петък, 1 април 2016 г.

Нигма Талиб: диетата за кожата ни прави по-млади!




 Приближават празници. Какво означава това? Много сладки, мазни храни и алкохол! За много от нас преяждането е неизбежно. А някого може да предпази от преяждане информираността за калориите, които съдържа празничното ястие.

Нигма Талиб, лондонски лекар-натуропат и козметолог, е уверена, че използването на глутен, алкохол, мляко и захар ускорява стареенето и ясно се отразява върху лицата ни. "Тези вещества отслабват добрите бактерии в стомашно-чрвният ни тракт, като по този начин създават благодатна почва за вредни бактерии, които причиняват възпалени процси" - казва д-р Нигма. Като резултат наблюдаваме характерен обрив по кожата, възпаление и бръчки, в зависимост от индивидуалната реакция на организма.

Нигма Талиб е автор на книгата  "Younger Skin Starts in the Gut"(Младостта на кожата започва в чревният тракт) в която предлага 4-ри седмична програма за установяване и отстраняване причините за стареене на кожата - глутен, алкохол, мляко или захар.

Талиб счита, че всяка жена има непоносимост към един от продуктите: вино, глутен, захар или мляко.
Общите симптоми тя разделя на 4 типа  и ако изключим личният си враг от менюто си вече след един месец може подобрим състоянието на кожата си и да изглеждаме по-млади!

И  не е толкова важно дали имаме непоносимост към храни или просто организма не може да усвои някакъв продукт повече от неговата лична норма. Всякакви проблеми с усвояването на определени храни задействат каскада от химически и хормонални промени, които ускоряват процеса на стареене, а резултатите бързо се отразяват върху лицето ни.

Познай врага по лицето!

Най-сериозни щети ни нанасят 4 вида продукти: алкохол, захар, млечни продукти и глутен.Те формират признаците на стареене на кожата: петна, подпухване, промяна в тена, преждевременни бръчки и увисване.

Признаците на стареене най-добре се виждат на говорещите части на лицето: челото, бузите, брадичката и очите. След преглед на хиляди жени и техните навици за хранене, Нигма Талиб е съставила диаграми чрез които може лесно да се идентифицират 4 основни типа стареене при жените:

Първи тип:Винено лице
- бръчки в ъглите на очите (пачи крак)
- зачервявания, мрежа от зачервени капиляри
- лющене
- назолабиални бръчки

Прекомерното количество алкохол води до обезводняване, зачервена кожа и изразени назолабиални бръчки.

Всеки алкохол влияе зле на кожата,но виното по-бързо стартира този процес. Виното прeдизвиква обезводняване и ускорява появата на бръчки, то също така съдържа много захар, която унищожава колагена, което пък води до отпускане на кожата и разширяване на порите.

Пространството между очите е свързано с черния дроб и при злоупотребата с алкохол може да видите  бръчки между веждите  или зачервяване. Алкохолът също разрушава ензимът, който тялото използва, за да се бори с възпаленията, което води до  зачервяване на бузите и носа.
Какво е нужно? Спираме всякакъв алкохол в продължение на 3 седмици, и след това намаляване употребата му на 80%.

Втори тип: Захарно лице

- хоризонтални бръчки на челото
- увиснали горни клепачи
- измъчен вид на лицето
-"хлътнали" очи
- акне
- тъмни петна

Прекомерното количество захар изтънява кожата и води до жълтеникав тен.

Твърде голямото количество на  захар води до това, че   еластичните колагенови влакна в кожата стават твърди и негъвкави. В допълнение към загубата на еластичност и увисване, захарта повишава нивата на инсулина, което прави тена жълтеникав или сиво-землист.

Захарта също нарушава баланса на полезните бактерии в червата, което води до гнойни пъпки по лицето, раменете и гърдите. Но най-странното нещо, захарта може да повлияе на дисбаланса на инсулина и прави космите на веждите тънки и лесно окапващи.

Какво да правим?  Просто спрете да ядете допълнително захар от торти, заведения за бързо хранене или плодови сокове. Намаляването на захарта на половина значително подобрява кожата.

Трети тип: Млечно лице

- отоци
- торбички под очите
- комедони, кистички
- неравна текстура на кожата
- тъмни кръгове под очите
- неравномерен тен

Прекомерните количества млечни продукти водят до торбички под очите и пъпки по брадичката.

С възрастта, ние губим ензимите, които са ефективни за спреваряването на лактозата, което води до промяна в имунната система и освобождаването на възпалителни вещества.

Резултатът е отоци, торбички под очите, подути клепачи и тъмни петна по лицето.
Млякото съдържа и вещества, които нарушават хормоналния баланс, което  води до свръх растеж на клетките на кожата, запушени пори и възпаления, които най-често са концентрирани върху брадичката.

Какво да правим?  Премахваме всички млечни продукти от диетата си в продължение на 3 седмици и пием масло от вечерна иглика вечер, тъй като тя има противовъзпалително действие и балансира хормоните. Яжте храни, богати на витамин А и Е (яйца, моркови, ядки) за възстановяване работата на червата.

Четвърти тип: Глутеново лице


- много старчески петна, землист отенък на кожата
- пъпки и черни точки в областта на брадичката
- свличащи се, пълзящи надолу бузи  
- подпухналост
- розацея (обширно зачервяване)
- образуване на двойна брадичка

Твърде многото глутен причинява подпухване на лицето придружено  с акне.

Протеинът съдържа в пшеница, ръж и ечемик, показва увеличаване на възпалителния процес правейки кожата отекла, възпалена или подпухнала. Глутенът също оказва влияние върху пигментацията на кожата, което води до появата на пигментни петна и тъмни зони по брадичката.

Ако след консумация на глутен, сте обзети  от обрив  или кожата започва да сърби, това може да бъде симптом на болестта цьолиакия(непоносимост към глутен).

Какво да правим?  Без значение колко добавки пиете или колко често правите пилинги, първият начин за глобалното подобряване на кожата е да  премахнете глутена от храната си. Особено, ако започне да пиете повече вода и да ядете повече фибри.

Колко време да спазват диетата? 
За най-добри резултати, д-р Нигма Талиб препоръчва по графиките  да определите типа на вашият дразнител и да го премахне от храненето си в продължение на 28 дни, а два месеца след това да се съобразите с правилото 80/20.
Повечето пациенти започват да виждат  видима разлика в течение на две седмици! Но докторката предупреждава, че не трябва да се отчайвате ако не виждате резултати веднага  тъй като някои хора имат кожа, която се поддава на промените бавно.

Интервю с д-р Нигма Талиб: https://www.youtube.com/watch?v=Ts9_XxZEoAo

Аз наистина имах големи съмнения към глутена!Не му обръщах внимание, защото знаех, че цьолиакия не е толкова често заболяване и за да се да потвърди са необходими тестове. Но с премахването на глутена се чувствам много по-добре отвътре и отвън; кожата ми е станала по-малко чувствителни и по-малко стресирана, така че в плановете ми е преразглеждане на цялото ми хранене като го направя по-полезно.:) 


Реших да споделя с вас моят обяд: елда (в нея няма глутен) и пресни краставички, всичко е максимално просто.., а белите лилии ухаят вълшебно и по някакъв начин с отенък на смолисти тополови пъпки :) Сутринта минавах покрай магазина за цветя и си спомних... 

Бъдете здрави красиви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар