сряда, 6 април 2016 г.

Сълзите на Хиос в козметиката


Днес ще ви разкажа за сълзите на Хиос както наричат смолата от мастиковото дърво от остров Хиос и тяхното козметично действие. У нас малките смолисти зрънца са известни като медицинска дъвка или сакъз.Интересното е, че лечебна   смола дават само мъжките дървета растящи на остров Хиос.

Смолата от мастиковото дърво е била използвана в медицината още от древни времена,за нея се споменава като лечебен балсам и  в Библията. Мастиката се различава с невероятно сложен химичен състав, тя съдържа етерични масла, смолисти киселини, пинен и танини.

Мастиката, произвеждана на остров Хиос има силно антисептично, противовъзпалително противомикробно и антиоксидантно действие. Тя стимулира бързото заздравяване на рани, укрепва венците,помага за избелване на зъбите и забавя растежа на патогенната микрофлора и своевременно я унищожава.

Сълзите на Хиос стимулират синтеза на колаген, забавят процеса на стареене, изглаждат кожата, оставяйки я по-еластична, дълбоко я овлажняват и почистват и нормализират мастните жлези като премахват прекомерният мазен  блясък на кожата  и я  правят матова.


В състава на козметичните продукти:

- стимулира синтеза на колаген;
- успешно се бори с акне;
- нормализира мастните жлези;
- дълбоко почиства и овлажнява кожата;
- оказва противовъзпалителен ефект;
- забавя процеса на стареене;
- прави кожата по-еластична;
- стимулира регенерацията на кожата.

Благодарение на силните антисептични свойства, дори и малко количество мастика в козметиката е в състояние да допринесе за дълбоко почистване на кожата и удължава срока на годност на козметичните продукти, като ги предпазва от развитието на патогенни организми.

Представям ви моята козметична серия със смола от мастиково дърво "Сълзите на Хиос":



1. Луксозно тоалетно мляко(мехлем) за зряла кожа без изплакване

Състав:

-Перлен прах: съдържа калций, силиций, 16 аминокиселини. Придава сияен тен, премахва бръчките, изсветлява старчески петна, освобождава кожата от токсини.



-Хидролизирана коприна, получена директно от коприненият пашкул е овлажнител и успокояващо средство, което има висок афинитет към кожата.



-Мастикова смола противодейства на мастната секреция и предотвратява блясъка, възстановява еластичността, като същевременно действа срущу стареенето и избистря тена.

- Масло от тамян и мастиково дърво

-Зелен чай като мощен антиоксидант

-Етерично масло от ливански тамян и абсолют от роза

 Едно малко чудо за зряла кожа с естествена рН 6.

2. Летен флуид за зряла кожа

Състав: Хидролат от цистус и жълт смил,перлен прах, хидролизирана коприна, мастикова смола, мацерат от билки за зряла кожа, шипково масло, концентриран екстракт от тамян Boswellia.

За суха и зряла кожа, с подхранващо действие, но без усещане на мазнина и лепкавост за лятото.


3.Интензивно подхранващ крем с овесена каша

Особено съм доволна от текстурата  получена за този крем.Резултатът е превъзходна (извинете моята липса на скромност),много подхранващ, не мазен, без блясък, но сухата  кожа остава подхранена и хидратирана.

Състав: козметичен прах от овес, мацерат от билки за суха кожа, масло от амарант, мастика от Хиос, екстракт от слез,етерични масла от мастиково дърво, тамян, роза и жасмин.

4.Успокояващ крем срещу розацея без етерични масла

Състав: Масло от моркови,масло от перила, мацерат от мента, кипарис и жълт смил,хидролат с билки засилващи кръвообращението, мастикова смола,екстракт от стари рози,тамян и невен, гел от живовляк и ирландски мъх.

Въпреки липсата на етерични масла ароматът е вкусен!

 Направете сами :

Детоксикиращ прах за минерализиране на зъбите

1 с.л  бентонитова глина

1 с.л. от инфузорна пръст

1 ч.л сода за хляб

1 ч.л.канела на прах

1 мл мастикова смола

1/2 мл активен въглен

1 чаена лъжичка от екстракт от мента на прах

1 с.л. ксилитол

Разбърква се добре.

Употреба: За почистване и детоксикация на устата, венците и укрепване на зъбите

Потопете мокра четка в праха, търкате венците, зъбите и езика, изплакнете.Можете да редувате и с вашата обичайна паста за зъби.

Гарантирам: бели зъби, по-свежа и по-здрава устна кухина.



Бъдете здрави и красиви!


1 коментар: