събота, 7 септември 2013 г.

Нахутено брашно за почистване и грижа за кожата


За мен, лекият орехов аромат нахутеното брашно е неразривно свързано с вана и аюрведа терапии за почистване на кожата. Чик-грах брашното - това е един от най-често срещаните компоненти  в Индийската козметика и  се използва за приготвяне на убтани , маски, медицински пасти, масаж. Днес ще пиша за това, каква  козметика може да се направи от нахутено брашно.
 Повечето индийски жени  използват нахутеното брашно като един от основните компоненти в подготовката на терапевтични средства за кожата. Стремежът към красота в индийската козметика  включва  използването на Чик-грах брашно, кисело мляко, мляко, розова вода, сок от лайм, бадем, бяло сандалово дърво и куркума в различни комбинации. Козметичните рецепти са безкрайни, но нахутеното брашно винаги е основен материал, основният компонент в почти всички рецепти.

   За аюрведичен - масаж за деца

Вече  от 6-седмична възраст, индийски майки започват да правят ритуален масаж на бебето с бадемово масло и нахутено брашно, които успокояват бебешката кожа и имат профилактично и лечебно действие.

 

Когато децата са  пораснали, майката    прави специална паста, която се използва върху кожата след слънчево изгаряне, за облекчаване на зачервяване и дразнене.  Лечебната паста се  приготвя на базата на брашно от нахут, куркума и прясно мляко.

 Почистваща паста  за лице и тяло

2 чаена лъжичка брашно от нахут
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка зехтин
щипка куркума

Смесете съставките добре и   я използват за нежно почистване на лицето и тялото.

 Паста след слънчеви изгаряния

1 чаена лъжичка брашно от нахут
2 супени лъжици кисело мляко

Прилага   се върху  кожата и се оставя да изсъхне   в продължение на 30 минути. Изплакнете с топла вода.

Избелване на кожата

Избелващите рецепти са много чести в Индия, където по-голямата част от младите жени са обсебени от светлата кожа.

2 супени лъжици брашно от нахут
щипка куркума
няколко капки лимонов сок
няколко капки мляко
Направете паста и  я нанесете    върху кожата. Когато пастата изсъхне , внимателно я свалете   с влажна кърпа, или просто изплакнете с вода.

 Маслен убтан за мазна кожа

3 чаена лъжичка брашно от нахут

1/4 чаена лъжичка топено масло (гхи )
щипка куркума

Смесете всички съставки заедно и  добавете  вода или розова вода до образуване на гладка паста. Нанесете пастата върху лицето и шията с леки масажиращи движения. Оставете за 3-4 минути и изплакнете обилно с топла вода. И избършете с  тоник кожата.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар