неделя, 17 април 2016 г.

Грижа за чувствителна кожа ( анонс на нова рубрика) : 3 основни грешки




Чувствителната и проблемна кожа са основният бич на нашето време заедно с радикалите, фотостареенето порите. Ако не се грижим за нея правилно можем да натрупаме много проблеми, включително устойчиви възпаления и розацея.

Напоследък получавам въпроси за грижата за чувствителна кожа: дали средствата за които пиша са подходящи за кожа с розацея, проблем, стрес. Колко момичета с чувствителна и проблемна кожа ме четат?

Преди да отговоря на този въпрос ще напиша за някои грешки, които се допускат в ежедневната грижа за чувствителна и проблемна кожа които могат лесно да се избегнат за да не се влоши проблема.

Грешка 1. Използване на козметика без масло

Много често в преследване на перфектната кожа, ние впадаме в различни крайности и използваме само натурални масла или избираме обезмаслени кремове, контролирайки  пълната липса на масло в тях поради евентуалната им комедоногенност. Резултатите от тези експерименти са еднакви, защото и в двата случая се получава дехидратирана кожа и увредена кожна бариера.

Нашата кожа има защитна бариера липиди (мазнини) която   отговаря  за поддържането на влага, защитава кожата от външни фактори и проникване на микроби. Когато преградата е прекъсната по някаква причина (възраст, хормонални промени, възпаление, стрес, диета, климата и т.н.), в кожата се образуват малки пукнатини  през които влагата излиза и в кожата проникват дразнещи компоненти.
Ето защо, за да се намали чувствителността на кожата и за възстановяване на повредената и бариера не се нуждаем от  oil-free продукти, а от кремове и серуми  с  компоненти, които я възстановяват: масла, сквалан, фосфолипиди, фитостероли, лецитин, линолова киселина, серамиди.

Грешка 2. Агресивни почистваще средства

Към агресивните средства отнасям тези,които дават много пяна,стягат и изсушават кожата и отмиват липидния слой.
Като алтернативен вариант препоръчвам средства за измиване без детергент: мляко, хидрофилно масло мицеларна вода, много меки гелове.

Грешка 3. Честото използване на нови козметични продукти

Още едно зло за чувствителната и проблемна кожа са различните тестери,нови продукти и прочие нещица в красиви бурканчета.Всички са толкова примамливи,   тестерите са толкова много, а  кожата ни е само една.
За чувствителна кожа е най добре да се следва правилото: в грижата за нея да не се добавя повече от едно ново средство седмично за да може да се оцени нейната реакция и да и се даде възможност да свикне към новият продукт.Тогава, при възможна реакция може да се установи кой продукт  може да я предизвиква.

Ако козметиката е с етерични масла,то такава козметика трябва да се използва много внимателно и с предварителен тест, защото много етерични масла могат да бъдат силни дразнители. Най-често дразнят етеричните масла от цитрусови плодове, а лавандулата, розата, жасмина са с по-меко действие.

Всяка чувствителна кожа има своите правила за обгрижване и ако те се спазват е възможно тя да се запази в добро състояние без никакви проблеми.

От мен,рецепта за нежен скраб за чувствителна кожа, който затваря порите и я прави мека и еластична:

Сложете в блендер:

2c.л. глицерин
2 с.л.каолин
5с.л бадеми на прах
1с.л розова вода
1ч.л. лавандулов цвят
1капка етерично масло от лайка
1капка етерично масло от лавандула
1капка етерично масло от роза
1 капка етерично масло от турта (Tagetes)
1капка етерично масло от бензоин
1% консервант
Смелете, оставете да поизсъхне 48 часа.
Веднъж седмично, с малко количество нежно ексфолирайте кожата на лицето си.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар