четвъртък, 8 септември 2016 г.

И пак за стареенето


Като всеки козметик съм слушала безчислено количество пъти, че е намерено съвършено ново, революционно и иновационно средство, което "спира стареенето". 

При това напълно сериозно и от високите трибуни. Примерно на научна конференция докладчика с орлов поглед оглежда аудиторията и "ууууух" обявява:"успяхме да спрем процесите на стареенето". 

Вие просто имайте предвид, че спирането на процеса на стареенето може да стане само по един начин и Наказателният Кодекс на всяка държава осъжда това. Процеса на стареене спира само смъртта, нищо повече.
   
От друга страна: Кога започва стареенето? Мненията се разминават, хората оптимистично смятат, че това се случва на шейсет-седемдест. Песимистите са готови да нарекат стареене всичко, което се случва след двайсет и пет години. А от двайсет и пет какво е? Порастване? От десет до петнайсет? Съзряване? 

Ще ви отворя очите на очевидното. Всичко това в голяма степен е един и същ процес. Прието е да се нарича с различни думи - остаряването е тъжна дума, съзряването е по-приятна дума, но и едното и другото са възрастови изменения. 

Когато жената гледа снимките си на шестнайсет годишна възраст и въздиша:"ех,да мога да върна всичко това"( но не всички, трябва да кажа, искат да се върнат в онези златни години), това изглежда повече или по-малко нормално. Желанието да върнеш размерите и външността си от времето когато си била на пет годинки изглежда странно, въпреки, че желанието всъщност си е едно и също. Не винаги мога да се удържа на реплика:" на 37 съм, но не изглеждам така както изглеждах на 20, о, ужас!" ..и да не кажа, но и на 20 вие сте изглеждали по друг начин отколкото на 10. :) 

С една дума искам да кажа, че не трябва да вярвате на радикалните обещания. Външните прояви на стареенето могат да се направят по-малко забележими и това е истина. Висшият пилотаж е да ги направиш по-малко забележими без да привличаш към себе си вниманието на широката общественост и без да променяш при това своята външност.Но да се спре остаряването на живият човек е невъзможно. Така е устроена реалността.:) 

Бъдете здрави и красиви!   

Няма коментари:

Публикуване на коментар