като   я прави хидратирана и отпочинала. Аз предлагам два варианта тиквени маски, в зависимост от вашия тип кожа. Моля, имайте предвид, че тази маска - от сурова тиква  . Просто се смесват блендер всички съставки и нанасяте върху лицето за 20 минути. Изплакнете с топла вода.

Рецептата за мазна кожа:

1/4 чаша прясно тиква
1 чаена лъжичка масло тиквено семе
1 супена лъжица ябълков оцет
1 жълтък

Рецептата за суха кожа:

1/4 чаша прясно тиква
1 чаена лъжичка масло тиквено семе
1 чаена лъжичка мляко или сметана
Педикюр с тиква 

  Смесете пюре от тиква, яйце и мед, до  гладка   смес и нанесете върху      прасците  и стъпалата на краката. Увийте краката си в найлонови торбички  и почивайте на 15 минути, след това изплакнете с топла вода. Тази обвивка ще остави краката ви невероятно меки и гладки.

 Рецепта: 

1/2 чаша пюре от тиква
1 яйце
1/2 чаена лъжичка мед (или 1 чаена лъжичка мед на прах ) 

 Маска от тиква за  косата

Тази маска - е отлично средство за всички типове коса, но най-вече идеална за сухи. Тя прави косата лъскава и мека,готова за  послушен стайлинг. Комбинирайте всички съставки в малка купа и разбъркайте добре.   Нанесете маската върху цялата коса от корените,  оставете за 30 минути. След това изплакнете с топла вода и измийте косата, както обикновено.

Рецепта:

1/2 чаша пюре от тиква
1/4 чаша кисело мляко  
2 супени лъжици течен мед
1 чаена лъжичка масло тиквено семе

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар